IJsland 2021, Dag 8: Laugar – Seyðisfjörður

Dinsdag 7 september,

Botnstjörn pond

We worden wakker met het gedrup van regen op ons huisje. We ontbijten in ons huisje en iets voor half negen zijn we onderweg. De eerste stop vandaag is na ruim een uur rijden bij Fjallahöfn Beach. Het regent echter nog steeds en het zicht is ook niet al te best dus we maken vlug een paar foto’s en rijden verder. De voorspellingen zijn dat we onderweg ergens beter weer moeten krijgen. Een klein half uurtje verder en we komen aan bij Botnstjörn pond (Ásbyrgi canyon). Het regent nog wel wat maar toch lopen we hier het geplande rondje naar het meer. En zelfs in de regen is dat absoluut geen straf. De uitzichten zijn namelijk adembenemend. En als kers op de taart  stopt het zelfs even met regenen als we terug naar de auto lopen.

Hljóðaklettar

Als we aankomen bij onze volgende stop, Hljóðaklettar, is de regen veranderd in miezer. Hier lopen we een rondje van 2,7 km langs de indrukwekkende basaltformaties. Ondanks dat het maar aan het miezeren is valt er stiekem toch nog best wel veel regen. Gelukkig voor ons houdt het halverwege de wandeling op met miezeren en wordt het droog. Dat is maar goed ook want de route terug vergt het nodige klim- en klauterwerk. Stomtoevallig dat we dit rondje met de klok mee lopen. Maar achteraf gezien pakt dat nog mooi goed uit.

Dettifoss

We rijden hierna verder naar de Dettifoss waterval. De weg hier naar toe zou na een aantal kilometers over moeten gaan in een F-road volgens onze informatie. Maar het blijft tot aan de parkeerplaats bij de watervallen een splinternieuwe asfaltweg. Schijnbaar is er het laatste jaar behoorlijk geïnvesteerd door de IJslandse regering in asfaltwegen want we komen behoorlijk veel nieuw asfalt tegen onderweg (niet alleen vandaag). Aangekomen op onze bestemming lopen we ongeveer een kilometer naar de waterval zelf. Wat een machtige verschijning deze waterval. Indrukwekkend om te zien hoeveel water er over deze waterval verplaatst. Terug bij de auto lunchen we en tijdens de lunch begint zelfs de zon door te breken.

Parking de la chaise blanche

We verlaten de parkeerplaats en zien dat de rest van de route naar de ringweg geasfalteerd is. Ook dat is weer een meevaller. Bij Parking de la chaise blanche stoppen we voor een paar foto’s van het adembenemende uitzicht. De zon schijnt nog steeds en dan ziet er alles toch een stuk vriendelijker uit. Onze volgende stop is Stuðlagil Canyon. Hiervoor mogen we weer een stukje F-Road rijden. De weg op zich is niet eens zo heel slecht alleen heeft deze de nodige ribbels waardoor we continue over een wasbord rijden. De enige manier om hier zo min mogelijk last van te hebben is de snelheid erin houden.

Stuðlagil Canyon

Aangekomen bij de parkeerplaats zien we dat onze geplande wandelroute is afgesloten. Wat blijkt: de toch wel gladde en soms gevaarlijk route langs de rand van de canyon is vervangen door een stalen trap die je naar hetzelfde punt brengt. Dus ook hier zien we dat er geïnvesteerd wordt in het toerisme. De zon laat ons niet meer in de steek en we schieten de nodige mooie foto’s. Hierna gaan we beginnen aan het laatste stuk naar het hotel. Het plaatsje waar we overnachten ligt weer aan de kust en aan de andere kant van een bergketen. En het oversteken van deze bergketen levert onderweg nog hele mooie uitzichten op. Vlak voor we in het dorp aankomen waar we slapen bezoeken we de Gufufoss waterval nog.

 

Gufufoss waterval

We checken in het hotel en zoeken onze kamer op. Daar kijken we de 1e helft van Nederland – Turkije. Goed om te zien dat de toeter Turken vanavond hun gemak moeten houden. Het restaurant waar we gereserveerd hebben doet blijkbaar aan shared dining. Dat is op zich niet zo’n probleem alleen zijn de prijzen nou niet echt shared dining prijzen te noemen. Feitelijk krijgen we dus behoorlijk kleine porties voor volwassen prijzen. Dit is dus de duurste maaltijd deze week. Gelukkig is het toetje dat Nederland met 6-1 weet te winnen van Turkije en dus goede zaken doet.

 

 

 

Overnachting: Hótel Snæfell

Vandaag gereden: 387 km
Totaal gereden: 2299 km
Het weer vandaag: We worden wakker met regen maar rond het middaguur klaart het op en breekt de zon zelfs regelmatig door. Het is wel fris. Als we vertrekken is het 8 graden maar onderweg daalt het kwik zelfs naar maar 5 graden. Als bij het hotel aankomen is het weer de gebruikelijke12 graden.

Terug naar dag 7Verder naar dag 9

Stuðlagil Canyon

Hljóðaklettar

Hljóðaklettar


Reacties

IJsland 2021, Dag 8: Laugar – Seyðisfjörður — 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.