IJsland 2021, Roadbook

De avond voor vertrek slapen we bij NH Schiphol in combinatie met Park & Fly en inclusief ontbijt. Onze vlucht vertrekt 10 over 2 op Schiphol dus tegen half 11 nemen we de shuttle naar Schiphol.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1: Amsterdam – Reykjavík (dinsdag 31 augustus)

Geplande afstand en rijtijd: 121 km, 02:13.

Onze vlucht vertrekt rond 2 uur op Schiphol dus rond half 11 nemen we de shuttle naar Schiphol.

Rond half 4 lokale tijd landen we in IJsland. Onze auto, een Hyundai Tucson 4×4 of soortgelijk, hebben we gehuurd bij AutoEuropa (Carwiz) en is pre-paid inclusief alle verzekeringen. Alleen de 2e bestuurder moeten we ter plaatste nog betalen (ongeveer 30 euro / 4000 IJslandse kronen totaal) Ophaalinstructies: “MEET OUTSIDE ARRIVALS WITH
HAND HELD SIGN, SHUTTLE BOGATROO 2”. Met het nodige speurwerk weten we dat we nu bij IceRental 4×4 onze auto huren. Het kantoor ligt op 5-10 minuten rijden van het vliegveld. Bel 003545712266 als u hulp nodig heeft.

Vanaf de luchthaven is het twee uur en een kwartier rijden naar het hotel. We hebben onderweg een aantal korte foto stops en hele korte wandelingen. Na het ophalen van de huurauto stoppen we eerst bij de supermarkt Kronan voor inkopen. We moeten meteen voor 2 dagen inkopen doen voor de lunch.

0:20/20km Leif the Lucky Bridge: Leif the Lucky’s Bridge, of The Bridge Between Two Continents, of de makkelijkste en kortste weg om van Europa naar Amerika te gaan, of althans van de Europese naar de Amerikaanse tektonische landplaat. Beide platen schuiven overigens jaarlijks 2 cm verder uit elkaar. Nergens anders ter wereld is de breuklijn/kloof tussen deze platen bovengronds te zien. 250 m vanaf de parkeerplaats.

0:28/27km (0:08/7km) Gunnuhver Hot Springs: Warmwaterbronnen en geisers die gratis te bezoeken zijn. Het rode landschap wordt wel eens vergeleken met Mars. 100 m vanaf de parkeerplaats.

0:49/46km (0:21/19km) Blue Lagoon: Om hier te kunnen zwemmen moeten we entree betalen. Het is echter ook mogelijk om een deel van de Lagoon te zien zonder te betalen. This area is open 24 hours a day and requires no payment at all. When you arrive to the parking log, you will see the visitor center. As you walk up, you will see some paths off to the left with rocks on either side of it. Follow this path to get to the free portion of the Blue Lagoon.

Blue Lagoon

1:19/81km (0:30/35km) Seltún Geothermal Area: 2 stops bij het geothermische gebied van Krysuvik, dat bestaat uit verschillende geothermische velden, zoals Seltún. Hier hebben modderpoelen en heetwaterbronnen zich gevormd en is de ondergrond gekleurd in fel gele, rode en groene tinten. Vroeger werd hier sulfiet gedolven. Hier ziet men ook goed welke krachten er ondergronds werkzaam zijn in IJsland.1e stop aan de rechterzijde van de weg. Daarna 50 meter verderop aan de rechterzijde van de weg de 2e stop.

1:24/86km (0:05/5km) Kleifarvatn: Fotostop bij het grootste meer van het Reykjanes schiereiland.

1:54/114km (0:30/28km) Perlan: Waar we een 360° zicht op Reykjavik hebben.

2:02/117 (0:08/3km) Hótel Klettur: Inchecken.

2 km lopen via de kerk naar het Hard Rock Café, Hallgrímskirkja: (letterlijk de kerk van Hallgrímur): Die is met haar 74,5m IJslands hoogste kerkgebouw en daarna een hapje eten in het Hard Rock Café.

We overnachten in Hótel Klettur. Parkeren is gratis voor de 1e 26 auto’s. Het hotel heeft een bar die tot 11 uur open is en het ontbijt is inclusief. De kamer is geboekt via Booking,com, BED PREFERENCE:Budget Twin Room: 1 double (prepaid).

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2: Reykjavík – Borgarnes (woensdag 1 september)

Vandaag rijden we van Reykjavik richting het noorden naar Borgarnes. Vlak bij het hotel zit nog een Kronan, deze is om 9 uur open, mochten we nog boodschappen moeten doen (we moeten meteen voor 2 dagen inkopen doen voor de lunch) en daarna nog even tanken. Als we nog boodschappen moeten doen heeft het dus geen zin om erg vroeg te vertrekken. Tegen 9 uur vertrekken in het hotel is prima. Geplande afstand en rijtijd: 298 km, 4:10u. Onderweg wat foto stops en een aantal niet al te lange wandelingen.

Informatie van de ANWB: Bij vrijwel alle tankstations worden Visacard en Mastercard geaccepteerd. Bij bemande tankstations (overdag in de grote steden) kan ook vaak met een bankpas (met Maestrologo) of contant worden betaald. Nederlandse bankpassen blijken echter soms niet bruikbaar. Tankautomaten: Rond Reykjavik, maar ook in Njarovik, Keflavik, Borgarnes, Akureyri en Egilsstadir zijn veel tankstations waar buiten de openingstijden gebruik kan worden gemaakt van tankautomaten (Pay at the pump). Ook zijn er veel volledig onbemande tankstations in IJsland. Als betaling bij tankautomaten worden creditcards met pincode (Visa en Mastercard) en soms ook bankpassen of bankbiljetten van 500 en 1000 ISK geaccepteerd. Het is ook mogelijk om te betalen met een prepaid tankpas (zonder pincode) van bijvoorbeeld de N1-tankstations (n1.is). Bij veel tankautomaten moet van tevoren een maximumbedrag worden ingevoerd. Als dan minder is getankt, wordt alleen het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven. Let op: je wordt aangeraden om altijd het bedrag te kiezen waarvoor je wilt tanken en geen gebruik te maken van de optie om je tank vol te gooien (Full tank, Top up, Fill up etc.) omdat er dan in eerste instantie als borg een aanzienlijk bedrag op je rekening wordt gereserveerd dat, na afschrijving van het bedrag waarvoor is getankt, soms pas na twee of drie dagen weer wordt vrijgegeven.

Rule of Thumb: Fuel companies like ÓB, Orkan, Dælan, and Atlantsolía are usually the cheapest options while stations like N1 and Olís are costlier

0:43/47km Laxa i Kjos: vanaf de parkeerplaats kunnen we foto’s maken van deze kleine watervallen en het landschap er omheen.

0:52/56km (0:09/12km) Fossárrétt hin yngri: Watervallen die nagenoeg langs de weg liggen. Vanaf de parkeerplaats een kleine 100 meter naar de watervallen. Bij de tunnel tegen de weg aan waarschijnlijk de beste plaats voor foto’s.

