IJsland 2021, Roadbook

Mijn tickerDe avond voor vertrek slapen we bij Ibis Budget Amsterdam in combinatie met Park & Fly en inclusief ontbijt. Onze vlucht vertrekt rond half 2 op Schiphol dus rond 10 uur nemen we de shuttle naar Schiphol.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1: Amsterdam – Reykjavík

Geplande afstand en rijtijd: 131 km, 02:36

Onze vlucht vertrekt rond half 2 op Schiphol dus rond 10 uur nemen we de shuttle naar Schiphol.

10 voor 3 lokale tijd landen we in IJsland. Onze auto, een 4×4 Suzuki Vitara of soortgelijk, hebben we gehuurd bij Procar en is pre-paid inclusief alle verzekerngen. Alleen de 2e bestuurder moeten we ter plaatste nog betalen (ongeveer 30 euro / 4000 IJslandse kronen totaal) Ophaalinstructies: Een vertegenwoordiger van Procar wacht op u bij de informatiebalie in de Aankomsthal met een bordje met ‘Procar Airport Pickup’. Het kantoor ligt op 5-10 minuten rijden van het vliegveld. Bel 003545517000 als u hulp nodig heeft.

Vanaf de luchthaven is het tweeënhalf uur rijden naar het hotel. Ongeveer 4 uur inclusief stops en stukjes lopen. Vlak bij de luchthaven stoppen we eerst bij de supermarkt Kronan voor inkopen.

0:16 Leif the Lucky Bridge: Leif the Lucky’s Bridge, of The Bridge Between Two Continents, of de makkelijkste en kortste weg om van Europa naar Amerika te gaan, of althans van de Europese naar de Amerikaanse tektonische landplaat. Beide platen schuiven overigens jaarlijks 2 cm verder uit elkaar. Nergens anders ter wereld is de breuklijn/kloof tussen deze platen bovengronds te zien. 250 m vanaf de parkeerplaats.
0:23 (0:07) Gunnuhver Hot Springs: Warmwaterbronnen en geisers die gratis te bezoeken zijn. Het rode landschap wordt wel eens vergeleken met Mars. 100 m vanaf de parkeerplaats.

Blue Lagoon

00:45 (00:22) Blue Lagoon: Om hier te kunnen zwemmen moeten we entree betalen. Het is echter ook mogelijk om een deel van de Lagoon te zien zonder te betalen. This area is open 24 hours a day and requires no payment at all. When you arrive to the parking log, you will see the visitor center. As you walk up, you will see some paths off to the left with rocks on either side of it. Follow this path to get to the free portion of the Blue Lagoon.

Seltún Geothermal Area

01:18 (00:33) Seltún Geothermal Area: 2 stops bij het geothermische gebied van Krysuvik, dat bestaat uit verschillende geothermische velden, zoals Seltún. Hier hebben modderpoelen en heetwaterbronnen zich gevormd en is de ondergrond gekleurd in fel gele, rode en groene tinten. Vroeger werd hier sulfiet gedolven. Hier ziet men ook goed welke krachten er ondergronds werkzaam zijn in IJsland.1e stop aan de rechterzijde van de weg. Daarna 50 meter verderop aan de rechterzijde van de weg de 2e stop. Hier lopen we een trail van 2,3 km (loop) naar Hverafjall.
1:23 (0:05) Kleifarvatn: Fotostop bij het grootste meer van het Reykjanes schiereiland.
1:56 (0:31) Perlan: Waar we een 360° zicht op Reykjavik hebben.
2:10 (0:14) Grótta Island Lighthouse: Vanaf de parkeerplaats een 500 lopen over de dam naar de vuurtoren.
2:21 (0:11) Sun Voyager: Een beeld van Jón Gunnar Árnason en een ode aan de zon voorstellend.
2:26 (0:05) Hótel Klettur: Inchecken.
2 km (0:26): Hallgrímskirkja: (letterlijk de kerk van Hallgrímur): Die is met haar 74,5m IJslands hoogste kerkgebouw en daarna een hapje eten in het Hard Rock Café.

We overnachten in Hótel Klettur. Parkeren is gratis voor de 1e 26 auto’s. Het hotel heeft een bar die tot 11 uur open is en het ontbijt is inclusief. De kamer is geboekt via Booking,com, BED PREFERENCE:Budget Twin Room: 1 double (prepaid).

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2: Reykjavík – Hella

Vandaag rijden we het 1e stuk over de zuidkust van IJsland van Reykjavik naar Hella. Geplande afstand en rijtijd: 245 km, 03:34. Geen lange dag qua rijden, veel korte stukjes. Maar wel veel korte wandelingen en 1 langere.

