IJsland 2021, Dag 10: Höfn – Vík

Donderdag 9 september,

Helaas vannacht geen wake-up-call voor het Noorderlicht. Ook de keren dat we zelf wakker worden en de buitenlucht en de app checken zien we geen teken dat er Noorderlicht te zien is. Jammer, maar het is niet anders. Als we iets na zevenen de gordijnen openschuiven zien we een strak blauwe lucht. Dat belooft veel goeds voor vandaag.

Vandaag wordt sowieso nog een beetje spannende rit want een gletsjer vlak bij Vik, onze volgende overnachtingsplaats, heeft een behoorlijke hoeveelheid water losgelaten een paar dagen geleden. Dat water heeft zich dat onder de gletsjer opgebouwd en is nu ineens vrij gekomen. Dat is ook in 2018 gebeurt en toen is de brug op route 1 weggeslagen door de vloedgolf. Voor datzelfde scenario werd de afgelopen dagen ook al gevreesd met wegafsluitingen tot gevolg. Op zich niet zo heel erg maar dat houdt wel in dat we een groot deel van onze reeds gereden ronde tegenovergesteld terug moeten rijden. En dus de stops van de laatste 3 dagen compleet moeten laten vallen om weer op tijd in Keflavik te zijn voor onze vlucht op maandag naar Amsterdam. Gelukkig zijn de berichten de afgelopen dagen bijgesteld en blijkt de verwachte vloedgolf lager te zijn dan eerst werd aangenomen. Dus we wagen het vandaag erop dat de weg niet wordt afgesloten.

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Onze eerste stop vandaag is de Jökulsárlón Iceberg Lagoon. Deze gletsjerlagune is het grootste gletsjermeer van het land met een oppervlakte van iets minder dan 20km² en een diepste punt van ongeveer 248 meter. Spectaculair is dat er grote stukken ijs richting oceaan drijven. Deze stukken ijs zijn afkomstig van de gletsjertong Breiðamerkurjökull. We een stuk langs het meer. En als kers op de taart zwemmen er ook nog een aantal zeehonden door de lagune. Bij de lagune ligt ook het bekende Diamond Beach. Op het strand spoelen stukken aan van de gletsjer wat mooi plaatjes oplevert. We zijn bijna anderhalf uur in de lagune en op het strand te vinden. Echt heel mooi om te zien en zeker met het heerlijke zonnetje erop.

Fjallsárlón

De volgende stop is bij Fjallsárlón. Een meer dat wordt gevoed door de gletsjer. Vanaf de parkeerplaats lopen we naar het water waar de nodige stukken ijs in het water drijven. De volgende stop is bij de Svínafellsjökull Glacier. Op de parkeerplaats hebben we hier eerst ruzie met de betaalautomaat, het is hier namelijk betaald parkeren. De transactie wordt volledig afgerond maar toch vertrouwen we het niet. We checken online de bankrekening en inderdaad er is niets afgeschreven. We doen dus maar een nieuwe poging maar nu met de creditcard. Die wordt gelukkig wel geaccepteerd. Hier niet betalen zou automatisch op een flinke boete uitdraaien want bij het oprijden wordt direct je kenteken gescand.

We lopen hier alleen naar de 1e waterval. Ondertussen is weer zo heerlijk geworden dat we zelfs in ons t-shirt lopen. Wat een straf! 😊 Terug bij de auto lunchen we met noodles en rijden daarna door naar Dverghamrar. Een basaltrots die op korte afstand vanaf de weg ligt. Daar lopen we een rondje en maken een paar foto’s. De volgende stop is bij de Foss a Sidu waterval. De weg er naar toe is echter afgesloten maar vanaf de parkeerplaats is de waterval ook te zien. De volgende stop is bij de Stjórnarfoss waterval. We maken een korte wandeling naar de waterval en maken de nodige foto’s met lange sluitertijd.

Þjóðvegur Rest Stop

Daarna volgt een laatste stop bij Þjóðvegur Rest Stop. Een stop bij de met mos bedekte lavavelden. Hierna komt de brg vlak voor Vik die mogelijk afgesloten gaat worden. Als we over de brug rijden is duidelijk te zien dat deze rivier meer water verplaatst dan alle andere rivieren maar de brug is gelukkig nog open en met de huidige waterstanden ziet het er ook niet naar uit dat ze deze moeten sluiten. Rond half vijf checken we in bij het hotel. We gaan eten in het Smiðjan Brugghús. Daar zijn we net op tijd binnen want we hebben de laatste vrije tafel.

 

 

Overnachting: Puffin Hotel Vik

Vandaag gereden: 296 km
Totaal gereden: 3036 km
Het weer vandaag: als we vertrekken is het helder en 8 graden. Het blijft de hele dag heerlijk weer en uiteindelijk is het heel even zelfs 17 graden.

Terug naar dag 9Verder naar dag 11

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Diamond Beach

Diamond Beach

Diamond Beach


Reacties

IJsland 2021, Dag 10: Höfn – Vík — 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.