2:01/138km (1:09/82km) Hraunfossar en Barnafoss: Barnafoss is eigenlijk meer een kolkende watermassa die door een heel smalle rotsdoorgang geperst wordt, terwijl bij de Hraunfossar over een afstand van meer dan 900 meter vele waterstroompjes vanuit het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier stromen. 900m

 

 

 

 

 

 

 

2:20/162km (0:19/24km) Deildartunguhver: is een heetwaterbron in Reykholtsdalur, IJsland. Het IJslandse woord hver betekent warme bron en deze ligt ligt naast de boerderij Deildartunga, vandaar de naam. Het is qua volume de grootste heetwaterbron van Europa en hij produceert 180 liter water per seconde met een temperatuur van bijna 100°C. Voordat de betonnen constructie voor het opvangen van het hete water gemaakt was, stroomde het water vrijelijk weg. In die tijd was dit de grootste “kokende rivier” ter wereld. De bron is vrij toegankelijk.

2:42/191km (0:22/29km) Glanni Waterfall en Paradísarlaut: Wandeling naar de watervallen en naar een meertje. 1.43km

 

 

 

 

 

 

 

2:46/194 km (0:04/3km) Grábrók Krater: Via de explosiekrater Grábrók, die ook met een trap (van dit keer 591 treden) beklommen kan worden.

3:50/270km (0:54/76km) Gerðuberg Cliffs: De basaltzuilen van Gerduberg. Als eerste stond Gerduberg op het programma, dat is een rotswand die uit basaltkolommen bestaat. Direct vóór de rotswand ligt een korte steile helling, vol met door groene mossen overwoekerde basalt brokstukken. Daar kunnen we tegenop lopen om dichter bij de basaltkolommen te komen.

4:04/290km (0:14/20km) Hotel Rjukandi. Parkeren is gratis en ontbijt is inclusief. In de omgeving is geen andere bar of restaurant te vinden. Het hotel heeft zelf wel een bar/restaurant. Kamer is geboekt via Booking.com prepaid met een voucher van vorig jaar. Kamer: Double room. Vlak voor het hotel komen we nog langs een benzinepomp waar we alvast de auto aftanken voor de volgende dag.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3: Borganes – Patreksfjörður (donderdag 2 september)

Het eerste deel van de dag hebben we een aantal fotostops en wandelingen. Om 3 uur gaan we in Stykkisholmur aan boord van de ferry en steken we over naar Brjánslækur. We moeten een half uur van te voren (dus om half 3) in de haven zijn. De overtocht zal ongeveer 2 1/2 uur duren en onderweg stopt de veerboot ook nog even bij het eilandje Flatey. Aangekomen in Brjánslækur is het nog een 3 kwartier rijden naar het hotel. Rond 9 uur vertrekken dan moeten we tijd genoeg hebben voor alle stops onderweg inclusief wandelingen en zijn we op tijd bij de ferry. Geplande afstand en rijtijd: 286km (inclusief 57km over zee), 6:21u (inclusief 2 1/2 uur op de ferry).

0:15/20km Ytri Tunga: Op dit strand kunnen we zeehonden zien als we geluk hebben.

0:29/38km (0:14/18km) Bjarnarfoss: vanaf de parkeerplaats kunnen we de waterval al fotograferen. Het is 1.21 km heen en terug om wat dichter bij de waterval te komen.

 

 

 

 

 

 

 

0:34/41km (0:05/3km) Búðakirkja (Black Church): Een fotostop bij deze zwarte kerk.

0:51/60km (0:17/19km) Bárðar Saga Snæfellsáss Statue en Gatklettur arch: Een klein eind van de zee staat een standbeeld van Bárður Snæfellsás, Gatklettur, een rots van basalt met een groot gat erin zodat het een boog geworden is. Er nestelen vele zeevogels op de rotspartijen en op de grasvlakten aan de kust. 1,6 km

0:58/68km (0:07/8km) Lóndrangar: hier liggen een aantal rotsen aan de kust. Een wandeling van 2,2 km naar beide rotsen en terug. Heel erg afhankelijk van de tijd of we deze stop meenemen of overslaan. We hebben vanaf hier nog ongeveer 4 1/2 uur nodig om alles te bezoeken en te rijden voor de ferry.

 

 

 

 

 

 

 

1:11/85km (0:13/17km) Saxhóll krater: de restanten van een vulkaan die zo’n 3-4000 jaar geleden uitbarstte. De krater is 109m boven de zeespiegel en er zijn trappen aangelegd om helemaal tot boven te gaan. Via een ijzeren trap/pad van 387 treden lopen we naar het randje voor een mooi uitzicht in en om de vulkaan (550 m).

 

 

 

 

 

 

 

1:28/106km (0:18/21km) Bæjarfoss: Vanaf de parkeerplaats de rivier oversteken dan hebben we het beste uitzicht op deze waterval. (500 m)

 

 

 

 

 

 

 

1:48/130km (0:20/24km) Kirkjufellsfoss: Een korte wandeling bij deze watervallen. (0.93 km)

 

 

 

 

 

 

 

2:08/149km (0:20/19km) Berserkjahraun: Dit surrealistische lavaveld ligt halverwege tussen Grundarfjörður en Stykkishólmur en is pas een paar duizend jaar geleden ontstaan, hier kun je met de auto tussendoor rijden. Voor ons een kleine omleiding van de hoofdroute. Omdat het nog zo ‘jong’ is, heeft het allerlei grillige vormen en wordt nog eens extra betoverend door de kleur- en textuurcontrasten van het gesteente en het dikke mos. Een pad door het lavaveld is nog steeds zichtbaar. Let op, want zelfs op de wandelpaden is het soms niet makkelijk de lava te trotseren.

2:33/174km (0:25/25km) Ferry Stykkisholmur naar Brjánslækur: Om 3 uur vaart deze uit. We moeten om half 3 in de haven aanwezig zijn. Vaartijd is 2 1/2 uur.

3:17/229km (0:44/55km) Hotel West: Parkeren is gratis en ontbijt is inclusief. Kamer is geboekt via Expedia prepaid. Kamer: Double or Twin room. Eten kunnen we in Fosshotel Westfjords (600m) of bij de N1 (700m).

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4: Patreksfjörður- Ísafjörður (vrijdag 3 september)

We doen eerst inkopen bij Fjölval Mini Market (vrijdags open om 8 uur) en tanken bij de N1. We rijden eerst nog een stukje over het schiereiland in het zuiden voor we verder omhoog rijden. Vandaag een rit van 289 km (5:05 uur) op het programma. We hebben 3 stops met wandelingen en een aantal fotostops. Rond half 9 / 9 uur moeten we vertrekken.

1:06/61km Látrabjarg: het meest westelijke punt van Europa en de grootste vogelklif in IJsland. 14km lang en 441m hoog. Maar wat een uitzicht, wat een kliffen. Hier zit het vol met puffins of papegaaiduikers. Vanaf de parkeerplaats kunnen we aan de linkerzijde een stuk langs de kliffen lopen.

