New York, Dag 4

13 juni 2015,

IMG_1872.jpgWe gaan er op tijd uit want voor 9 uur hebben we kaartjes gereserveerd voor het One World Observatory en mogen we met de eerste groep omhoog. Met de metro is het vanuit ons hotel een kort ritje met een directe lijn naar het metrostation bij groundzero. En dus zijn we daar keurig rond half 9. Maar zelfs op dat tijdstip staan er al aardig wat mensen te wachten. Zelfs voor de groep van 9.15 zijn er al mensen aanwezig. Zo ongeveer rond 9 uur mogen we naar binnen en door de security check. Na de check kunnen we direct doorlopen naar de lift die ons naar verdieping 102 brengt. Daar aangekomen hebben we behoorlijke mazzel: de lift voor ons is vol en de mensen achter ons zijn behoorlijk aan het treuzelen. En dus krijgen we met z’n tweetjes onze eigen prive lift omhoog :-). Ongeloofelijke bofkonten! Want tijdens de rit omhoog wordt op drie wanden een projectie gedraaid van de groei van New York door de jaren heen. We hadden ons al voorbereid op het betere elleboogwerk voor de video. Maar we hadden alle ruimte!

IMG_1889.jpgBoven aangekomen krijgen we een videopresentatie te zien op een lange wand met allemaal beelden uit het straatbeeld van New York. En als die afgelopen is gaan de schermen omhoog en dan zie je voor het eerst het uitzicht vanuit de toren. Erg spectaculair. Toevallig staan we dan ook nog eens vooraan bij het koord naar de volgende ruimte en als dat losgaat zijn we dus de eerste 2 bezoekers van die dag die het 1 verdieping hoger gelegen Observatorium oplopen. Echt dikke mats: we hebben dus het hele uitzicht mooi voor onszelf voor iedereen in de weg begint te lopen. Het bewijs is maar weer eens geleverd: voorbereiden kost je vooraf tijd maar levert je ook zeker het nodige op! Sowieso is het aan te raden om bij de torens de eerste rit van de dag omhoog te pakken. Wij hebben dit keer geluk dat we echt de eersten zijn. Maar anders is het nog steeds rustig zodat je niet steeds hoeft te wachten voor de leuke plaatjes.

IMG_1901.jpgNa het schieten van de nodige video’s en leuke plaatjes gaan we naar beneden. Ook daar staan we met z’n tweeën alleen in de lift. Beneden aangekomen zijn we nog een keer rondgelopen op ground zero: de twee grote waterpartijen die zijn opgericht op de plek van de Twin Towers ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van 9/11. Op allerlei manieren wordt je er subtiel op gewezen om toch wel de nodige eerbied te tonen voor de slachtoffers. En eigenlijk zijn dan ‘leuke’ selfies met de twee monumenten niet echt gepast, Helaas was duidelijk te zien dat niet iedereen die boodschap snapt… De volgende stop is Yankee Stadium.

IMG_1905.jpgVoor de Yankee Stadium tour konden we vooraf geen kaartjes boeken op onze New York Pass en de rondleidingen worden er alleen tussen 12.00 en 14.00 uur gegeven en starten dan iedere 20 minuten. In het boekje staat dat je van te voren even moet bellen of er plaatst is en zelfs dan is het nog op first come, first serve basis. Omdat het nog vroeg was menen wij de gok wel te kunnen nemen om niet te bellen maar gewoon met de metro naar het stadion te gaan. Staan we aan het loket voor tickets, worden er vandaag geen tours gegeven… Schijnbaar is er een wedstrijd vandaag van de New York Yankees. Gelukkig kunnen we wel meteen kaartjes krijgen voor morgen. Is de rit toch niet helemaal voor niets geweest. Dus ook al zeggen de boekjes iets anders: je kunt gerust een poging wagen om bij het stadion langs te gaan en kaartjes proberen te regelen voor een van de volgende dagen.

IMG_1934.jpgOmdat de Yankee Stadium tour vandaag niet doodrgaat zijn we weer in de metro gestapt terug naar het centrum van Manhattan naar het Intrepid Air and Sea Museum. De Intrepid is een oud vliegdekschip dat in 1974 uit de vaart is genomen en is nu opengesteld voor publiek. Met op het dek een aantal oude gerestaureerde vliegtuigen en de spaceshuttle Enterprise. Deze spaceshuttle is als testshuttle nooit echt de ruimte in geweest. Maar is een aantal keer vanaf de rug van een Boeing gelanceerd om de glijeigenschappen en landing te kunnen testen en oefenen. Buiten de hitteschilden aan de zijkant is het een volwaardige kopie van de andere spaceshuttles. Na een uitgebreid rondje door het schip en langs de spaceshuttle gaan we verder naar Brooklyn Bridge. Maar eerst lopen we langs de Circle Line Cruises terminal. Daar zijn we nu toch in de buurt. Kijken of we daar ook al kaartjes kunnen krijgen. En ook al zeggen de boekjes en de website wederom van niet maar toch kunnen we ook nu voor morgen al weer een plaats reserveren. En dat zonder enige moeite.

IMG_1937.jpgDaarna gaan we met de metro onder de East River door om vervolgens vanaf Brooklyn over de Brooklyn Bridge terug te lopen naar Mahattan. Wat een drukte op de brug en wat een warmte onderweg. Ja, het is vandaag weer een warme dag in New York! Op de brug deel je een redelijk smal pad samen met de fietsers. Gezien de grote groepen toeristen op de brug zijn de fietsers in de minderheid en dus de voor hen gereserveerde baan al vlug kwijt. Dat niet alle fietsers hier altijd even blij mee zijn is soms ook wel te merken aan het geroep of zelfs gescheld wat af en toe langs komt.

Na onze warme oversteek zijn we eerst maar weer gaan douchen in het hotel. Daarna zijn we lekker de kroeg ingedoken om te wachten tot het donker wordt zodat we Times Square ook nog een keer in de avond kunnen fotograferen.

Terug naar dag 3Verder naar dag 5

IMG_1939.jpg IMG_1947.jpg IMG_1950.jpg IMG_1956.jpg IMG_1961.jpg IMG_1979.jpg IMG_1987.jpg IMG_1994.jpg IMG_2014.jpg IMG_2018C.jpg


Reacties

New York, Dag 4 — 1 reactie

  1. Wat een enorme hoogte en een prachtig uitzicht.
    ook op straat is het erg druk.wel een belevenis toch.
    groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.