Southern Rockies 2016, Roadbook

Op deze pagina vind je van dag tot dag ons roadbook. Het roadbook maken we dit keer vooraf aan onze roadtrip om van dag tot dag de route te plannen en vooraf te bepalen waar we allemaal langskomen onderweg, wat zijn de afstanden per dag, is dat überhaupt te rijden op een dag, is het wel de moeite waard? enz. enz. Allemaal informatie die we vooraf verzamelen van diverse websites, reisverslagen, reisgidsen e.d.

11755907_1653482154865155_8869960090284124923_n

Over de afgelopen maanden is de informatie op deze pagina gegroeid toen iedere reisdag steeds verder vorm begon te krijgen. In eerste instantie hebben we zoveel mogelijk leuke en interessante dingen om onderweg te zien, te ondernemen en te bezoeken verzameld. Daarna zijn we keuzes gaan maken wat we echt willen bezoeken en doen onderweg. Waarbij we ook rekening moeten houden dat de afstanden en rijtijden niet te gek worden en dat het ook nog leuk blijft. We hebben tenslotte vakantie. 😉

Daarna komt het moment waarop het roadbook eigenlijk grotendeels klaar is maar nog wel kan worden aangepast. Eigenlijk blijf je hieraan vaak nog blijft sleutelen tot vlak voor vertrek. We weten dat in de maanden voor ons vertrek er andere reizigers zijn die een deel van onze route gaan rijden en gelukkig gaan die mensen ook reisverslagen bijhouden. Die sites houden we dus goed in de gaten. Mocht er nog een leuke suggestie langskomen dan nemen we die zeker mee in onze planning.

In de praktijk zal ons roadbook dus pas echt definitief zijn kort voor vertrek. En zelfs dan zal het wellicht tijdens onze reis nog wijzigen. Ook daar moeten we rekening mee houden. Er kan altijd iets tegen zitten onderweg, de weersomstandigheden kunnen een invloed hebben of iets kan gesloten of onbereikbaar zijn. Daarom zullen we ook geen eerder verzamelde informatie verwijderen van ons roadbook. Het is altijd handig om een digitaal naslag werk te hebben als je eenmaal onderweg bent en alsnog je plannen moet aanpassen.

Hieronder vind je per dag een kaartje gemaakt in Google-Maps met daarin o.a.:

  • Blauwe lijnen = de route
  • Gele markers met het bedje = de hotels
  • Rode markers = de bezienswaardigheden of routepunten om de navigatie juist over een mooiere route te sturen
  • Paarse markers met het schildje = de staatsgrenzen

Onder ieder kaartje een aantal links naar de stops en bezienswaardigheden die we verzameld hebben.

Dag 1 (dinsdag): Amsterdam – Denver Airport – Estesroute-dag-1Geplande afstand: 183 km (117 mijl), 2 uur, 53 minuten of 136 km (91 mijl), 1 uur, 54 minuten als we Hardrock Cafe, Nederland en Mountain Meeker Scenic Overlook overslaan mochten we krap in de tijd komen te zitten door bijvoorbeeld vertraagde vluchten of lange wachtrijen voor de immigratie.

Na onze aankomst in Denver kunnen we dus hopelijk snel langs de Douane en de Immigratie en onze huurauto ophalen. Als het goed is hebben we vooraf al compleet ingecheckt (Skip-the-Counter of Emerald Club member) en kunnen we meteen door naar de garage om een auto uit te zoeken. We moeten nog een kleine 3 uur rijden naar onze eerste overnachting. Onderweg opletten dat we de tolweg rond Denver weten te vermijden. In Denver wel nog snel even langs de WallMart, de noodzakelijke eerste levensbehoeften inslaan en dan op weg naar…

Nederland
Net aangekomen in de VS en toch stoppen we onderweg nog even in Nederland.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland_(Colorado)

Peak-to-Peak Scenic Byway
Vanaf Nederland volgen we de Peak-to-Peak scenic byway.
http://estes-park.com/peak-peak-scenic-byway
https://www.myscenicdrives.com/drives/colorado/peak-to-peak-scenic-byway

Fish Creek Road
In Estes park langs deze weg schijnen veel bevers te zitten. Vooral in de avonduren moeten ze daar goed te zien zijn.