1:37/84km (0:23/23km) Hnjótur Museum Planewreck: Fotostop bij dit museum wat op de route ligt, hier ligt een vliegtuigwrak.

2:09/110km (0:32/26km) Rauðisandur Beach: Een korte omweg voor nog een bezoek aan dit strand.

2:28/126km (0:19/16km) Garðar BA 64: Fotostop bij dit gestrande schip, ligt op de route.

2:43/144km (0:15/18km) Barðastrandarsandur: Fotostop op strand dat ligt op de route.

3:50/207km (0:57/63km) Dynjandi: is eigenlijk een set van watervallen, te samen 100m hoog. We kunnen gerust zeggen dat deze serie van 7 watervallen de mooiste is die we tot dusver gezien hebben. De bovenste heeft de vorm van een bruidssluier, is 99 m hoog, aan de bovenkant 30 m breed en aan de onderkant 60 m. Om dichtbij de grootste te komen moet je zelf ook zo’n 100 meter hoogte overbruggen, maar dat is het meer dan waard. (1.48 km)

 

 

 

 

 

 

 

4:15/235 (0:25/28km) Sandafell Mountain: Een hike naar de top van een kleine berg voor het uitzicht over de fjorden. (4 km) Heel erg afhankelijk van de tijd of we deze stop meenemen. Niet vanwege de ‘omweg’ ten opzichte van de route maar voor de duur van de wandeling (1 uur). Vanaf hier is het nog een uur rijden naar het hotel (de tussenstop bij de pier ligt nagenoeg op de route).

 

 

 

 

 

 

 

4:44/270km (0:29/35km) Önundarfjordur Pier: fotostop op een strand met een pier.

5:05/289km (0:21/19km) Hótel Ísafjörður: Deze accommodatie heeft geen receptie. De incheck locatie verschilt van die van de accommodatie. Ga om in te checken naar Hótel Ísafjörður Torg, Silfurtorg 2 De gastheer of -vrouw staat bij aankomst op je te wachten. Neem voor meer informatie contact op met de accommodatie via de contactgegevens in de boekingsbevestiging.

Parkeren is gratis en ontbijt is inclusief. Kamer is geboekt via Expedia prepaid. Kamer: Double or Twin room. Eten kunnen we doen bij Edinborg Bistro (350m) of Húsið (230m).

 

 

 

 

 

 

 

Dag 5: Ísafjörður – Hólmavík (zaterdag 4 september)

De Netto zit vlak bij het hotel en gaat om 9 uur open. Daar doen we eerst boodschappen en we tanken bij de ÓB net buiten het dorp. We rijden vandaag een groot deel langs de kust en door de verschillende fjorden. Een paar korte wandelingen (totaal 2 uur) en verder fotostops. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 306 km, 4:12 uur.

0:08 (5km) Bunárfoss: Vanaf de parkeerplaats bij de camping een korte stevige wandeling naar de watervallen. (1.11 km)

 

 

 

 

 

 

 

0:33/33km (0:25/28km) Valagil Waterfall Parking: At the south end of the parking lot, there is a trailhead sign that says 2 km to Valagil. Even from the trailhead you can see one of the gigantic gorge waterfalls at the far end of the valley. This waterfall will be visible for the entire hike, but the true gem is the gorge waterfall of Valagil, which you won’t be able to see until you reach it. The trail is a narrow dirt path and is very easy to follow. The trail hugs the foothills of the western slope of the valley. The meadow to the east of the trail is pretty flat and easy enough to traverse if you want to go off the beaten path for a bit. After 2 km, it will be pretty obvious that you’ve reached Valagil. The giant gorge stands hundreds of feet above you as the water comes crashing down in a series of waterfalls. 4km heen en terug

0:42/45km (0:09/12km) Tröð Scenic Lookout: Stop voor uitzicht over de fjorden.

0:44/48km (0:02/3km) Eyrarkirkja: fotostop bij een kerkje.

0:53/62km (0:09/14km) Lambagilsfoss Hestfirði: Voorbij de brug ligt een parkeerplaats. Het is ongeveer 1 km wandelen naar deze waterval die vanaf de hoofdweg al te zien is.

1:02/78km (0:09/14km) Viewpoint zeehonden: Hier kunnen we zeehonden spotten op de zandbanken en rotsen voor de kust.

1:23/110km (0:21/32km) Ögur: Een korte wandeling naar de top van de heuvel voor het uitzicht. Bovenaan staat een oude zonnewijzer gemaakt van een stapel stenen.

1:55/162km (0:35/52km) Gervidalsá falls: Korte wandeling naar de watervallen. Zichtbaar vanaf de weg. Net voor de brug rechts is een parkeerplaatsje.

2:04/177km (0:09/15km) Arngerðareyri Kastallin: Fotostop bij een vervallen kasteel, ligt langs de route.

2:31/214km (0:27/29km) Drangajökull Lookout: Uitzichtspunt op de gletsjer. Het laatste stuk gaat over een gravel weg. Vanaf het routepunt kunnen we nog iets verder de vallei inrijden om dichter bij de gletsjer te komen als de conditie van de weg goed is.

3:35/291km (1:04/77km) The Sorcerer’s Cottage en Gvendarlaug: Mooie kleine graszodenhuizen verborgen links achter het Hotel Laugarholl, gratis toegang, hoewel je niet echt de graszodenhuizen zelf kunt betreden. Er zijn enkele informatieborden die basisinformatie delen over de tentoongestelde artefacten. Als je verder loopt na de graszoden huizen, vind je ook een grote tovenaarstoel met uitzicht op de bergen. Vlak bij de huisjes ligt ook de originele bron die het zwembad bij het hotel voedt. Goede plek om een ​​korte pauze te stoppen en meer te leren over de oude IJslandse levensomstandigheden.

 

 

 

 

 

 

 

4:00/318km (0:25/27km) Finna Hotel: Gratis parkeren en nu wel inclusief ontbijt. Onze vorige reis was in mei en toen werd er geen ontbijt geserveerd. Als het goed is nu wel. Kamer is geboekt via Booking.com (nu geboekt met een voucher van 2020 en dus prepaid. Kamer een Double. Dineren kunnen we bij Cafe Riis (180m), eigenlijk zo’n beetje de enige mogelijkheid.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6: Hólmavík – Akureyri (zondag 5 september)

Na het ontbijt tanken we eerst de auto weer af bij de OB. Een klein stukje voor de OB zit bij de N1 een kleine supermarkt, deze is om 9 uur open. Vandaag een lange reisdag op de planning. Een groot deel van de route loopt vlak langs de kust. Een aantal stukken zijn onverhard maar goed te rijden. Een paar kleine wandelingen en voor de rest fotostops vandaag. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 428km, ongeveer 6 uur rijden in totaal. We beginnen met een lange rit langs de kustlijn. Daarna wisselen de korte afstanden en langere stukken elkaar af.