Informatie van de ANWB: Bij vrijwel alle tankstations worden Visacard en Mastercard geaccepteerd.Bij bemande tankstations (overdag in de grote steden) kan ook vaak met een bankpas (met Maestrologo) of contant worden betaald. Nederlandse bankpassen blijken echter soms niet bruikbaar. Tankautomaten: Rond Reykjavik, maar ook in Njarovik, Keflavik, Borgarnes, Akureyri en Egilsstadir zijn veel tankstations waar buiten de openingstijden gebruik kan worden gemaakt van tankautomaten (Pay at the pump). Ook zijn er veel volledig onbemande tankstations in IJsland. Als betaling bij tankautomaten worden creditcards met pincode (Visa en Mastercard) en soms ook bankpassen of bankbiljetten van 500 en 1000 ISK geaccepteerd. Het is ook mogelijk om te betalen met een prepaid tankpas (zonder pincode) van bijvoorbeeld de N1-tankstations (n1.is). Bij veel tankautomaten moet van tevoren een maximumbedrag worden ingevoerd. Als dan minder is getankt, wordt alleen het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven. Let op: je wordt aangeraden om altijd het bedrag te kiezen waarvoor je wilt tanken en geen gebruik te maken van de optie om je tank vol te gooien (Full tank, Top up, Fill up etc.) omdat er dan in eerste instantie als borg een aanzienlijk bedrag op je rekening wordt gereserveerd dat, na afschrijving van het bedrag waarvoor is getankt, soms pas na twee of drie dagen weer wordt vrijgegeven.

0:37 Nesjavellir Viewing Point: Uitzicht over de geothermische energiecentrale (0,63 km).

 

 

 

 

 

 


1:05 (0:28) Thingvellir National Park:
https://www.thingvellir.is/en.The charge for a daypass on all the parking lots for a passenger car, 5 seats or less – 750 ISK. The ticket is valid for the day at all parking lots. Parking system was put up in cooperation with ComputerVision. This automatic – camera run system runs plates with list from Icelandic Transport Authority. When leaving, the cameras then check with the charging system and or www.myparking.is. There will be parking machines at the parking lots and inside the Visitor centre. The parking pay machines accept all major credit/debit cards. Hier lopen we 2 trails:
1) Vanaf de 1e parkeerplaats lopen we Thingvellir Loop (2,14 km). Deze route loopt langs de breuklijn die door het park loopt, naar het uitzichtplatform op de Logberg en naar de Drink Ingar Abyss.

 

 

 

 

 

 

 

2) Vanaf de 2e parkeerplaats lopen we door een kloof genaamd Dead Man Walk naar de Öxarárfoss waterval (1,92 km).

 

 

 

 

 

 


1:45 (0:40) Bruarfoss waterval:
een wandeling naar deze waterval (7,23 km).

 

 

 

 

 

 


1:57 (0:12) Geysir Area:
Sinds 2003 vertoont de Geysir nog uiterst zelden activiteit. De Strokkur daarentegen barst, in theorie, om de 8 à 10 minuten uit (1.29 km).

 

 

 

 

 

 


2:06 (0:09) Gullfoss waterval:
Rond de watervallen is het terrein erg woest. De watervallen zijn tot dichtbij te naderen en vanuit verschillende posities te bezichtigen. Door de grote hoeveelheid verneveld water, zijn er dikwijls mooie regenbogen te zien. Hieraan dankt de waterval overigens ook zijn naam (1.87 km).

 

 

 

 

 

 


2:24 (0:18) Faxafoss waterval:
De Faxi waterval, Vatnsleysufoss voor de vrienden, die heel wat minder toeristisch is (0.69 km).

 

 

 

 

 

 


2:50 (0:26) Kerið krater:
Vanaf de parkeerplaats is het 150 m naar de rand van de krater. Met mooi weer en tijd over kunnen we ook afdalen in de krater naar het meer beneden.

3:18 (0:28) Urriðafoss waterval: De vrij onbekende waterval Urriðafoss, of zalmwaterval. Het hoogteverschil van de waterval bedraagt 6 meter. Stroomopwaarts liggen meerdere watervallen die vrijwel allemaal hoger zijn, maar de Urriðafoss is met een waterverplaatsing van 360 m³/s de grootste.

3:34 (0:16) Hotel Hella: Parkeren is gratis. Het hotel heeft een restaurant en het ontbijt is inclusief. De kamer is geboekt via Booking,com, BED PREFERENCE:Budget Twin Room: 1 double (prepaid). Eten in restaurant Kanslarinn: Laat je niet bedriegen door de buitenkant. Wil je een snelle hap ben je hier bij het goede adres. Wil je wat meer is dat ook mogelijk. Bediening is erg vriendelijk en kan de de sfeer proeven van de plaatselijke bewoners. En betaalbaar, niet geheel onbelangrijk voor IJslandse begrippen. Of we gaan naar Stracta Bistro.

Dag 3: Hella – Vestmannaeyjabær

We rijden vandaag eerst een stukje terug de binnenlanden in om daarna verder te rijden naar de kust waar we met de veerboot om kwart voor 4 oversteken naar Vestmannaeyjar. Hier blijven we 1 nacht op het eiland. Geplande afstand en rijtijd: 264 km, 05:05 u (inclusief de overtocht). Ook nu weer veel korte stukjes rijden.