Hotel: Ponderosa Lodge

Dag 2 (woensdag): Estes – Cheyenne
route-dag-2
Geplande afstand: 246 km (174 mijl), 4 uur, 22 minuten. Vanaf de rand van Rocky Mountain National Park is het nog ongeveer 2 uur (150 km) rijden naar ons overnachtingshotel in Cheyenne.

Stanley Hotel
Dit schitterende bouwwerk is gebouwd in opdracht van F.O. Stanley, die samen met zijn broer de stoomauto Stanley Steamer bedacht. Het hotel is echter vooral bekend door de film “The Shining”, naar een boek van Stephen King en met Jack Nicholson in de hoofdrol.

Rocky Mountains National Park
We overnachten onze 1e nacht bij dit park. Een groot deel van de dag zullen we hier dan ook zijn voor we verder rijden.
http://www.nps.gov/romo/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/colorado/rockymountain/rockymountain.html
http://www.allesamerika.com/RockyMountainNationalPark.html?unique=14531963693541030
http://www.verenigdestaten.info/nationaal-park-rocky-mountain-colorado/

Knipsel3.PNGVanaf de Trail Ridge Road kan je, kort voorbij Sheep Lakes in
Horseshoe Park, rechtsaf de Endovalley Road nemen. Dit is een 2 mijl lange verharde weg, die overgaat in de 8 mijl lange onverharde Old Fall River Road. Deze weg werd aangelegd tussen 1913 en 1920 door veroordeelde dwangarbeiders. Het was de eerste weg in het noorden van Colorado die de Rocky Mountains doorkruiste.Op de Old Fall River Road geldt eenrichtingsverkeer, je kan alleen rijden van oost naar west. De weg komt weer uit op de Trail Ridge Road, bij het Alpine Visitor Center. Old Fall River Road is een smalle en bochtige weg, die in totaal zo’n 1200 meter stijgt. Sommige gedeelten zijn vrij steil, tot 16%. Maar de route is wel veilig, en vooral ook erg mooi. Bij slechte weersomstandigheden wordt de weg afgesloten, meestal kan je de route alleen in de zomer rijden. Als je ruim 1 mijl op de onverharde weg bent, ligt aan de linkerzijde Chasm Falls, een 8 meter hoge waterval.

Aangekomen bij het visitor center kunnen we de Alpine Ridge Trail lopen. Lengte: 800 meter (heen en terug). Hoogteverschil: ruim 90 meter. Hoewel dit een heel korte wandeling is, is het vanwege het hoogteverschil én de grote hoogte waarop je je bevindt, toch behoorlijk inspannend. Zeker omdat we waarschijnlijk nog niet aan de hoogte gewend zijn. Vanaf het hoogste punt kan je de Fall River Pass zien.

Na het visitor center rijden we door naar Medicine Bow Curve, een van de beste uitkijkpunten in het noordelijke deel van het park. Vervolgens nog naar de Continental Divide. Daarna draaien we om en volgen we de Trail Ridge Road het park uit
Terwijl we weer het park uitrijden stoppen we nog bij:
Gore Range Overlook: biedt een weidse blik over het centrale gedeelte van de Colorado Rockies
– Kort voor de Lava Cliffs kom je op het hoogste punt van de route, op 3.713 meter
– De Lava Cliffs: deze rotsen zijn 26 tot 28 miljoen jaar geleden gevormd door vulkanische as
Forest Canyon Overlook op 3.571 meter hoogte. Via een pad (100 m) kan je naar een plateau, waar een bord staat met de namen van de omringende pieken. 762 meter beneden je zie je Forest Canyon, een door een gletsjer uitgeslepen ravijn
Rainbow Curve de laatste pull-out voor we de boomgrens passeren
Many Parks Curve op 2.938 meter hoogte. Dit is een van de meest spectaculaire uitzichtpunten aan de Trail Ridge Road
Beaver Ponds waar ooit een beverkolonie actief was. Maar de bevers zijn verdwenen, en de poel verandert weer in een weide