2:06/155km Phare De Skaro: Vuurtoren fotostop

2:17/166km (0:11/12km) Illugastadir Seal Watching: een 3-tal stops heel kort bij elkaar met korte wandelingen naar de kust (max 1 km). Hier langs de kust kunnen we zeehonden spotten. Bij de 1e stop is een klein parkeerplaatsje langs de doorgaande weg. Bij de andere 2 stops kunnen we via een pad wat langs de camping loopt naar de 2 punten rijden waar we hopenlijk zeehonden kunnen zien liggen.

2:42/191km (0:25/25km) Hvítserkur: Afhankelijk van het tij kunnen we zelfs helemaal naar de rots lopen die een klein stukje uit de kust ligt. After you pass Ósar Farm & Hostel, you will find a car park near the viewing platform. On the right of the parking lot, there is a fairly flat path, or you can also choose the steep path.

3:21/228km (0:39/37km) Kolugljúfur Canyon: Ongeveer 10 km onverhard rijden naar de brug over de kloof. Net voor de brug is een kleine parkeerplaats. Aan de ene zijde van de brug ligt een waterval aan de andere zijde kun je een stukje de kloof in.

4:30/323km (1:09/95km) Víðimýrarkirkja: Fototstop bij een uit turf opgebouwd kerkje.

4:38/331km (0:08/8km) Reykjafoss en Fosslaug: Een waterval met vlak daarnaast een warmwater bron/bad. Zo ver mogelijk doorrijden bij het vliegveld en dan de auto parkeren. De route loopt over een aantal afgesloten weilanden met paarden. (2.15 km). Na deze stop is het nog een 1 en een kwartier rijden naar het hotel.

 

 

 

 

 

 

 

5:52/428km (1:14/97km) Hotel Kea: Gratis parkeren en inclusief ontbijt. Het hotel heeft een eigen bar en restaurant. Kamer een Double. Dineren wordt een lastige keuze vandaag. Er zit voor IJslandse begrippen veel in de omgeving. Centrum Kitchen en Bar is een optie (140m) of Einstök Brewere’s Lounge (160m) en nog veel meer.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7: Akureyri – Laugar (maandag 6 september)

Vlak bij het hotel liggen de Hagkaup voor inkopen en de Orkan waar we tanken. Korte en lange wandelingen wisselen elkaar af vandaag. We rijden in 1e instantie langs de overnachtingsplek om rond het Myvatn meer e.a. te bezoeken. Daar hebben we veel stops allemaal op korte afstand van elkaar. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 261km, ongeveer 4 1/2 uur rijden in totaal.

1:10/74km Aldeyjarfoss: Ongeveer 40 km vanaf de hoofdweg. Slechts 50 minuten rijden naar het zuiden via een onverharde weg – de laatste 3,5 km heeft meer aandacht nodig. Een waterval in een heel andere omgeving dan andere op IJsland. De rotsformaties zien er indrukwekkend uit. Een bezoek waard. Ongeveer 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats naar de bestemming. (600 m)

1:50/114km (0:40/40km)Goðafoss: Een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland. Die ligt op 500m van de ringweg. De Goðafoss is ongeveer 30 meter breed en 12 meter hoog. Ook bij Goðafoss geldt dat het zicht vanaf de ene kant (nog) mooier is dan vanaf de andere kant. Het mooiste is vanaf de oostkant. (800 m)

2:19/143km (0:19/38km) Skútustaðagígar: The trail runs around Stakhólstjörn and takes about one hour to walk. There is also a shorter circular route into the western part of the area, which takes about 20-30 minutes. This is an easy walk through pseudocraters and in close proximity to diverse birdlife. (1,52 km)

 

 

 

 

 

 

 

2:24/150km (0:05/7km) Lake Myvatn panoramic point: Vanaf de parkeerplaats kunnen we nog een stukje naar beneden lopen naar het meer.

2:29/154km (0:05/4km) Dimmuborgir (duistere burchten): het “trollendorp” Dimmuborgir (duistere burchten), een natuurreservaat dat zich kenmerkt door zeer grillige en grote rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente dat ontstond bij vulkanische uitbarstingen van ongeveer 3000 jaar geleden. Het afgekoelde lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag, en toen die eenmaal was weggespoeld stortte het lavadak in. Het is duidelijk waarom dit gebied deze naam draagt: de rotsformaties hebben veel weg van een oud, vervallen en grimmig kasteel. Zo zijn er de kerkachtige ‘Trollakirkja’ en ‘het gat’. Je kan hier verschillende wandelingen maken, variërend van 15 minuten tot enkele uren. (2,85 km)

 

 

 

 

 

 

 

2:39/159km (0:10/5km) Hverfjall volcano: De vulkaan is ongeveer 2500 jaar geleden in een aantal dagen ontstaan. De uitgestoten lava koelde door water vrijwel onmiddellijk af waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd. De vulkaan is 312 meter hoog, heeft een krater met een diameter van ongeveer 1 kilometer en is 140 meter diep. In het midden van de krater ligt een kleine asheuvel. De kraterwand is via twee niet al te moeilijke wegen te beklimmen en een wandeling rondom levert fraaie vergezichten over het Mývatn meer op. Om de tere structuur van de vulkaan niet te beschadigen mogen de wandelpaden niet verlaten worden. Een wandeling naar de top van de vulkaan. (1 km)

2:52/165km (0:13/6km) Grjótagjá cave: Een smalle lava grot met binnenin een hete bron die vroeger werd gebruikt om in te baden. Het water is hier na verschillende uitbarstingen te warm voor geworden (60 graden nu). Als je voor Grjótagjá staat kun je rechts een pad volgen dat naar boven leidt. Een klein stukje verderop kom je bij een grote scheur in de bodem. Hier is goed te zien welke krachten een rol moeten hebben gespeeld om een deel van de aardkorst zo omhoog te duwen. (300m)

 

 

 

 

 

 

 

2:56/168km (0:04/3km) Myvatn Lookout en Blue Lake: Fotostop bij Blue Lake en Myvatn Lookout is een uitzichtspunt wat ongeveer 500 meter verderop ligt .

2:59/171km (0:03/3km) Hverir: In dit deel van het Kraflagebied zie je de modderpoelen en zwavelbronnen liggen. Hier heersen op een diepte van maar liefst 1000 meter, temperaturen van 200 graden Celsius. Men ziet er overal de stoom uit de grond komen. Dit gaat met een gierend en fluitend geluid. Het is een beetje afgedekt met stenen. Het is een van de mooiste solfatarenveld van IJsland. Rondje van ongeveer 1 km.

 

 

 

 

 

 

 

3:07/181km (0:08/10km) Krafla: De krater is nu gevuld met blauwgroen water. In een goed half uur kan je over de, deels afgebrokkelde, rand lopen, met als extraatje een solfatarenveld. Een groot deel van de loop is nu prive terrein en afgesloten. Kijken of we toch bij het kleine meertje kunnen komen.

