IJsland 2021, Dag 2: Reykjavík – Borgarnes

Woensdag 1 september,

De wekker loopt rond half zeven af. We rommelen nog wat op de kamer, nog even de koffers rangschikken en rond 8 uur schuiven we aan voor het ontbijt. We pakken de auto in en gaan op zoek naar een supermarkt. Het blijkt dat de meeste pas om 10 uur open gaan. Uiteindelijk lukt het ons er een te vinden die al wel open is. Waarschijnlijk wel en stuk duurder dan normale supermarkten maar omdat we nog helemaal geen idee hebben wat boodschappen moeten kosten in IJsland is dat meer een gevoel. We slaan spullen in voor de 1e 2 dagen, tanken de auto af en tegen half 10 zijn we dan echt op weg.

Fossárrétt hin yngri

De 1e stop die we maken is bij Laxa i Kjos. Vanaf de parkeerplaats maken we foto’s van deze kleine watervallen en het landschap er omheen. Daarna stoppen we bij de Fossárrétt hin yngri watervallen. Deze watervallen liggen nagenoeg langs de weg. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine 100 meter naar de watervallen lopen. Hraunfossar en Barnafoss is de volgende plek op onze route waar we stoppen. Op weg hier naartoe maken we kennis met onze 1e 20 km F-road (F-roads zijn in IJsland onverharde wegen). De auto gaat nu een stuk beter op in het omringende landschap met de schutkleuren die er nu op zitten dankzij de gravelweg. Barnafoss is eigenlijk meer een kolkende watermassa die door een heel smalle rots doorgang geperst wordt dan een echte waterval. Terwijl bij de Hraunfossar over een afstand van meer dan 900 meter vele waterstroompjes vanuit het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier stromen. Hier lopen we een rondje en maken uiteraard de nodige foto’s.

Paradísarlaut

Tegen het middaguur komen we aan bij Deildartunguhver. Deze heetwaterbron ligt in Reykholtsdalur. De heetwaterbron is vrij te bezoeken echter zijn er zo te zien werkzaamheden aan de gang en is maar een heel klein deel van heetwaterbron te bezichtigen. In de auto op de parkeerplaats eten we onze lunch terwijl het regent en daarna rijden we door naar Glanni Waterfall en Paradísarlaut. Daar maken we een wandeling naar de watervallen en naar het meertje. Vooral het meertje weet ons aangenaam te verrassen. Ondanks dat het geen geweldig weer is en het meertje niet heel groot is het toch een heel idyllisch plekje om te bezoeken.

Grábrók Krater

De volgende stop is Grábrók Krater. Via de 591 treden die tegen de kraterwand aan liggen beklimmen we deze krater. Het is een stevige klim en boven waait het hevig maar het is absoluut de inspanning waard. Eenmaal boven aangekomen lopen we het rondje helemaal rond de krater en dalen daarna weer af naar de auto. De afdaling gaat overigens een stuk gemakkelijker dan omhoog. Op weg naar de Gerðuberg Cliffs moeten we nog opletten op overstekende schapen. Overigens niet de 1e keer vandaag. Er wordt langs de weg regelmatig gewaarschuwd voor overstekende schapen. En geloof ons maar: ze waarschuwen niet voor niets. Schapen lopen hier in IJsland bijna overal los in de vlaktes naast de wegen.

Basaltzuilen van Gerduberg

Aangekomen bij de basaltzuilen van Gerduberg maken we wat foto’s maar besluiten om de basaltzuilen niet meer te beklimmen. Het begint harder te waaien, het weer trekt dicht en het is mooi geweest voor deze 1e volle dag in IJsland. Onderweg naar het hotel gooien we de auto vast vol (dat scheelt morgen weer). Want morgen moeten we op tijd bij de de veerboot zijn en we willen natuurlijk onderweg ook nog het een en ander bezoeken.

Als we inchecken in het hotel maakt de eigenaar de opmerking dat wij wel erg ver vooruit plannen. Onze reservering is immers al ruim 2 jaar oud. Als ik dan over Covid-19 begin snapt de beste man meteen dat dit een uitgestelde boeking is. Ons hotel ligt echt in the middle of nowhere maar de kamers zijn echt netjes. Op de Noorderlicht app ontvangen we een melding dat de kans op Noorderlicht vanavond behoorlijk hoog is. Mits het niet bewolkt is. En dat is helaas nu juist het probleem. Want om het Noorderlicht ook te kunnen zien moet het wel helder zijn. Vanavond zullen we in ieder geval een paar keer een blik naar buiten gooien. Wie weet hebben we geluk en trekt het open.

Overnachting: Hotel Rjukandi
Vandaag gereden: 302 km
Totaal gereden: 416 km
Het weer vandaag: het is de hele dag grijs weer, heel af en toe probeert het zonnetje er doorheen te komen. Buiten wat lichte miezer af en toe is het droog. Dus ik denk dat we voor IJslandse begrippen niet mogen mopperen.

Terug naar dag 1Verder naar dag 3

Laxa i Kjos

View bij Laxa i Kjos

F-road onderweg

Barnafoss

Deildartunguhver

F-road onderweg

Barnafoss

Overstekend “wild”


Reacties

IJsland 2021, Dag 2: Reykjavík – Borgarnes — 5 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.