IJsland 2021, Dag 11: Vík – Vestmannaeyjabær

Vrijdag 10 september,

Gisteravond ontstond er nog onduidelijkheid over de Ferry die vandaag gepland staat om 15:45 u van Landeyjahöfn naar het eilend Vestmannaeyjar. De Ferry die wij geboekt hebben vaart namelijk niet meer om die tijd. Nu hebben wij dat zelf ook al geconstateerd een dikke 2 maanden geleden en toen hebben we ook contact opgenomen met de maatschappij die deze overtocht verzorgt. Er werd ons verzekerd dat het schema op de site niet klopte en dat er zeker een boot zou varen 15:45u. En anders zouden we het een maand van te voren zeker horen. Nou, mooi geen bericht en nu komen we er zelf toevallig achter dat de afvaart pas kwart over 5 is vandaag. Dat houdt wel in dat we ons programma overdag wat meer moeten oprekken.

Reynisfjara Beach

We ontbijten tegen half negen in het hotel en rond negenen zitten we in de auto. We doen wat boodschappen en tanken de auto af. En dan gaan we op weg naar Reynisfjara Beach. Dit is een zwart strand met de basalt rotsen. We lopen een stuk over het strand en wachten tot we foto’s kunnen maken van de basalt rotsen zonder achtergrond ruis (lees: toeristen die in de meest gekke poses op de foto moeten). Vlak bij dit strand liggen ook Reynisfjara en Dyrhólaey Lighthouse. Hier lopen we een uitgebreid rondje over de kliffen en bij de vuurtoren.

Sólheimajökull

Onze volgende stop is Sólheimajökull. We wandelen naar het officiële uitzichtpunt op de gletsjer en besluiten daar om nog verder door te lopen tot aan de voet van de gletsjer. Ontzettend indrukwekkend om aan de voet van zo’n ijsmassa te mogen staan. We lopen terug naar de auto en rijden verder naar de Kvernufoss waterval. We parkeren de auto en zien ook hier dat ondertussen de route naar de waterval is verbeterd. Daar waar eigenlijk een uitgesleten spoor zou moeten lopen is een keurig voetpad aangelegd. Vlak voor we bij de waterval aankomen passeren we over een heuvel en achter die heuvel zien we dat er een een bruiloft aan de gang is. Nu zijn we met het uitzoeken van de stop al vaker foto’s tegengekomen van bruiloften bij deze waterval. Maar dat gebeurt dus echt! We passeren het gezelschap en lopen verder naar de waterval.

Skógafoss

Vlak bij deze waterval ligt ook de Skógafoss waterval. Deze is een stuk bekender en met een breedte van 25 m en een hoogte van 60m is het ook één van de grootste watervallen in het land. De waterval produceert een onafgebroken waternevel. Hierdoor moeten we snel foto’s maken en tussendoor de lens steeds droogwrijven. We bezoeken alleen de voet van de waterval. We kunnen ook via een steile route naar de top van de waterval maar dat voegt voor ons weinig toe.

We rijden verder naar de Seljavellir Geothermal Pool. Het is vanuit de parkeerplaats 20 minuutjes lopen. De parkeerplaats is wel enkel te bereiken via een flinke hobbelweg. De tocht naar het bad toe is mooi! Je loopt in een rotskloof omhoog langs een waterstroom die naar beneden gaat. Alleen hiervoor zou je het al kunnen doen. Het zwembad is gebouwd in 1923 en is ook echt een zwembad. Het is een bad dat thermisch verwarmd wordt doordat water door de binnenkant van de berg gepompt wordt. Als we terug lopen naar de auto zien we aan de overkant van de toch wel behoorlijk snel stomende rivier een man lopen. Een stuk verderop zien we hem liesdiep door het water naar onze kant waden. Een behoorlijk vreemde actie. Zijn vriendin blijkt voor ons te lopen en ze hebben duidelijk ergens woorden over. Hij laat ineens iets vallen wat zij even later opraapt. Het blijkt een drone te zijn. Waarschijnlijk is deze in de rivier terecht gekomen en is hij het water ingegaan om deze eruit te vissen. Om er vervolgens achter te komen dat deze naar z’n grootje is omdat die nu eenmaal niet goed tegen water kunnen. Laat staan een duik in een rivier. Best een duur grapje… Dus we kunnen ons voorstellen dat ze stevig balen.

Bij Seljalandsfoss en Gljufrabui is onze volgende stop. Bij de Seljalandsfoss kunnen we ook helemaal achter de waterval doorlopen maar de Gljufrabui is nog specialer. Hier moeten we door een klein stukje door de kloof over wat keien klimmen en dan wordt de kloof wat wijder en staan we ineens aan de voet van deze waterval. Erg gaaf! Daar komt het water met behoorlijk geweld naar beneden denderen. Een heel bijzonder mooi plekje om te kunnen bezoeken. Omdat we nog meer dan genoeg tijd hebben voor de veerboot vertrekt pakken vast een stop van morgen mee, de Merkjárfoss waterval. Dat scheelt ons morgen weer een kleine omweg.

Seljavellir Geothermal Pool

 

Gljufrabui waterval

Op weg naar de haven begint het stevig te regenen. Gelukkig geeft dat niets meer omdat we onze laatste stop voor vandaag erop hebben zitten. Iets na half 5 komen we de haven inrijden voor de Ferry van Landeyjahöfn naar het eiland Vestmannaeyjar.  En even voor 5 mogen we de veerboot oprijden en na een korte overtocht een 40 minuten rijden we op het eiland Vestmannaeyjar. Het hotel ligt vlak bij de haven. We halen onze kamersleutel op bij de receptie en gooien de spullen op de kamer. We gaan een biertje drinken in het lokale brouwhuis waar we volgens internet ook kunnen eten. Echter we zien helemaal niemand eten en als we navraag doen dat blijkt dat ze ook geen eten serveren. Vreemd…. We drinken ons biertje dus op en zoeken een ander tentje op om te gaan eten.

Overnachting: Hamar Guesthouse

Vandaag gereden: 155 km
Totaal gereden: 3191 km
Het weer vandaag: de dag begint lichtgrijs, onderweg krijgen we wat miezer maar het begint gelukkig pas echt te regenen als we naar de haven rijden. Temperatuur rond de 12 graden.

Terug naar dag 10Verder naar dag 12


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.