IJsland 2021, Dag 10: Höfn – Vík

Donderdag 9 september,

Helaas vannacht geen wake-up-call gehad voor het Noorderlicht. En ook de keren dat we zelf wakker worden en de buitenlucht en de app checken zien we geen enkel teken van Noorderlicht. Jammer, maar het is helaas niet anders. Als we iets na zevenen de gordijnen openschuiven zien we een strak blauwe lucht. Dat belooft in ieder geval veel goeds voor vandaag.

Vandaag wordt sowieso nog een beetje spannende rit want een gletsjer vlak bij Vik, onze volgende overnachtingsplaats, heeft een paar dagen geleden een behoorlijke hoeveelheid water losgelaten. Dat water heeft zich onder de gletsjer opgebouwd en is nu vrij gekomen. Dat is ook in 2018 gebeurt en toen is de brug op route 1 weggeslagen door de vloedgolf die dit water veroorzaakte. Voor datzelfde scenario wordt de afgelopen dagen ook al gevreesd met wegafsluitingen tot gevolg. Op zich niet zo heel erg maar dat houdt wel in dat we een groot deel van onze reeds gereden route tegenovergesteld terug zouden moeten rijden. En dus de stops van de laatste 3 dagen compleet moeten laten vallen om maar weer op tijd in Keflavik te zijn voor onze vlucht op maandag naar Amsterdam. Gelukkig zijn de berichten de afgelopen dagen bijgesteld en blijkt de verwachte vloedgolf lager te zijn dan eerst werd aangenomen. Dus we wagen het vandaag erop dat de weg niet is afgesloten.

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Onze eerste stop is de Jökulsárlón Iceberg Lagoon. Deze gletsjerlagune is het grootste gletsjermeer van het land met een oppervlakte van iets minder dan 20km² en een diepste punt van ongeveer 248 meter. Spectaculair is dat er grote stukken ijs richting oceaan drijven. Deze stukken ijs zijn afkomstig van de gletsjertong Breiðamerkurjökull. We wandelen een stuk langs het meer. En als kers op de taart zwemmen er ook nog een aantal zeehonden door de lagune. Bij de lagune ligt ook het bekende Diamond Beach. Op het strand spoelen stukken aan van de gletsjer wat mooi plaatjes oplevert. We zijn ruim anderhalf uur in de lagune en op het strand te vinden. Echt heel mooi om te zien en zeker met het heerlijke zonnetje erop.

Fjallsárlón

De volgende stop is bij Fjallsárlón. Een meer dat wordt gevoed door een gletsjer. Vanaf de parkeerplaats lopen we naar het water waar de nodige brokken ijs in het water drijven. De volgende stop is bij de Svínafellsjökull Glacier. Op de parkeerplaats hebben we eerst ruzie met de betaalautomaat, het is hier namelijk betaald parkeren. De transactie wordt volledig afgerond maar toch vertrouwen we het niet helemaal. We checken online direct onze bankrekening en inderdaad er is niets afgeschreven. We doen dus maar een nieuwe poging maar nu met de creditcard. Die wordt gelukkig wel geaccepteerd. Hier niet betalen zou automatisch op een flinke boete uitdraaien want bij het oprijden wordt je kenteken gescand.

We lopen hier alleen naar de 1e waterval. Ondertussen is het weer zo lekker geworden dat we zelfs in ons t-shirt lopen. Wat een straf! 😊 Terug bij de auto lunchen we met Noodles en rijden daarna door naar Dverghamrar. Een basaltrots die op korte afstand vanaf de weg ligt. Daar lopen we een rondje en maken een paar foto’s. De volgende stop is bij de Foss a Sidu waterval. De weg er naar toe is echter afgesloten maar vanaf de parkeerplaats is de waterval ook te zien. De volgende stop is bij de Stjórnarfoss waterval. We maken een korte wandeling naar de waterval en maken de nodige foto’s met lange sluitertijd.

Þjóðvegur Rest Stop

Daarna volgt nog een laatste stop bij Þjóðvegur Rest Stop. Een stop bij de met mos bedekte lavavelden. Hierna komt de brug vlak voor Vik die mogelijk afgesloten zou gaan worden vanwege de hoge waterstanden. Als we over de brug rijden is duidelijk te zien dat deze rivier duidelijk veel meer water verplaatst dan alle andere rivieren maar de brug is gelukkig nog open. Rond half vijf checken we in bij het hotel. We gaan eten in het Smiðjan Brugghús. Daar zijn we net op tijd binnen want we hebben de laatste vrije tafel.

 

 

Overnachting: Puffin Hotel Vik

Vandaag gereden: 296 km
Totaal gereden: 3036 km
Het weer vandaag: als we vertrekken is het helder en 8 graden. Het blijft de hele dag heerlijk weer en uiteindelijk is het heel even zelfs 17 graden.

Terug naar dag 9Verder naar dag 11

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Jökulsárlón Iceberg Lagoon

Diamond Beach

Diamond Beach

Diamond Beach


Reacties

IJsland 2021, Dag 10: Höfn – Vík — 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.