0:54 Hjálparfoss: a beautiful, two stepped waterfall near the confluence of Rivers Thjorsa and Fossa in the Thjorsa Valley.

 

 

 

 

 

 


1:09 (0:15) Gjáin:
we parkeren onze auto bij het Vikinghuis een stukje voor de parkeerplaats die dichter bij de watervallen ligt. De reden hiervoor is dat we via het looppad aan de zijde van het Vikinghuis op een plek met beter uitzicht uitkomen bij de watervallen. Op de weg terug naar de auto lopen we langs het Vikinghuis. (2,28 km)

 

 

 

 

 

 


1:24 (0:15) Þjóðveldisbærinn Stöng:
Identieke reconstructie van een Viking-boerderij uit het jaar 1000. Vernietigd en vernieuwd in de jaren 70. En plaats van een scène van Game of Thrones. Het huisje is nog niet open voor het publiek maar we kunnen er wel rondlopen.

2:01 (0:37) Þjófafoss: Ongeveer 4 km rijden over een onverharde weg naar deze kleinere waterval.

2:44 (0:43) Keldur Turf House: Very nice grass houses with small church, first people came around 1100 year. It is 15 minutes drive from the main ring road. Worth a visit.
2:58 (0:14) Krónan: Inkopen, ook voor het ontbijt morgenvroeg. Als we krap in de tijd zitten kunnen we doorrijden. Op het eiland zit ook nog een supermarkt.
3:13 (0:15) Merkjárfoss: vanaf de parkeerplaats 200 m lopen naar de watervallen.

3:37 (0:24) Seljalandsfoss en Gljufrabui: op de parkeerplaats bij Seljalandfoss parkeren we de auto. Het is hier betaald parkeren. De wandeling naar beide watervallen is een rondje van 1,78 km. Het bijzondere is dat je achter de Seljalandfoss waterval kunt lopen.

 

 

 

 

 

 


3:49 (0:12) Ferry Landeyjahöfn to Vestmannaeyjar 15:45:
The Ferry to Vestmannaeyjar takes appr. 35 minutes one way.
ATTENTION: Please arrive 30 minutes before departure and hand this confirmation over to service desk and they will print out a boarding pass for you.

0:08 Puffin Lookout: Op het zuidelijkste puntje van het eiland is de grootste kans om Puffins (Papagaaiduikers) te kunnen zien. We lopen daar een rondje (2,17 km).

 

 

 

 

 

 


0:16 (0:08) Eldfell:
Een eenvoudige wandeling naar de top van deze vulkaan die op 23 januari 1973 nog een uitbarsting heeft gehad. In sommige gaten of scheuren in de grond kun je de warmte nog voelen (2,08 km)

 

 

 

 

 

 

0:20(0:04) Bónus: Indien nog kunnen we voor we inchecken in het hotel eerst nog inkopen doen voor de volgende dag en voor het ontbijt.
0:21 (0:01) Hamar Guesthouse: Parkeren is gratis. Het hotel heeft geen restaurant en er wordt nog geen ontbijt geserveerd in de ochtend. De kamer is geboekt via Booking,com, 1 Double or Twin Room with Private Bathroom (prepaid). We kunnen wat drinken in The Brothers Brewery. Eten doen we in 900 Grillhus. Of we gaan naar Pizzagerðin voor een pizza.

 

 

 

 

 

 


Dag 4: Vestmannaeyjabær – Vík

We verlaten vandaag het eiland weer. Om half 10 hebben we de veerboot gereserveerd.Dus om 9 uur moeten we in de haven zijn. Geplande afstand en rijtijd: 151 km, 04:10 u (inclusief de overtocht en wachten in de haven). Ook nu weer veel korte stukjes rijden.

0:02 Ferry Vestmannaeyjar to Landeyjahöfn 09:30: The Ferry to Landeyjahöfn takes appr. 35 minutes one way.
ATTENTION: Please arrive 30 minutes before departure and hand this confirmation over to service desk and they will print out a boarding pass for you.

00:05 extra rijden, optie om eventueel Seljalandfoss en Gljufrabui nog te bezoeken als we van de boot afkomen mochten we die gisteren hebben overgeslagen.

0:57 (0:55) Eyjafjallajökull Info Point: Het is de moeite waard om even langs te gaan, een korte video over de uitbarsting van de Eyjafialla-vulkaan 2010 en souvenirs. Gratis te bezoeken.