 

 

 

 

 

 

 


3:29/208km (0:22/27km) Vindbelgjarfjall Summit Trailhead:
The route to the Vindbelgjarfjall starts east of the sideway leading to the farm Vagnbrekka, a walk of half an hour. It takes another half an hour to walk up the mountain, which is some 529 meters above sea level. The trail is steep at times, but it suits most hikers, and the view of the district from the summit is spectacular. (5 km heen en terug)

 

 

 

 

 

 

 

4:00/234km (0:21/26km) Laugar Guesthouse: Gratis parkeren. We hebben een huisje maar voor 12 euro pp kunnen we ontbijten in het pension. Voor het diner hebben we 2 opties: Dalakofinn Restaurant wat bij de nabijgelegen camping hoort (1,4 km) of Hotel Laugar (650m). De 1e lijkt de beste optie qua kaart, keuzes en prijzen.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 8: Laugar – Seyðisfjörður (dinsdag 7 september)

Na het vertrek tanken we eerst bij de N1, daarna rijden we een stukje naar Husavik. De Netto is daar pas om 10 uur open. Als we vroeg in Husavik zijn dan kunnen we eerst door de haven wandelen bij mooi weer. Anders ligt in het dorp ook nog een Krambud (langs de doorgaande weg in de haven). Deze is om 8 uur al open. We hebben voor vandaag ongeveer 2,5 tot 3 uur aan wandelingen op het programma staan en de geplande afstand en rijtijd vandaag is 372km, 5:13 uur. Dus op tijd ontbijten en rond half negen in de auto proberen te zitten.

0:32/39 km Húsavík Haven: even door de haven slenteren als het mooi weer is, foto’s maken.

0:58/75km (0:26/36km) Fjallahöfn Beach: The road No.85 leaves the steep cliffs on the east side of Tjörnes peninsula and reaches the flat area of Öxnafjörður. A small parking option left of the road offers the best opportunities to walk to the black sandy beach and enjoy great views along the endless beaches of Öxnafjörður. Please don´t try to access the beach by car! Vanaf de parkeerplaats de weg volgen richting de kliffen.

1:19/103km (0:21/28km) Botnstjörn pond (Ásbyrgi canyon): Distance: 1 km (circle) with other possibilities. Walking time: ½ -1 hr. Starting point: At the innermost car park in Ásbyrgi canyon. There are several easy and interesting routes in the bottom of Ásbyrgi, starting at the car park. A walk down stone steps leads to a platform at the small pond, Botnstjörn. There is also a nice view over the pond from a platform located underneath the west wall of the canyon. The route to this platform, from the parking lot, is suitable for people with restricted mobility. A few steps from the platform are stone steps that lead up to a small hill with a nice view over the Ásbyrgi canyon. (1,19 km)

 

 

 

 

 

 

 

1:38/122km (0:19/19km) Hljóðaklettar: De parkeerplaats ligt ongeveer 2 km vanaf de doorgaande weg. Hljóðaklettar Circle is a 2.7 kilometer moderately trafficked loop trail located near Norðurþing. Deze route loopt langs indrukwekkende basaltformaties.

 

 

 

 

 

 

 

2:01/144km (0:23/22km) Dettifoss Parking West: Eerst langs Selfoss en daarna naar Dettifoss, een waterval van 45m hoog en ruim 100m breed. Hij is, wat waterverplaatsing betreft, de krachtigste waterval van Europa. Regenjas niet vergeten in verband met het water wat rondstuift. (3,3 km).

 

 

 

 

 

 

 

Hadragilsfoss: Ongeveer 1,2 km terug op weg naar 862 (in de bocht) kunnen we over een stukje dirtroad naar de parkeerplaats voor de Hafragilsfoss rijden. Het is een broertje van de Dettifoss qua uiterlijk deze kunnen we nu van bovenaf bewonderen (0,6 km). Let op: het is niet zeker dat de navigatie deze onverharde weg herkent.

 

 

 

 

 

 

 

2:32/178km (0:31/34km) The Golden Gate Bridge of the Highlands: fotostop

2:55/211km (0:23/33km) Parking de la chaise blanche: een fotostop voor het uitzicht.

3:44/272km (0:49/61km) Stuðlagil Canyon Parking: De parkeerplaats ligt ongeveer 19 km vanaf de hoofdweg over een onverharde weg die goed te doen is.Afslag voor de parking van de canyon. Deze weg gaat naar een boerderijtje, daar kunnen we parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 250 m naar de rand van de canyon met basaltkolommen. Wij proberen naar de boden van de canyon te komen omdat daar het uitzicht veel beter is (een rondje van 1,5 km). At the farm, you will find a parking lot and a path to the riverbank and a narrow track to the bottom of the river.

 

 

 

 

 

 


4:46/347km (1:02/75km) Fardagafoss Waterfall (Optie voor 1 uur wandeling heen en terug, ligt op de route):
This waterfall has two levels. The first is about 1/4 miles up and an easy hike. The second is another 1/2 mile and a little steeper.Beautiful views. About 45-60 minutes for the trip. Je kan hier, met een beetje geklim en geklauter, in een flinke grot achter de waterval komen. Er zijn kettingen langs de rotsen gemaakt. Bij de parkeerplaats staat een informatiebord. 2.25 km Vanaf hier is het nog 21 minuten rijden naar het hotel met alleen maar korte stops onderweg.

 

 

 

 

 

 

 

4:50/352km (0:04/5km) Egilsstaðir panoramic view: fotostop voor uitzicht over het dorp

5:00/364km (0:10/12km) Seyðisfjörður panoramic views: Bij het monument van Þorbjörn Arnoddsson ligt een brug waarmee we de kloof kunnen oversteken voor foto’s van de kloof en de rivier die er doorheen loopt. De brug oversteken en een stuk naar links lopen voor het beste uitzicht.

5:02/367km (0:02/3km) Gufufoss: Vanaf de parkeerplaats bij de weg een korte wandeling naar beneden voor het uitzicht op de waterval. Ongeveer 250 terug langs de weg.

5:05/370km (0:03/3km) Hótel Snæfell: Deze accommodatie heeft geen receptie. De incheck locatie verschilt van die van de accommodatie. Ga om in te checken naar Hotel Aldan, die zien we liggen als we het dorp inrijden op de t-splitsing. Neem vooraf contact op met de accommodatie via de contactgegevens in de boekingsbevestiging als je verwacht na 21.00 uur te arriveren. Dineren in de El Grillo Bar (180m) of Nordic Restaurant (150m).

 

 

 

 

 

 

 

Dag 9: Seyðisfjörður – Höfn (woendag 8 september)

Eerst boodschappen in het dorp bij de Samkaup, deze is om 9 uur open. Daarna tanken bij de Orkan. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 395 km, 5:30 u. Behalve de eerste wandeling zijn het verder allemaal korte stops. Dus rond 9 uur ongeveer vertrekken is een mooie tijd. Als de weersvoorspellingen wat minder zijn wellicht iets eerder vertrekken zodat we om 9 uur al direct inkopen kunnen doen. We rijden vandaag hele stukken langs de ruige kustlijn.

0:53/61km Hengifoss and Lilanesfoss: Een wandeling naar beide watervallen heen en terug is 4,6 km. De 1e heeft mooie basaltkolommen. Alleen naar de 1e waterval is 3,5 km heen en terug. Vanaf de ringweg is het ongeveer 30 minuten rijden naar de parkeerplaats.