Als we na dit alles echt ruim in onze tijd zitten kunnen we nog een ander gedeelte van het park bezoeken: Bear Lake. De weg naar Bear Lake is ongeveer 20 minuten rijden onder normale omstandigheden. Het kan echter druk zijn in dit gedeelte van het park. Bij Bear Lake kunnen we nog een rondje maken van ongeveer 2 km.

Budweiser Brouwerij
Vanuit het park op weg naar Cheyenne komen we langs Fort Collins waar 1 van de brouwerijen van Budweiser zit. Gratis rondleidingen worden aangeboden tot 4.00 PM en vertrekken iedere 45 minuten.
http://www.budweisertours.com/locations/ft-collins-colorado/attractions.html

Union Pacific Railway station and Museum in Cheyenne.

Big Boy Holiday Park: hier staat een oud grote locomotief genaamd Big Boy. Leuk om even doorheen te wandelen.

Hotel: Super 8

Dag 3 (donderdag): Cheyenne – Wallroute-dag-3Geplande afstand: 682 km (424 mijl), 7 uur, 29 minuten, vandaag dus een stevige reisdag in de planning. Waarschijnlijk zijn we toch nog vroeg wakker en dus ook vroeg op weg.

The Wyoming Territorial Prison State Historic Site
De eerste stop niet ver vanaf het hotel in Cheyenne, een oude gevangenis waar je guided of self-guided tours kunt volgen. Museum is al om 8 uur open. Entree Adult $5
http://www.wyomingterritorialprison.com/

Custer State Park
Entree is 20$ per voertuig voor 7 dagen. Morgen gebruiken we die entree weer.
– Needles Highway doen we deze dag. Dit is een prachtige, 14 mijl (23 km) lange route die van het midden van het park tot aan de noordwestelijke ingang loopt. Het is een onderdeel van de 39 mijl lange State Route 87. Het is een erg smalle weg door een prachtig bosgebied met veel ruige granieten rotsen, die als naalden de lucht in lijken te steken. Vandaar de naam. In het begin is er maar nauwelijks gelegenheid om te stoppen, er zijn vrijwel geen pullouts. Maar even verder liggen er diverse parkeerplaatsen, zodat je de auto even aan de kant kunt zetten om de mooie omgeving goed te kunnen bekijken. Een van de meest opvallende rotsformaties is Needles Eye, die zo is genoemd vanwege de opvallende smalle opening die door de kracht van de wind, de vorst en de dooi is gevormd. Onderweg passeer je diverse smalle tunnels, de smalste tunnel aan de Needles Highway is slechts 2.54 meter breed. Omdat het verkeer vanuit beide richtingen van de tunnel gebruik mag maken, moet je voordat je de tunnel inrijdt goed kijken of er geen tegenliggers aankomen. Direct voorbij deze extreem smalle tunnel kom je bij het pitoreske, door kleine rotsen omgeven Sylvan Lake. De parkgrens ligt daar kort voorbij, de weg eindigt aan State Route 16, ruim 3 mijl ten zuiden van Hill City en 10 mijl ten noorden van Custer. De Needles Highway is elk jaar gesloten van begin november tot begin april (afhankelijk van de weersomstandigheden.)
http://gfp.sd.gov/state-parks/directory/custer/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/custerstatepark/custerstatepark.html

Wall Drug Store
Deze traditionele ‘Tourist Trap’ mag volgens velen niet ontbreken als je in de buurt bent. Is op loopafstand (ongeveer 600 m) van ons hotel.
http://www.verenigdestaten.info/wall-drug-south-dakota/
http://www.walldrug.com/

Hotel: Super 8

Dag 4 (vrijdag): Wall – Rapid Cityroute-dag-4Geplande afstand: 370 km (230 mijl), 5 uur, 48 minuten. Ook vandaag een lange dag voor de boeg. Niet zozeer vanwege de afstand maar meer vanwege de vele stops en plannen voor vandaag. Om 8 uur gaat het bezoekerscentrum voor Minuteman Missile Park open.