1:02 (0:05) Seljavellir Geothermal Pool: Zeker de moeite waard om heen te gaan, het is vanuit de parkeerplaats 20 minuutjes lopen. De parkeerplaats is wel enkel te bereiken via een flinke hobbelweg. Een goede auto hiervoor is wel aan te raden. De tocht naar het bad toe is mooi! Je loopt in een rotskloof omhoog langs een waterstroom die naar beneden gaat. Alleen hiervoor zou je het al kunnen doen. Het zwembad is gebouwd in 1923 en is ook echt een zwembad. Het is een bad dat thermisch verwarmd wordt doordat water door de binnenkant van de berg gepompt wordt. Niet helemaal natuurlijk dus. (1,7 km)

 

 

 

 

 

 

 

1:16 (0:14) Skógafoss Waterfall: De Skogafoss is met een breedte van 25 m en een hoogte van 60m één van de grootste watervallen in het land. De waterval produceert onafgebroken waternevel. Hierdoor is er op zonnige dagen meestal een enkele of dubbele regenboog zichtbaar. (0,86 km)

 

 

 

 

 

 

 

1:22 (0:06) Kvernufoss waterfall: Just past the Skogar Museum on your left, you’ll see a warehouse/hangar building with two large garages. You can park your car here. From this point, continue east on foot down the road you came, past the warehouse on the left. You’ll come to a metal farmer’s gate, as seen in the last photo above. From here, make a left and follow the fence. You’ll reach some old construction machinery, and it is here that you can climb a short ladder to safely go over the barbed wire fence. Je kunt tot achter de waterval lopen. (1,42 km)

 

 

 

 

 

 

 

1:36 (0:14) Sólheimajökull: Prachtige gletsjer, zeer de moeite waard de korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Gelegenheid om ook een begeleide gletsjerwandeling te maken. (2,28 km)

 

 

 

 

 

 

 

(Optie, ligt op de route) The Abandoned DC Plane on Sólheimasandur: Als we heel ruim in de tijd zitten kunnen we dit vliegtuig nog bezoeken. Maar het is er meestal erg druk en niet heel spectaculair. De shuttle kost 18 euro p.p.

2:07 (0:31) Dyrhólaey Lighthouse en Reynisfjara: Deze liggen vlak bij elkaar. (Totaal 1,78 km). Bij Reynisjfara ligt ook een Puffin Kolonie.

 

 

 

 

 

 

 

2:36 (0:19) Reynisfjara Beach: Het zwarte strand met de basalt rotsen. Als het water laag genoeg staat kunnen we een stukje verder lopen dan alleen de basalt rotsen. Even in gaten houden hoe ver de zee het strand op komt.

2:49 (0:13) Reynisdrangar: Uitzicht vanaf het strand

(Optie, vlak bij het hotel) Viewpoint of Reynisfjara: Als we ruim in de tijd zitten een wandeling naar het uitzichtpunt. (5,66 km)

 

 

 

 

 

 

 

2:52 (0:03) Hotel Vík í Mýrdal: Parkeren is gratis. Het hotel heeft een restaurant en een bar. Ontbijt is inclusief. Bar Hours: 4:00 p.m. – 11:00 p.m. Happy hour 4:00 p.m. – 6:00 p.m. De kamer is geboekt via Booking,com, Standaard Tweepersoonskamer met 1 of 2 Bedden en eigen badkamer (prepaid). Eten: Smiðjan Brugghús, Strondin Bistro and Bar.

 

 

 

 

 

 


Dag 5: Vík – Höfn

Eerst boodschappen doen bij de Kronan en daarna tanken bij de Orkan. Geplande afstand en rijtijd: 297 km, 4:25 u. Ook nu weer veel korte stukjes rijden. Na de laatste stop is het nog een uurtje rijden naar het hotel.

0:17 Hjörleifshöfði Cave: Ongeveer 2,5 km vanaf de hoofdweg ligt deze grot. Even de grot in om een foto te maken met het landschap op de achtergrond.

1:00 (0:43) Þjóðvegur Rest Stop: Een korte wandeling van 10 minuten over de met mos bedekte lavavelden.

imgbox1:08 (0:08) Fjaðrárgljúfur Canyon: Wandeling door een elf-achtig landschap naar beneden waar we uitkomen bij een net zo’n sprookjesachtige kloof (2,85 km).

 

 

 

 

 

 

 

1:21 (0:13) Stjórnarfoss waterval: Een korte wandeling naar de waterval (600 m).

 

 

 

 

 

 

 

1:32 (0:11) Foss a Sidu: is zó smal dat het water bij een beetje wind helemaal uit elkaar waaiert, er is dan geen waterval meer te zien. Maar als het windstil is, dan is het een klein juweeltje. Omdat de rotswand wat achterover helt, valt het water helemaal vrij naar beneden (500 m).

 

 

 

 

 

 

 

1:33 (0:01) Dverghamrar: Een basaltrots op korte afstand vanaf de weg (570 m).

 

 

 

 

 

 

 

2:15 (0:42) Skaftafellsjökull gletcher: Omdat we al de nodige watervallen gezien hebben lopen we hier alleen naar de gletcher (4,71 km). The trail starts next to Skaftafell Visitor Centre and is well indicated. It is paved half the way, while the latter half has a fairly comfortable gravel surface. The trail ends in close proximity of Skaftafellsjökull glacier and you will get a good view of this impressive glacier. Those who wish get closer can do so but are encouraged to follow instructions on a warning sign at the trail’s end.

 

 

 

 

 

 

 

2:30 (0:15) Svínafellsjökull Glacier: Vanaf de parkeerplaats een korte wandeling naar de gletcher (1,06 km).

