IJsland 2021, Dag 13: Hella- Keflavík

Zondag 12 september,

Vandaag onze laatste volle dag in IJsland en IJsland zwaait ons uit op de voor haar zo bekende manier: met regen, wind, kou en wat al niet meer moeder natuur op ons kan gooien. Er is zelfs een stormwaarschuwing afgegeven. En niet zo’n halve code geel of oranje die in Nederland bij ieder zuchtje wind wordt afgegeven. Maar serieus wind! Op sommige stops moeten we de deuren zelfs goed vasthouden. We laten ons daardoor echter niet uit het veld slaan. De beste investering deze vakantie zijn immers de regenbroeken geweest. Dus die gebruiken we vandaag gewoon dankbaar weer. Omdat we nog naar de actieve Fagradalsfjall vulkaan willen lopen als het weer een beetje opklaart ontbijten we om 8 uur. Eerder was niet mogelijk in het hotel. De spullen liggen dan al in de auto.

Kerið krater

De eerste stop vandaag is Kerið krater. Omdat het behoorlijk regent besluiten we om niet in de krater af te dalen maar alleen vanaf de rand foto’s te maken. Daarna rijden we verder naar de Gullfoss waterval. Ook hier regent het nog, maar we trekken onze regenbroeken en regenjassen aan en gaan toch op weg naar de waterval. De wind is hier behoorlijk en we moeten moeite doen om foto’s te kunnen maken zonder dat de camera te nat wordt. Ook de mensen die dachten dat poncho’s met hevige wind wel een goed idee is komen bedrogen uit. We genieten dan ook volop met de mensen die in de hevige wind met een poncho aan toch proberen droog te blijven. Ondanks het grauwe weer wel een hele indrukwekkende watermassa die zich over de rand stort.

Strokkur

De volgende stop is bij Geysir Area. Sinds 2003 vertoont de Geysir nog uiterst zelden activiteit. De Strokkur daarentegen barst, in theorie, om de 8 à 10 minuten uit. We lopen langs de verschillende poelen en geisers. En de Strokkur heeft er vandaag zin in want hij barst een aantal keer kort achter elkaar uit. Hierna staat het Thingvellir National Park op het programma. In dit park stoppen we eerst bij een kloof genaamd Dead Man Walk naar de Öxarárfoss waterval. Ondanks de regen en de wind een hele mooie kloof om doorheen te lopen richting de waterval.

Dead Man Walk

We hebben nog een 2e stop gepland staan in dit park maar lopen daar alleen naar het uitzichtplatform. Het waait hier zo erg dat we niet eens een poging wagen om foto’s te maken of te filmen. Dat heeft gewoon geen zin met al die neerslag en wind. We zetten koers naar de Fagradalsfjall vulkaan in de hoop dat daar het weer daar in de omgeving een beetje opklaart, het is immers ruim 100 km verderop. Maar hoe dichterbij we komen hoe erger het weer wel lijkt te worden. Ongeveer 15 kilometer voor de vulkaan checken we de berichten en webcams nog een een keer. Er is geen of nauwelijks vulkanische activiteit bij de vulkaan, de website’s waarschuwen alleen maar over de slechte condities onderweg naar de vulkaan en het is een wandeling van 3 uur heen en terug. En op de parkeerplaats staat de auto enthousiast te schudden in de wind die ondertussen orkaankracht heeft bereikt. Dus we besluiten om het er maar niet op te wagen in deze stormachtige condities en rijden naar het hotel.

Als we aankomen bij ons gereserveerde hotel krijgen we te horen dat we in een ander (luxer) hotel slapen. Het geboekte hotel is schijnbaar ingezet voor Amerikaanse militairen en wij zijn overgeplaatst naar een luxere accommodatie. Heel vervelend… We checken in in ons nieuwe hotel, laden de auto helemaal leeg en brengen de spullen naar de kamer. Omdat we hier morgenochtend vroeg met een shuttle naar de luchthaven kunnen gaan besluiten we nu ook maar vast de huurauto inleveren. Dat scheelt morgen weer… Het inleveren gaat voorspoedig en we hadden er al op gerekend om terug te moeten lopen. Maar de shuttle naar de luchthaven zet ons keurig af bij het hotel. We drinken nog wat biertjes in de hotelbar en pakken de koffers vast zo ver mogelijk in. Morgenvroeg om 4 uur kunnen we ontbijten en om 5 uur gaan we naar de luchthaven. Waar als het goed is rond half 8 onze vlucht naar Amsterdam vertrekt. We kunnen terugkijken op een hele geslaagde vakantie zelfs ondanks het soms toch wel typische IJslandse slechte weer. Maar dat wisten we van tevoren en als je daar op ingesteld bent…

Overnachting: Hotel Ásbú is geworden Hotel B&B

Vandaag gereden: 291 km
Totaal gereden: 3701 km
Het weer vandaag: kou, regen en stormachtige winden. Temperatuur 6 tot 8 graden,

Terug naar dag 12 – Verder naar dag 14


Reacties

IJsland 2021, Dag 13: Hella- Keflavík — 2 reacties

  1. Hoi Cindy en Marco,
    Wat een mooie reis weer. Eindelijk eens eentje waar wij ook zijn geweest, haha. Erg leuk om weer te lezen en mee te genieten. Wat een prachtige natuur hè. Bedankt voor het verslag en een hele goeie reis naar huis.
    Groetjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.