 

 

 

 

 

 

 

2:13/158km (1:20/97km) Vattarnes East Coastline: We rijden de toeristische route langs de kust over deels onververharde weg die hier loopt.

2:31/174km (0:18/16km) Fáskrúðsfjörður: Visit the village of Fáskrúðsfjörður, an old french shipping port where street signs are still both in Icelandic and French. Een wandeling door het dorpje. Vanaf de pier bij het Fosshotel een mooi uitzicht over het dorp.

3:41/265 km (1:10/91km) Foladalfoss: Een klein stukje (5km) over de onverharde weg tot aan de parkeerplaats. De waterval is al vanaf de parkeerplaats te zien op een kleine 300m afstand.

3:51/274km (0.10/9km) Nykurhylsfoss: Deze waterval ligt langs de weg, 400 m vanaf de hoofdweg. Er ligt een uitzicht platform een stukje de helling op.

4:41/341km (0:50/67km) Hvalness Nature Beach en Hvalnes Lighthouse: Een fotostop bij beide ongeveer 200 m vanaf de verharde weg.

 

 

 

 

 

 


5:03/370km (0:22/29km)Skútafoss:
Ongeveer 500 m vanaf de verharde weg ligt deze waterval. Je kunt er met de auto bijkomen.

5:19/390km (0:16/20km) Hótel Höfn: Parkeren is gratis. Het hotel heeft een restaurant en een bar. Ontbijt is inclusief. Bar Hours: 17:00 – 22:00. Happy Hour is from 17:00 – 18:00. De kamer is geboekt via Booking,com met een voucher van vorig jaar, Standard Double or Twin Room: confirmed 1 large double en eigen badkamer (prepaid). Eten: Ishusid Pizzeria Restaurant of Hafnarbuðin.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 10: Höfn – Vík (Donderdag 9 september)

Eerst boodschappen doen bij de Netto (open om 9 uur) en daarna tanken bij Olis. Geplande afstand en rijtijd : 298km, 4:04u. Behoorlijk wat langere en kortere wandelingen vandaag dus om 9 uur meteen boodschappen doen.

0:57/79km Jökulsárlón Iceberg Lagoon: Jökulsárlón (gletsjerlagune) is het grootste gletsjermeer van het land met een oppervlakte van iets minder dan 20km² en een diepste punt van ongeveer 248m (het diepste meer van IJsland). Het wordt door een landengte gescheiden van de oceaan. Spectaculair is dat er grote stukken ijs richting oceaan drijven. Deze stukken ijs zijn afkomstig van de gletsjertong Breiðamerkurjökull. We stoppen voor het uitzicht vanaf de weg en we parkeren bij de parkeerplaats waar ook de duckboten het waten in gaan. Hier lopen we een stuk langs het meer.

Diamond Beach: Vlakbij de Jökulsárlón Iceberg Lagoon ligt Diamond Beach. Op het strand spoelen stukken aan van de gletcher wat mooi plaatjes op kan leveren. We kunnen aan beide zijden van de rivier het strand op. Dit afhankelijk van hoe de stoming staat en waar de ijsblokken liggen.

1:06/90km (0:09/11km) Fjallsárlón: Een meer gevoed door de gletcher. Vanaf de parkeerplaats kunnen we naar het water lopen. Met wat geluk drijven er de nodige grote blokken ijs in het meer.

1:40/137km (0:34/47km) Svínafellsjökull Glacier: Vanaf de parkeerplaats een korte wandeling naar de gletsjer (1,06 km).

 

 

 

 

 

 

 


1:46/142km (0:06/5km) Skaftafellsjökull gletcher:
Omdat we vandaag nog de nodige watervallen gaan zien lopen we hier alleen naar de gletsjer (4,71 km). The trail starts next to Skaftafell Visitor Centre and is well indicated. It is paved half the way, while the latter half has a fairly comfortable gravel surface. The trail ends in close proximity of Skaftafellsjökull glacier and you will get a good view of this impressive glacier. Those who wish get closer can do so but are encouraged to follow instructions on a warning sign at the trail’s end.

 

 

 

 

 

 

 


2:24/198km (0:38/56km) Dverghamrar:
Een basaltrots op korte afstand vanaf de weg (570 m).

 

 

 

 

 

 

 


2:25/199km (0:01/1km) Foss a Sidu: is zó smal dat het water bij een beetje wind helemaal uit elkaar waaiert, er is dan geen waterval meer te zien. Maar als het windstil is, dan is het een klein juweeltje. Omdat de rotswand wat achterover helt, valt het water helemaal vrij naar beneden (500 m).

 

 

 

 

 

 

 


2:35/211km (0:10/12km) Stjórnarfoss waterval:
Een korte wandeling naar de waterval (600 m).

 

 

 

 

 

 

 


2:46/221km (0:11/10km) Fjaðrárgljúfur Canyon:
Wandeling door een elf-achtig landschap naar beneden waar we uitkomen bij een net zo’n sprookjesachtige kloof (2,85 km).

 

 

 

 

 

 

 

2:53/227km (0:07/6km) Þjóðvegur Rest Stop: Een korte wandeling van 10 minuten over de met mos bedekte lavavelden.

imgbox

3:30/280km (0:37/53km) Hjörleifshöfði Cave: Ongeveer 2,5 km vanaf de hoofdweg ligt deze grot. Even de grot in om een foto te maken met het landschap op de achtergrond.

3:45/295km (0:15/15km) Puffin Hotel Vik: Gratis parkeren en ontbijt inclusief. Kamer Double or Twin. Hotel is betaald en geboekt via Expedia. Dineren doen we bij Ströndin Bistro and Bar (750m) of Smiðjan Brugghús (Brouwhuis op 250m).

 

 

 

 

 

 

 

Dag 11: Vík – Vestmannaeyjabær (vrijdag 10 september)

Eerst boodschappen doen bij de Kronan (open om 9 uur) en daarna tanken bij de ÓB. Het is onduidelijk of de gereserveerde Ferry nog wel vaart op de gereserveerde tiid. De boekingssite geeft onze geplande afvaarttijd van 15.45 u nog wel als mogelijkheid en daar hebben we ook een bestaande reservering voor. De site van de veerbootmaatschappij geeft echter aan dat dan het vaarschema voor de winter van toepassing is en dan is de enige afvaart die uitvalt die van 15.45 u. We hebben contact gezocht met de boekingsmaatschappij en die zeggen dat onze geplande afvaart gewoond doorgaat. Mocht de 15.45 u afvaart toch uitvallen dan worden we nog hierover geïnformeerd door de boekingsmaatschappij om een alternatief vast te leggen. Als de geplande oversteek echt uitvalt dan nemen we die van 13.00 u. Als we moeten gaan strepen in de geplande stops vandaag dan willen we zeker stoppen bij:
– Reynisfjara Beach (1/2 uur)
– Sólheimajökull (3/4 uur)
– Skógafoss Waterfall (alleen de voet van de waterval, 1/4 uur)
– Seljalandsfoss en Gljufrabui (alleen Seljalandsfoss 1/4 uur)
De reistijd is dan ongeveer anderhalf uur. Dus tegen 12.30u zouden we dan op bij de haven moeten zijn voor de afvaart.