 

 

 

 

 

 

 

3:13 (0:43) Fjallsárlón: Een meer gevoed door de gletcher. Vanaf de parkeerplaats kunnen we naar het water lopen. Met wat geluk drijven er de nodige grote blokken ijs in het meer.

3:23 (0:11) Jökulsárlón Iceberg Lagoon: Jökulsárlón (gletsjerlagune) is het grootste gletsjermeer van het land met een oppervlakte van iets minder dan 20km² en een diepste punt van ongeveer 248m (het diepste meer van IJsland). Het wordt door een landengte gescheiden van de oceaan. Spectaculair is dat er grote stukken ijs richting oceaan drijven. Deze stukken ijs zijn afkomstig van de gletsjertong Breiðamerkurjökull. We stoppen voor het uitzicht vanaf de weg en we parkeren bij de parkeerplaats waar ook de duckboten het waten in gaan. Hier lopen we een stuk langs het meer.

Diamond Beach: Vlakbij de Jökulsárlón Iceberg Lagoon ligt Diamond Beach. Op het strand spoelen stukken aan van de gletcher wat mooi plaatjes op kan leveren. We kunnen aan beide zijden van de rivier het strand op. Dit afhankelijk van hoe de stoming staat en waar de ijsblokken liggen.

4:25 (1:02) Hótel Höfn: Parkeren is gratis. Het hotel heeft een restaurant en een bar. Ontbijt is inclusief. Bar Hours: 17:00 – 22:00. Happy Hour is from 17:00 – 18:00. De kamer is geboekt via Booking,com, Standard Double or Twin Room: confirmed 1 large double en eigen badkamer (prepaid). Eten: Ishusid Pizzeria Restaurant of Hafnarbuðin.

 

 

 

 

 

 


Dag 6: Höfn – Seyðisfjörður

Eerst boodschappen doen bij de Netto en daarna tanken bij Olis. Geplande afstand en rijtijd (langste route): 385 km, 5:36 u. Korte route: 315 km, 4:36 u. We rijden vandaag hele stukken langs de ruige kustlijn. Ook nu weer veel korte stukjes rijden. Een half uur voor we bij het hotel zijn kunnen we waar de route zich splitst een keuze maken voor Hengifoss and Lilanesfoss (Optie voor 2 uur) en/of Fardagafoss Waterfall (Optie voor 1 uur, ligt op de route). Op het punt op de route waar we dan zijn hebben we dan allen nog 2 korte stops al we niet voor een van de opties kiezen.

0:17 Skútafoss: Ongeveer 500 m vanaf de verharde weg ligt deze waterval. Je kunt er met de auto bijkomen.

0:40 (0:23) Hvalness Nature Beach en Hvalnes Lighthouse: Een fotostop bij beide ongeveer 200 m vanaf de verharde weg.

 

 

 

 

 

 

 

1:35 (0.55) Nykurhylsfoss: Deze waterval ligt langs de weg, 400 m vanaf de hoofdweg.

1:50 (1:15) Fáskrúðsfjörður: Visit the village of Fáskrúðsfjörður, an old french shipping port where street signs are still both in Icelandic and French. Een wandeling door het dorpje. Vanaf de pier bij het Fosshotel een mooi uitzicht over het dorp.

2:34 (0:44) Vattarnes East Coastline: vanaf het dorp kunnen we de ringweg 1 volgen door de tunnel die naar Reyðarfjörður gaat. Maar we kunnen ook de kustweg rijden om zo meer van de mooie kust te kunnen zien. Most visitors to the area will welcome the tunnel which connects the 2 towns in about 15 minutes, but if you want the best from the area, avoid the tunnel and continue through Fáskrúðsfjörður. Door de tunnel is 16 km (0:15), langs de kust is 46 km (0:45). Onderweg komen we nog langs een waterval. Deze ligt 100 m vanaf de weg.

Hengifoss and Lilanesfoss (Optie voor 2 uur extra): Een wandeling naar beide watervallen heen en terug is 4,6 km. De 1e heeft mooie basaltkolommen. Alleen naar de 1e waterval is 3,5 km heen en terug. Vanaf de ringweg is het ongeveer 30 minuten rijden naar de parkeerplaats. Wandeling naar de watervallen en de rit is dus ongeveer 2 uur extra.

 

 

 

 

 

 

 

3:03 (0:29) Fardagafoss Waterfall (Optie voor 1 uur wandeling, ligt op de route): This waterfall has two levels. The first is about 1/4 miles up and an easy hike. The second is another 1/2 mile and a little steeper.Beautiful views. About 45-60 minutes for the trip. Je kan hier, met een beetje geklim en geklauter, in een flinke grot achter de waterval komen. Er zijn kettingen langs de rotsen gemaakt.

3:20 (0:17) Seyðisfjörður panoramic views: Bij het monument van Þorbjörn Arnoddsson ligt een brug waarmee we de kloof kunnen oversteken voor foto’s van de kloof en de rivier die er doorheen loopt. De brug oversteken en een stuk naar links lopen voor het beste uitzicht.

