IJsland 2021, Dag 3: Borgarnes – Patreksfjörður

Donderdag 2 september,

Midden in de nacht hebben we nog een keer een bericht ontvangen van de Noorderlicht app. Perfecte condities om Noorderlicht te kunnen zien mits het ook helder zou zijn. We schuiven de gordijnen open maar zien dat dit nu net niet wil lukken. Dus helaas: geen Noorderlicht gezien. Geeft niet… we hebben nog 10 dagen. Omdat we vandaag absoluut de veerboot moeten halen die om 3 uur vertrekt zorgen we ervoor dat we voor het ontbijt al onze spullen al in de auto hebben zitten. Om 8 uur schuiven we aan voor het ontbijt en half 9 zijn we dan ook onderweg. We zijn goed en wel aan het rijden en het begint te regenen.

Bjarnarfoss watervallen gehuld in de wolken

Aangekomen bij het Ytri Tunga strand is er dan ook geen zeehond te bekennen. Neemt niet weg dat toch wel een mooi uitzicht is over het strand. We kijken nog even rond in de hoop toch een verdwaalde zeehond te vinden, maar helaas. We rijden dus maar verder naar de Bjarnarfoss watervallen. Ondertussen gaat het wat harder regenen maar we besluiten om toch de korte klim naar de voet van de waterval te maken. Echter als we iets over de helft van de klim zijn begint de bewolking te zakken en liggen de watervallen ineens nagenoeg helemaal verscholen in de wolken. We maken dus wat foto’s vanaf de plek waar we op dat moment staan en keren om. Verder gaan heeft geen zin als we de watervallen toch niet kunnen zien.

Bárðar Saga Snæfellsáss Statue

Een klein stukje verder ligt de Búðakirkja (Zwarte Kerk). Tussen de druppels door proberen we nog wat plaatjes te schieten van de kerk maar de wind staat helaas verkeerd en de lens wordt direct met druppels bedekt. Terug in de auto drinken we een bakkie koffie terwijl de airco overuren draait om de wasem van alle natte spullen de auto uit te krijgen. Na onze koffier rijder we verder en als we bij Bárðar Saga Snæfellsáss Statue en Gatklettur arch aankomen klaart het weer iets op en is het even droog. We lopen hier een stukje langs de kust en als het dan toch weer begint te regenen lopen we terug naar de auto.

Saxhóll krater

Omdat we goed op schema zitten kunnen we de stop bij Lóndrangar ook meenemen. Zeker omdat het nu weer droog is. Hier lopen naar het uitzicht punt over beide rotsen waarna we verder rijden. Als we bij de Saxhóll krater aankomen begint zelfs heel even het zonnetje door te breken. Dus vol goede moet beginnen we aan de klim naar de 109m hoge krater. Via een ijzeren trap/pad van 387 treden lopen we naar het randje voor een mooi uitzicht in en om de vulkaan. We rijden verder naar de Bæjarfoss watervallen en met het nodige klim- en klauterwerk steken we de rivier over en klimmen we omhoog naar de voet van de waterval.

Kirkjufellsfoss watervallen

Hierna stoppen we nog bij de Kirkjufellsfoss watervallen. Hier is het weer een stuk drukker. Het regent ondertussen weer licht maar dat mag de pret niet drukken. We lopen naar de bodem van de watervallen en proberen tussen de toeristen door de waterval te fotograferen. Aangekomen bij de Berserkjahraun lavavelden (onze laatste stop voor de ferry) zien we dat we ruim in de tijd zitten. Dus buiten de geplande hoofdroute door deze lavavelden besluiten we ook een ander zijpad te nemen. Zo rijden en stuiteren we op ons gemak door dit lavaveld. Omdat het lavaveld nog zo ‘jong’ is, heeft het allerlei grillige vormen en wordt nog eens extra betoverend door de kleur- en textuurcontrasten van het gesteente en het dikke mos. Een hele mooie omgeving!

Ferry van Stykkisholmur naar Brjánslækur

Voor we bij de Ferry van Stykkisholmur naar Brjánslækur aankomen doen we in het dorpje eerst nog wat boodschappen. Tegenover de supermarkt zit ook een staatswinkel waar we alcohol kunnen krijgen. Dus we slaan ook meteen wat IJslandse biertjes in. Kwart over 2 rijden we vervolgens de haven in en moeten even wachten tot we aan boord mogen. De overtocht van 2 1/2 gaat voorspoedig en keurig op tijd rijden we om half 6 de boot af. Daarna rijden we nog 3 kwartiertjes naar het hotel en dan zit deze mooie dag (zelfs met regen) er ook weer op.

 

 

 

 

Overnachting: Hotel West
Vandaag gereden: 238 km
Totaal gereden: 654 km
Het weer vandaag: Een druilerige dag. Vooral de ochtend regent het nagenoeg de hele tijd. Tegen de middag en gedurende de middag steeds langere opklaringen maar de regen blijft dreigen en aanwezig. Temperatuur rond de 12 á 13 graden.

Terug naar dag 2Verder naar dag 4

Een toeschouwer onderweg

Gatklettur arch

Lóndrangar

Saxhóll krater

Bæjarfoss watervallen

Regenboog bij de Bæjarfoss watervallen

Uitzicht onderweg


Reacties

IJsland 2021, Dag 3: Borgarnes – Patreksfjörður — 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.