0:11/11km Reynisfjara Beach: Het zwarte strand met de basalt rotsen. Als het water laag genoeg staat kunnen we een stukje verder lopen dan alleen de basalt rotsen. Even in gaten houden hoe ver de zee het strand op komt.

0:28/30km) (0:17/19km) Reynisfjara en Dyrhólaey Lighthouse : Deze liggen vlak bij elkaar. (Totaal 1,78 km). Bij Reynisjfara ligt ook een Puffin Kolonie.

 

 

 

 

 

 

 


0:49/53km (0:21/23km) Sólheimajökull:
Prachtige gletsjer, zeer de moeite waard de korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Gelegenheid om ook een begeleide gletsjerwandeling te maken. (2,28 km)

 

 

 

 

 

 

 


1:01/65km (0:12/12km) Kvernufoss waterfall:
Just past the Skogar Museum on your left, you’ll see a warehouse/hangar building with two large garages. You can park your car here. From this point, continue east on foot down the road you came, past the warehouse on the left. You’ll come to a metal farmer’s gate, as seen in the last photo above. From here, make a left and follow the fence. You’ll reach some old construction machinery, and it is here that you can climb a short ladder to safely go over the barbed wire fence. Je kunt tot achter de waterval lopen. (1,42 km)

 

 

 

 

 

 

 


1:05/67km (0:04/2km) Skógafoss Waterfall:
De Skogafoss is met een breedte van 25 m en een hoogte van 60m één van de grootste watervallen in het land. De waterval produceert onafgebroken waternevel. Hierdoor is er op zonnige dagen meestal een enkele of dubbele regenboog zichtbaar. We bezoeken de voet van de waterval maar lopen ook naar boven. (0,86 km)

 

 

 

 

 

 

1:13/76km (0:08/9km) Seljavellir Geothermal Pool: Zeker de moeite waard om heen te gaan, het is vanuit de parkeerplaats 20 minuutjes lopen. De parkeerplaats is wel enkel te bereiken via een flinke hobbelweg. Een goede auto hiervoor is wel aan te raden. De tocht naar het bad toe is mooi! Je loopt in een rotskloof omhoog langs een waterstroom die naar beneden gaat. Alleen hiervoor zou je het al kunnen doen. Het zwembad is gebouwd in 1923 en is ook echt een zwembad. Het is een bad dat thermisch verwarmd wordt doordat water door de binnenkant van de berg gepompt wordt. Niet helemaal natuurlijk dus. (1,7 km)

 

 

 

 

 

 

 


1:15/79km (0:02/3km) Eyjafjallajökull Info Point:
Het is de moeite waard om even langs te gaan, een korte video over de uitbarsting van de Eyjafialla-vulkaan 2010 en souvenirs. Gratis te bezoeken.

1:24/94km (0:19/15km) Seljalandsfoss en Gljufrabui: op de parkeerplaats bij Seljalandfoss parkeren we de auto. Het is hier betaald parkeren. De wandeling naar beide watervallen is een rondje van 1,78 km. Het bijzondere is dat je achter de Seljalandfoss waterval kunt lopen.

 

 

 

 

 

 

 


1:36/109km (0:12/15km) Ferry Landeyjahöfn to Vestmannaeyjar 15:45:
The Ferry to Vestmannaeyjar takes appr. 35 minutes one way. ATTENTION: Please arrive 30 minutes before departure and hand this confirmation over to service desk and they will print out a boarding pass for you. De overtocht duurt 35 tot 40 minuten.

0:08/5km Puffin Lookout: Op het zuidelijkste puntje van het eiland is de grootste kans om Puffins (Papagaaiduikers) te kunnen zien. We lopen daar een rondje (2,17 km).

 

 

 

 

 

 

 


0:12/8km (0:04/3km) Beautiful Puffin and Shore View:
2 stops vlak bij elkaar aan de kust waar we mogelijk nog puffins aan kunnen treffen.

0:18/12km (0:06/4km) Eldfell: Een eenvoudige wandeling naar de top van deze vulkaan die op 23 januari 1973 nog een uitbarsting heeft gehad. In sommige gaten of scheuren in de grond kun je de warmte nog voelen (2,08 km)

 

 

 

 

 

 

 


0:22/14km (0:04/2km) Hamar Guesthouse:
Parkeren is gratis. Het hotel heeft geen restaurant en er wordt t/m 15 september  ontbijt geserveerd in de ochtend. De kamer is geboekt via Booking,com, 1 Double or Twin Room with Private Bathroom (prepaid). We kunnen wat drinken en ook eten in The Brothers Brewery. Alternatief om te etenzijn Pizzagerðin of Pizza 67 voor een pizza.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 12: Vestmannaeyjabær – Hella (zaterdag 11 september)

Om half 10 vertrekt de veerboot naar het vasteland weer. Een half uur voor vertrek moeten we in de haven zijn. Dus iets voor 9 uur vertrekken uit het hotel. Boodschappen en tanken doen we onderweg wel weer als we op het vasteland zijn. Geplande afstand en rijtijd: 257 km, 05:05 u (inclusief de overtocht). Een wandeling van een 3 kwartier verder allemaal korte stops.

0:01/0,5 km Ferry Vestmannaeyjar to Landeyjahöfn 09:30: The Ferry to Landeyjahöfn takes appr. 35 minutes one way.
ATTENTION: Please arrive 30 minutes before departure and hand this confirmation over to service desk and they will print out a boarding pass for you. De overtocht duurt 35 tot 40 minuten.

0:13/15km (0:12/15km) Seljalandsfoss en Gljufrabui: Voor het geval we deze gisteren niet hebben kunnen bezoeken of het weer aanzienlijk beter is vandaag kunnen we hier nog even langs rijden. Op de parkeerplaats bij Seljalandfoss parkeren we de auto. Het is hier betaald parkeren. De wandeling naar beide watervallen is een rondje van 1,78 km. Het bijzondere is dat je achter de Seljalandfoss waterval kunt lopen.

0:31/33km (0:18/18km) Merkjárfoss: vanaf de parkeerplaats 200 m lopen naar de watervallen.

0:45/51km (0:14/18km) Krónan voor boodschappen en Orkan om te tanken.

0:58/64km (0:13/16km) Keldur Turf House: Very nice grass houses with small church, first people came around 1100 year. It is 15 minutes drive from the main ring road. Worth a visit.

1:52/114km (0:54/50km) Þjófafoss: Ongeveer 4 km rijden over een onverharde weg naar deze kleinere waterval. De waterval ligt vlak langs de weg.