3:22 (0:02) Gufufoss: Vanaf de parkeerplaats bij de weg een korte wandeling naar beneden voor het uitzicht op de waterval. Ongeveer 250 terug langs de weg.

3:26 (0:04) Við Lónið guesthouse: Parkeren is gratis. Het hotel heeft geen restaurant en een bar. Ontbijt moeten we morgen zelf regelen. De kamer is geboekt via Booking,com, Double Room with Mountain View (prepaid). Eten: Kaffi Lára El Grillo Bar of Nordic Restaurant. Eventueel nog een wandeling door het dorpje, langs de kust.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7: Seyðisfjörður – Laugar

Eerst boodschappen in het dorp bij de Samkaup, kijken of we een ontbijt kunnen scoren. Daarna tanken bij de Orkan. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 375 km, 5:18 u. Op de route terug naar de hoofdweg komen we nog een keer langs Gufufoss, Egilsstaðir panoramic view en Fardagafoss Waterfall (1 uur wandeling) mochten we die gisteren hebben overgeslagen of het weer totaal anders (beter) zijn.

1:24 Stuðlagil Canyon Parking: De parkeerplaats ligt ongeveer 19 km vanaf de hoofdweg over een onverharde weg die goed te doen is.Afslag voor de parking van de canyon. Deze weg gaat naar een boerderijtje, daar kunnen we parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 250 m naar de rand van de canyon met basaltkolommen. Wij proberen naar de boden van de canyon te komen omdat daar het uitzicht veel beter is (een rondje van 1,5 km). At the farm, you will find a parking lot and a path to the riverbank and a narrow track to the bottom of the river.

 

 

 

 

 

 

 

2:12 (0:48) Parking de la chaise blanche: een fotostop voor het uitzicht.

2:34 (0:22) The Golden Gate Bridge of the Highlands: fotostop

3:00 (0:26) Dettifoss Parking West: Eerst langs Selfoss en daarna naar Dettifoss, een waterval van 45m hoog en ruim 100m breed. Hij is, wat waterverplaatsing betreft, de krachtigste waterval van Europa. Regenjas niet vergeten in verband met het water wat rondstuift. (3,3 km).

 

 

 

 

 

 

 

Hadragilsfoss: Een stukje terug op weg naar 862 kunnen we over een stukje dirtroad naar de parkeerplaats voor de Hafragilsfoss rijden. Het is een broertje van de Dettifoss qua uiterlijk deze kunnen we nu van bovenaf bewonderen (0,6 km).

 

 

 

 

 

 

 

3:25 (0:25) Hljóðaklettar: De parkeerplaats ligt ongeveer 2 km vanaf de doorgaande weg. Hljóðaklettar Circle is a 2.7 kilometer moderately trafficked loop trail located near Norðurþing. Deze route loopt langs indrukwekkende basaltformaties.

 

 

 

 

 

 

 

3:49 (0:24) Botnstjörn pond: Distance: 1 km (circle) with other possibilities. Walking time: ½ -1 hr. Starting point: At the innermost car park in Ásbyrgi canyon. There are several easy and interesting routes in the bottom of Ásbyrgi, starting at the car park. A walk down stone steps leads to a platform at the small pond, Botnstjörn. There is also a nice view over the pond from a platform located underneath the west wall of the canyon. The route to this platform, from the parking lot, is suitable for people with restricted mobility. A few steps from the platform are stone steps that lead up to a small hill with a nice view over the Ásbyrgi canyon. (1,19 km)

 

 

 

 

 

 

 

4:12 (0:23) Fjallahöfn Beach: The road No.85 leaves the steep cliffs on the east side of Tjörnes peninsula and reaches the flat area of Öxnafjörður. A small parking option left of the road offers the best opportunities to walk to the black sandy beach and enjoy great views along the endless beaches of Öxnafjörður. Please don´t try to access the beach by car! Vanaf de parkeerplaats de weg volgen richting de kliffen.

4:38 (0:26) Húsavík Haven: even door de haven slenteren als we nog tijd hebben, foto’s maken en daarna door naar het hotel. Vanaf hier is dat nog 33 minuten rijden.

5:11 (0:33) Hotel 42 km vanaf Husavik

Dag 8: Laugar – Akureyri

Na het vertrek tanken we eerst bij de N1, daarna rijden we een stukje, doen eerst een wandeling bij de Vindbelgur Vulkaan (5 km) en rijden dan naar de Korbúðin voor de boodschappen. Hierna liggen de punten voor de 1e helft van de dag allemaal dicht bij elkaar. Het merendeel van de wandelingen is kort deze dag. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 260 km, 4:05 uur.

