IJsland 2021, Dag 1: Amsterdam – Reykjavík

Dinsdag 31 augustus,

Vorige week zien we ineens het bericht verschijnen dat de luchtverkeersleiding op IJsland gaat staken en natuurlijk net op de dag dat wij gaan vliegen. Als die staking doorgaat zou dat betekenen dat we met minimaal 2 tot 3 uur vertraging zouden vertrekken. Gelukkig blijkt gisteren dat de aangekondigde staking niet doorgaat omdat de bonden en de werkgevers toch tot een overeenkomst zijn weten te komen.

Dus met een toch wel enigszins opgelucht gevoel zijn we gisteren na het eten vertrokken richting Schiphol. We checken in bij het NH en beginnen onze vakantie vast in de bar van het hotel. Na een heerlijke nacht schuiven we aan bij het ontbijt en om half 11 nemen we de shuttle naar Schiphol. Op Schiphol gaat alles erg voorspoedig. De incheckbalie is net open en ook bij de securitycheck is het erg rustig. Nog geen 3 kwartier later zitten we dan ook al aan de koffie te wachten tot we mogen gaan boarden. Zo snel/soepel is het nog nooit gegaan. Bij het inchecken werd nog wel gecontroleerd of we ons hebben laten testen en wat de uitslag van deze testen was. Hopen dat de rest van de reis vandaag ook zo soepel verloopt.

Met een klein kwartier vertraging vertrekken we in Amsterdam om vervolgens keurig op tijd in IJsland te landen. We zijn een van de 1e toestellen op IJsland dus is het nog rustig op de luchthaven en is onze bagage er snel. Daarna volgt nog een check voor de inentingen, testuitslag van de verplichte testen en we staan een goed later uur buiten te wachten op de shuttle die ons naar de verhuurmaatschappij brengt. Als we daar aankomen geen hinderlijk  gezeur over aanvullende verzekeringen e.d. zoals heel gebruikelijk is in de VS. En na het invullen van wat papierwerk krijgen we rond 5 uur de sleutels van onze huurauto. De auto is rondom al redelijk beschadigd, maar dat is schijnbaar heel gebruikelijk in IJsland. En als we schades zien die niet op het formulier staan aangegeven dan moeten we daar foto’s van maken. We gooien onze spullen in de auto, installeren de navigatie en mp3 speler en gaan op weg.

Onze 1e stop op IJsland is de splitsing tussen de 2 tektonische platen ook wel bekend als Leif the Lucky Bridge. We lopen daar over de brug tussen de 2 tektonische platen en lopen door de kloof. We schieten wat foto’s en rijden verder naar Gunnuhver Hot Springs. Bij deze geiser en warmwaterbronnen lopen we een rondje tussen het bijzondere landschap. Sowieso doen we het vandaag rustig aan op weg naar het hotel. De volgende stop is bij de Blue Lagoon. We zijn hier niet om te zwemmen zoals velen anderen, maar om de prachtige blauwe wateren te fotograferen. Een groot deel van de Blue Lagoon wordt namelijk commercieel gebruikt en nog maar een klein gedeelte is vrij toegankelijk voor publiek. Maar daarom zeker niet minder mooi. Misschien nog wel mooier zonder al die badende toeristen op de foto.

Van daaruit rijden we door naar het hotel en onderweg verbazen we ons over het mooie afwisselende IJslandse landschap. Ondanks de bewolking zijn we nu al onder de indruk van wat we allemaal zien. We willen onderweg nog even stoppen bij Seltún Geothermal Area maar als we daar de parkeerplaats oprijden krijgen we te horen dat er een wielertocht gaat beginnen. En dat deze wielertocht over de weg gaat die wij dadelijk nog moeten rijden. Omdat het toch al laat is en omrijden behoorlijk wat extra tijd zal kosten besluiten we om maar meteen door te rijden voordat de weg wordt afgesloten. We stoppen nog wel even bij het prachtige Kleifarvatn meer, en rijden dan door naar het hotel.

Aangekomen bij het hotel checken we in, we brengen de koffers naar de kamer en gaan meteen door naar het Hard Rock Café voor onze eerste IJslandse biertjes en een hapje te eten. Terug op de kamer delen we de koffers opnieuw in (ieder weer z’n eigen spullen in de koffer) en verder relaxen we nog even voor het slapen gaan.

 

 

 

 

 

 

 

Overnachting: Hótel Klettur
Vandaag gereden: 114 km
Totaal gereden: 114 km
Het weer vandaag: Nederland, droog 18 graden en licht bewolkt. IJsland, 12 á 13 graden droog maar wel bewolkt en een beetje wind. Voor IJslande begrippen best mooi weer.

Verder naar dag 2

 

 


Reacties

IJsland 2021, Dag 1: Amsterdam – Reykjavík — 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.