2:36/148km (0:44/34km) Gjáin: we parkeren onze auto bij het Vikinghuis een stukje voor de parkeerplaats die dichter bij de watervallen ligt. De reden hiervoor is dat we via het looppad aan de zijde van het Vikinghuis op een plek met beter uitzicht uitkomen bij de watervallen. Op de weg terug naar de auto lopen we langs het Vikinghuis. (2,28 km)

 

 

 

 

 

 

 


2:58/164km (0:22/16km) Þjóðveldisbærinn Stöng:
Identieke reconstructie van een Viking-boerderij uit het jaar 1000. Vernietigd en vernieuwd in de jaren 70. En plaats van een scène van Game of Thrones. Het huisje is nog niet open voor het publiek maar we kunnen er wel rondlopen.

3:02/167km (0:04/3km) Hjálparfoss: a beautiful, two stepped waterfall near the confluence of Rivers Thjorsa and Fossa in the Thjorsa Valley.

 

 

 

 

 

 

 


3:42/222km (0:40/55km) Urriðafoss:
Vanaf de parkeerplaats 50 m lopen naar het uitzicht punt over deze watervallen. De vrij onbekende waterval Urriðafoss, of zalmwaterval. Het hoogteverschil van de waterval bedraagt 6 meter. Stroomopwaarts liggen meerdere watervallen die vrijwel allemaal hoger zijn, maar de Urriðafoss is met een waterverplaatsing van 360 m³/s de grootste.

3:57/241km (0:15/19km) Hotel Hella: Parkeren is gratis. Het hotel heeft een restaurant en het ontbijt is inclusief. De kamer is geboekt via Booking,com (voucher van vorig jaar), BED PREFERENCE: Budget Twin Room: 1 double (prepaid). Eten in restaurant Kanslarinn: Laat je niet bedriegen door de buitenkant. Wil je een snelle hap ben je hier bij het goede adres. Wil je wat meer is dat ook mogelijk. Bediening is erg vriendelijk en kan de de sfeer proeven van de plaatselijke bewoners. En betaalbaar, niet geheel onbelangrijk voor IJslandse begrippen. Of we gaan naar Stracta Bistro.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 13: Hella – Keflavik (zondag 12 september)

Vandaag onze laatste volle dag in IJsland. We gaan op weg naar Keflavik, terug naar de luchthaven. Morgen vliegen we weer naar Nederland. We vertrekken rond half 9 uit het hotel en rijden dan eerst een half uur naar de Krónan voor boodschappen en tanken bij de Orkan. De supermarkt in het dorp is niet heel erg groot en net zoals alle andere supermarkten pas om 9 uur open. Nu kunnen we toch iets eerder vertrekken en winnen we een half uurtje die we hopelijk goed kunnen gebruiken voor de Fagradalsfjall vulkaan. Afhankelijk van het weer, de activiteit van de vulkaan en hoe goed we opschieten vandaag maken we de keuze of we deze wel of niet gaan bezoeken. Geplande afstand en rijtijd: 323 km, 05:52, als we langs de vulkaan rijden.

0:40/51km Kerið krater: Vanaf de parkeerplaats is het 150 m naar de rand van de krater. Met mooi weer en tijd over kunnen we ook afdalen in de krater naar het meer beneden.

1:06/86km (0:26/35km) Faxafoss waterval: De Faxi waterval,  Vatnsleysufoss voor de vrienden, die heel wat minder toeristisch is (0.69 km).

 

 

 

 

 

 

 


1:23/107km (0:17/21km) Gullfoss waterval:
Rond de watervallen is het terrein erg woest. De watervallen zijn tot dichtbij te naderen en vanuit verschillende posities te bezichtigen. Door de grote hoeveelheid verneveld water, zijn er dikwijls mooie regenbogen te zien. Hieraan dankt de waterval overigens ook zijn naam (1.87 km).

 

 

 

 

 

 

 


1:31/117km (0:08/10km) Geysir Area:
Sinds 2003 vertoont de Geysir nog uiterst zelden activiteit. De Strokkur daarentegen barst, in theorie, om de 8 à 10 minuten uit (1.29 km).

 

 

 

 

 

 

 


2:15/171km (0:44/54km) Thingvellir National Park:
https://www.thingvellir.is/en.The charge for a daypass on all the parking lots for a passenger car, 5 seats or less – 750 ISK. The ticket is valid for the day at all parking lots. Parking system was put up in cooperation with ComputerVision. This automatic – camera run system runs plates with list from Icelandic Transport Authority. When leaving, the cameras then check with the charging system and or www.myparking.is. There will be parking machines at the parking lots and inside the Visitor centre. The parking pay machines accept all major credit/debit cards. Hier lopen we 2 trails:

1) Vanaf de 2e parkeerplaats lopen we door een kloof genaamd Dead Man Walk naar de Öxarárfoss waterval (1,92 km).

 

 

 

 

 

 

 

2) (0:04/4km) Vanaf de 1e parkeerplaats lopen we Thingvellir Loop (2,14 km). Deze route loopt langs de breuklijn die door het park loopt, naar het uitzichtplatform op de Logberg en naar de Drink Ingar Abyss.

 

 

 

 

 

 

 


2:46/202km (0:27/27km) Nesjavellir Viewing Point:
Uitzicht over de geothermische energiecentrale (0,63 km).

 

 

 

 

 

 

 

 

Fagradalsfjall vulkaan: Vanaf het uitzichtspunt bij de energiecentrale is het nog 1 uur en 5 minuten rijden naar het hotel. Als we via de vulkaan rijden dan is het 1 uur en 45 minuten rijden. Het is vanaf deze stop nog een half uur naar het hotel. De situatie kan echter van dag tot dag veranderen (activiteit van de vulkaan, route er naar toe, weersomstandigheden etc.) Informatie over de hike en parkeren: https://www.visitreykjanes.is/en/volcano-eruption/eruption-information/hiking-and-parking
https://safetravel.is/eruption-in-reykjanes
https://www.mbl.is/promos/elgosid-i-beinni/

3:50/277km (1:04/75km) rechtstreeks of 4:31/317km (1:45/115km) via de vulkaan Hotel Ásbú: Parkeren is gratis. Het hotel heeft een restaurant en het ontbijt is inclusief. De kamer is geboekt via Expedia (voucher van vorig jaar), 1 twee- of 2 eenpersoonsbedden, privébadkamer. Ontbijt wordt vanaf 4 uur in de ochtend geserveerd en is inclusief. Eten bij BB hotel, Base Hotel of Langbest. De shuttle naar de luchthaven rijdt ieder uur vanaf 4 uur. Bij het inchecken even navragen of we nog een plaats kunnen reserveren. In dat geval leveren we vandaag al meteen de huurauto in. Dat scheelt de volgende dag weer wat tijd en rompslomp want we vliegen al vroeg terug naar Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 14 Keflavik – Schiphol (maandag 13 september)

Vandaag vliegen we helaas weer terug naar huis. Om 4 uur gaan we ontbijten en daarna direct de auto inleveren. Als we een plaatsje in de shuttle hebben kunnen reserveren dan hebben we de auto gisteren al ingeleverd. Om 7.40u vertrekt ons vliegtuig terug naar Amsterdam.


Reacties

IJsland 2021, Roadbook — 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.