0:20 Vindbelgjarfjall Summit Trailhead: The route to the Vindbelgjarfjall starts east of the sideway leading to the farm Vagnbrekka, a walk of half an hour. It takes another half an hour to walk up the mountain, which is some 529 meters above sea level. The trail is steep at times, but it suits most hikers, and the view of the district from the summit is spectacular. (5 km heen en terug)

 

 

 

 

 

 

 

0:44 (0:20) Krafla: De krater is nu gevuld met blauwgroen water. In een goed half uur kan je over de, deels afgebrokkelde, rand lopen, met als extraatje een solfatarenveld. Een groot deel van de loop is nu priveterrein en afgesloten. Kijken of we toch bij het kleine meertje kunnen komen.

 

 

 

 

 

 

 

0:53 (0:09) Hverir: In dit deel van het Kraflagebied zie je de modderpoelen en zwavelbronnen liggen. Hier heersen op een diepte van maar liefst 1000 meter, temperaturen van 200 graden Celsius. Men ziet er overal de stoom uit de grond komen. Dit gaat met een gierend en fluitend geluid. Het is een beetje afgedekt met stenen. Het is een van de mooiste solfatarenveld van IJsland. Rondje van ongeveer 1 km.

 

 

 

 

 

 

 

0:55 (0:02) Myvatn Lookout en Blue Lake: Fotostop bij beiden. Myvatn Lookout is een uitzichtspunt en ongeveer 500 meter verderop ligt Blue Lake.

0:59 (0:04) Grjótagjá cave: Een smalle lava grot met binnenin een hete bron die vroeger werd gebruikt om in te baden. Het water is hier na verschillende uitbarstingen te warm voor geworden (60 graden nu). Als je voor Grjótagjá staat kun je rechts een pad volgen dat naar boven leidt. Een klein stukje verderop kom je bij een grote scheur in de bodem. Hier is goed te zien welke krachten een rol moeten hebben gespeeld om een deel van de aardkorst zo omhoog te duwen. (300m)

 

 

 

 

 

 

 

1:10 (0:11) Hverfjall volcano: De vulkaan is ongeveer 2500 jaar geleden in een aantal dagen ontstaan. De uitgestoten lava koelde door water vrijwel onmiddellijk af waardoor de ringvormige vulkaan vrijwel geheel uit tefra, as en fijn gruis is opgebouwd. De vulkaan is 312 meter hoog, heeft een krater met een diameter van ongeveer 1 kilometer en is 140 meter diep. In het midden van de krater ligt een kleine asheuvel. De kraterwand is via twee niet al te moeilijke wegen te beklimmen en een wandeling rondom levert fraaie vergezichten over het Mývatn meer op. Om de tere structuur van de vulkaan niet te beschadigen mogen de wandelpaden niet verlaten worden. Een wandeling naar de top van de vulkaan. (1 km)

1:18 (0:08) Dimmuborgir (duistere burchten): het “trollendorp” Dimmuborgir (duistere burchten), een natuurreservaat dat zich kenmerkt door zeer grillige en grote rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente dat ontstond bij vulkanische uitbarstingen van ongeveer 3000 jaar geleden. Het afgekoelde lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag, en toen die eenmaal was weggespoeld stortte het lavadak in. Het is duidelijk waarom dit gebied deze naam draagt: de rotsformaties hebben veel weg van een oud, vervallen en grimmig kasteel. Zo zijn er de kerkachtige ‘Trollakirkja’ en ‘het gat’. Je kan hier verschillende wandelingen maken, variërend van 15 minuten tot enkele uren. (2,85 km)

 

 

 

 

 

 

 

1:22 (0:04) Lake Myvatn panoramic point: Vanaf de parkeerplaats kunnen we nog een stukje naar beneden lopen naar het meer.

1:27 (0:05) Skútustaðagígar: The trail runs around Stakhólstjörn and takes about one hour to walk. There is also a shorter circular route into the western part of the area, which takes about 20-30 minutes. This is an easy walk through pseudocraters and in close proximity to diverse birdlife. (1,52 km)

 

 

 

 

 

 

 

2:37 (1:10) Aldeyjarfoss: Ongeveer 40 km vanaf de hoofdweg. Slechts 50 minuten rijden naar het zuiden via een onverharde weg – de laatste 3,5 km heeft meer aandacht nodig. Een waterval in een heel andere omgeving dan andere op IJsland. De rotsformaties zien er indrukwekkend uit. Een bezoek waard. Ongeveer 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats naar de bestemming. (600 m)

3:17 (0:40) Goðafoss: Een van de meest spectaculaire van IJsland. Die ligt op 500m van de ringweg. De Goðafoss is ongeveer 30 meter breed en 12 meter hoog. Ook bij Goðafoss geldt dat het zicht vanaf de ene kant (nog) mooier is dan vanaf de andere kant. Het mooiste is vanaf de oostkant. (800 m)

3:44 (0:27) Samkomubrú viewpoint: Net voorbij deze voetgangersbrug ligt links langs de weg een parkeerplaats. Fotostop.

3:45 (0:01) Hotel 500 m vanaf Samkomubrú viewpoint

Dag 9: Akureyri – Hólmavík

Vlak bij het hotel liggen de Hagkaup voor inkopen en de Orkan waar we tanken. Vandaag een lange reisdag op de planning. Een groot deel van de route loopt vlak langs de kust. Een aantal stukken zijn onverhard maar goed te rijden. Een paar kleine wandelingen en voor de rest fotostops vandaag. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 432 km, 6:25 uur.

