IJsland 2021, Voorbereidingen

6 Augustus 2019,
Dit keer geen roadtrip van 4 weken door de VS maar blijven we wat dichter bij huis. IJsland staat al langer op ons verlanglijstje en omdat Cindy een jaartje rustig aan moet doen met haar vakantiedagen is dit een mooie gelegenheid om 2 weken een roadtrip door IJsland te gaan doen. Dus we starten weer met het lezen van de nodige reisverslagen om inspiratie op te doen en vanzelf ontstaat er dan een route. Al zal die in IJsland meestal vooral de hoofdweg 1 volgen 😉

15 September 2019,
We zijn enkele weken verder en de route ligt zo goed als vast. De tickets zijn al geboekt en ook de huurauto is vastgelegd. De eerste paar overnachtingen zijn ook geboekt en naarmate de rest van de route ook definitiever wordt leggen we de andere overnachtingsplaatsen vast.

22 November 2019,
Alle overnachtingen zijn geboekt en ook de ferry van het vasteland naar Vestmannaeyjabær is geboekt. De komende weken gaan we de route per dag verder in detail uitwerken. Waar rijden we precies allemaal langs, waar stoppen we, wat gaan we daar doen enz.

21 Maart 2020,
We zijn net terug van wintersport en de hele wereld staat op z’n kop. Covid-19 is uitgebroken en het is onzeker of we 5 mei nog kunnen vliegen naar IJsland. De route voor de eerste 6 dagen was helemaal af. Maar we stellen de rest van de voorbereidingen maar even uit tot er meer bekend is hoe de situatie zich gaat ontwikkelen.

13 April 2020,
De knoop is doorgehakt: we gaan dit jaar niet naar IJsland. Er zijn teveel onzekerheden, kunnen we überhaupt wel vliegen, mogen we het land wel in en misschien nog wel het belangrijkste: hoe ontwikkelt de verspreiding van Covid-19 zich? De huurauto kunnen we kosteloos annuleren. De tickets bij Iceland Air mogen we omzetten in vouchers die nog 3 jaar geldig zijn. Dus die komen echt wel een keer op, ook als we niet meer naar IJsland gaan. Dan kunnen we ze altijd nog gebruiken voor een vlucht naar de VS met IJsland als stopover. Het probleem zit in de hotels. De meeste hebben we geboekt zonder mogelijkheid om te annuleren. Booking.com adviseert de hotels aan te schrijven en kijken of ze coulant zijn.

22 April 2020,
Alle hotels op 1 na hebben we kunnen annuleren of hebben vouchers verstrekt. De meeste zijn 1 jaar geldig, maar sommigen zelfs 2 jaar. Laten we hopen dat tegen die tijd we weer mogen en kunnen reizen. 1 hotel heeft gewoonweg helemaal niet gereageerd. Ook niet via verschillende kanalen. De uiteindelijke schade is dus 1 hotel overnachting die we nu kwijt zijn. Het had erger kunnen zijn.

19 December 2020,
Covid-19 heeft de wereld nog steeds behoorlijk in haar greep. Maar het goede nieuws is dat binnenkort de vaccinaties op gang gaan komen. Wat ons heeft doen besluiten om voorzichtig te kijken of we eind september/begin oktober naar IJsland kunnen gaan. Een hele andere periode dan we oorspronkelijk gepland hadden (mei). Dus weer wat meer kan op sneeuw en regen. Maar ook meer kans op noorderlicht. We gaan nu nog niets boeken of reserveren. Maar gaan wel vast verder met het roadbook. Dan is dat in ieder geval klaar mochten we besluiten om te gaan.

13 Maart 2021,
De regering van IJsland gaat haar maatregelen versoepelen. Een vereiste is nu een negatieve PCR test, een bewijs dat je antistoffen hebt of een bewijs van vaccinatie. Gezien het huidige tempo in Nederland met vaccineren mogen we er voorzichtig toch wel van uitgaan dat we beiden gevaccineerd zijn tegen september en zonder beperkingen meteen mogen rondtrekken na aankomst. Mocht dat niet zo zijn dan moeten we beiden een negatieve PCR test laten zien en op de luchthaven nog een keer testen. Maar dan mogen we wel meteen gaan rondtrekken. Met die 2 scenario’s in het vooruitzicht durven we het toch wel aan om alles nu te gaan boeken, uiteraard wel met mogelijkheid om te annuleren.

Omdat we nu in een heel andere periode gaan hebben we nu wel kans om het noorderlicht te zien. En we kunnen nu ook gebruik maken van de veerboot tussen Stykkishólmur en Brjánslækur. We hebben daarvoor wel de route moeten omzetten van tegen de klok in naar met de klok mee. Maar het voordeel is dat we nu maar 3 uur op de veerboot zitten in plaats van een lange saaie rit van 4 1/2 uur rond de baai.

Bijna alle hotels, huurauto en vlucht zijn nu geboekt. Volgende “klusje” is het ombouwen van het roadbook naar de andere rijrichting.

25 Augustus 2021,
We zitten 6 dagen voor vertrek en we zien een nieuwsbericht langskomen dat de luchtverkeersleiding op IJsland de dag dat wij vertrekken dreigt met een staking. Met als gevolg dat vluchten op z’n best vertraagd zullen zijn maar worst-case-scenario zelfs gecanceld kunnen worden. Via een nieuwsgroep op Facebook gehoord van iemand die contact heeft gehad met Iceland Air dat ze niet verwachten dat er vluchten gecanceld gaan worden maar als de staking doorgaat dan moeten we wel rekening houden met enkele uren vertraging.

Voor beide scenario’s geldt dat we onze plannen aan moeten passen. Vliegen we toch dezelfde dag maar met enkele uren vertraging dan slaan we alle bezienswaardigheden over en rijden we meteen naar het hotel. Als de vlucht gecanceld wordt en we kunnen een dag later alsnog vliegen dan slaan we alle stops van dag 1 en dag 2 over en rijden we meteen na het hotel van de 2e overnachting. Gelukkig hoeven we dan niet de meest spectaculaire stops te laten vallen. Juist omdat we nu de route met de klok mee rijden zitten alle meest bekende stops nu voor ons op het einde van onze route. Maar jammer is het uiteraard wel.

Hoe het gaat lopen uiteindelijk zien we wel. We kunnen nu heel hard gaan speculeren maar we moeten toch wachten tot a.s. dinsdag of er überhaupt een staking komt. En als die toch doorgaat wat de gevolgen gaan zijn. Uiteraard hopen we dat de onderhandelingen toch weer op gang komen en dat een staking afgewend kan worden. Onze volgende update zal via het dagelijkse reisverslag plaatsvinden.