1:14 Reykjafoss en Fosslaug: Een waterval met vlak daarnaast een warmwater bron/bad. Zo ver mogelijk doorrijden bij het vliegveld en dan de auto parkeren. De route loopt over een aantal afgesloten weilanden met paarden. (2.15 km)

 

 

 

 

 

 

 

1:22 (0:08) Víðimýrarkirkja: Fototstop bij een uit turf opgebouwd kerkje.

2:30 (1:08) Kolugljúfur Canyon: Ongeveer 10 km onverhard rijden naar de brug over de kloof. Net voor de brug is een kleine parkeerplaats. Aan de ene zijde van de brug ligt een waterval aan de andere zijde kun je een stukje de kloof in.

3:17 (0:41) Hvítserkur: Afhankelijk van het tij kunnen we zelfs helemaal naar de rots lopen die een klein stukje uit de kust ligt. After you pass Ósar Farm & Hostel, you will find a car park near the viewing platform. On the right of the parking lot, there is a fairly flat path, or you can also choose the steep path.

3:45 (0:28) Illugastadir Seal Watching: een 3-tal stops vlak bij elkaar met korte wandelingen naar de kust (max 1 km). Hier langs de kust kunnen we zeehonden spotten.

3:59 (0:14) Phare De Skaro: Vuurtoren fotostop

6:08 (2:09) Hotel

Dag 10: Hólmavík – Ísafjörður

We doen eerst inkopen bij de Krambúðin en een paar honderd meter verderop tanken bij de OB. We rijden vandaag hele stukken langs de kust en door de fjorden. Een paar korte wandelingen en verder foto stops. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 331 km, 4:39 uur.

0:24 The Sorcerer’s Cottage en Gvendarlaug: Mooie kleine graszodenhuizen verborgen links achter het Hotel Laugarholl, gratis toegang, hoewel je niet echt de graszodenhuizen zelf kunt betreden. Er zijn enkele informatieborden die basisinformatie delen over de tentoongestelde artefacten. Als je verder loopt na de graszoden huizen, vind je ook een grote tovenaarstoel met uitzicht op de bergen. Vlak bij de huisjes ligt ook de originele bron die het zwembad bij het hotel voedt. Goede plek om een ​​korte pauze te stoppen en meer te leren over de oude IJslandse levensomstandigheden.

 

 

 

 

 

 

 

1:29 (1:05) Drangajökull Lookout: Uitzichtspunt op de gletsjer. Het laatste stuk gaat over een gravel weg. Vanaf het routepunt kunnen we nog iets verder de vallei inrijden als de conditie van de weg goed is.

1:59 (0:30) Arngerðareyri Kastallin: Fotostop bij een vervallen kasteel, ligt langs de route.

2:08 (0:09) Gervidalsá falls: Korte wandeling naar de watervallen. Zichtbaar vanaf de weg. Net over de brug links is een parkeerplaatsje.
2:47 (0:35) Ögur: Een korte wandeling naar de top van de heuvel voor het uitzicht.

3:08 (0:21) Viewpoint zeehonden: Hier kunnen we zeehonden spotten op de zandbanken en rotsen voor de kust.

3:17 (0:09) Lambagilsfoss Hestfirði: Voorbij de brug ligt een parkeerplaats. Het is ongeveer 1 km wandelen naar deze waterval die vanaf de hoofdweg al te zien is.

3:27 (0:02) Tröð Scenic Lookout: Stop voor uitzicht over de fjorden.

3:36 (0:09) Valagil Waterfall Parking: At the south end of the parking lot, there is a trailhead sign that says 2 km to Valagil. Even from the trailhead you can see one of the gigantic gorge waterfalls at the far end of the valley. This waterfall will be visible for the entire hike, but the true gem is the gorge waterfall of Valagil, which you won’t be able to see until you reach it. The trail is a narrow dirt path and is very easy to follow. The trail hugs the foothills of the western slope of the valley. The meadow to the east of the trail is pretty flat and easy enough to traverse if you want to go off the beaten path for a bit. After 2 km, it will be pretty obvious that you’ve reached Valagil. The giant gorge stands hundreds of feet above you as the water comes crashing down in a series of waterfalls.

4:00 (0:24) Bunárfoss: Vanaf de parkeerplaats bij de camping een korte stevige wandeling naar de watervallen. (1.11 km)

 

 

 

 

 

 

 

4:36 (0:36) Bolungarvik Lighthouse: Fotostop bij een vuurtoren

4:50 (0:13) Hotel

Dag 11: Ísafjörður – Patreksfjörður

 

 

We doen eerst inkopen bij de Krambúðin en een paar honderd meter verderop tanken bij de OB. We rijden vandaag hele stukken langs de kust en door de fjorden. Een paar korte wandelingen en verder foto stops. Geplande afstand en rijtijd vandaag is 331 km, 4:39 uur.