Minuteman Missile Park
Hier zijn Minuteman rakketten te bewonderen in hun silo’s en de lanceerinrichtingen, overblijfselen uit de koude oorlog. Er zijn eigenlijk 2 sites in de omgeving, Delta-01, de Launch Control Facility, waar je guided tours kan/moet boeken, en Delta-09, de Missile Silo. Die laatste is gratis en de laatst resterende, inactieve, Minuteman 2 ICBM. Passen voor de rondleiding worden verstrekt op first-come-first-serve basis. Vanaf 8 uur is het bezoekerscentrum open. Ongeveer 35 km (1/2 uur) vanaf het hotel.
Delta-01 Launch Control Facility Tours: To see Delta-01, visitors need to attend a ranger-guided tour. Ranger guided tours are available daily at 10:00 a.m. and 2:00 p.m. Tickets are required and are given out on a first come, first served basis, at the visitor center, on the day of the tour.
Delta-09 missile silo: Open daily, 9:00 a.m. to 3:00 p.m.
http://www.nps.gov/mimi/index.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Minuteman_Missile_National_Historic_Site

Badlands National Park
Hier doen we de Badlands Loop Road met veel uitzichtspunten en trails onderweg. Als we moeten kiezen tussen de trails dan is de Notch Trail waarschijnlijk wel de mooiste.
Door Trail: Lengte: 1200 meter (heen en terug), Duur: 20 minuten. De trail begint aan de noordzijde van de parkeerplaats. Via een houten wandelpad met een lengte van 400 meter loop je in oostelijke richting naar een opening in The Wall, die bekend staat als ‘The Door’. Aan het eind van het houten pad ligt een van de mooiste uitkijkpunten van het park.
Notch Trail: Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug), Duur: 1,5 tot 2 uur volgens de site, maar ook al gelezen dat mensen deze binnen het uur hebben gedaan. Het wandelpad slingert over de bodem van een ravijn, als het geregend heeft kan het hier vrij nat zijn. Aan het einde van het ravijn ligt een ladder in een hoek van 45 graden tegen een schuin oplopende wand. Via die enigszins wiebelende ladder klim je omhoog, als je boven bent heb je een mooi zicht over de Cedar Pass Area. Optie: Je gaat linksaf, en loopt nog een stuk verder via een richel langs de rotswand. Daarbij moet je soms over rotsblokken klimmen, en kleine kloven oversteken. De route wordt met paaltjes aangegeven. Vlak voor het einde ga je naar rechts, je bereikt dan een opening in de rotswand die “The Notch” wordt genoemd. Je hebt vanaf die plek een spectaculair uitzicht over de White River Valley.
Fossil Exhibit Trail: Lengte: 400 meter (loop), Duur: 20 minuten. Dit is een eenvoudige en populaire wandeling via een houten wandelpad. Je kan hier replica’s bekijken van fossielen en van uitgestorven dieren. Oorspronkelijk werden hier ook originele fossielen tentoongesteld, maar helaas kwam het te vaak voor dat deze door toeristen werden meegenomen.
Verder doen we onderweg nog de nodige panoramapoints bezoeken.
http://www.nps.gov/badl/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/southdakota/badlands/badlands.html

Scenic
Klein plaatsje net langs de route met nog maar 2 inwoners. Leuke fotostop.

Creston Dinosaur
Fotostop op de route.
http://www.roadsideamerica.com/tip/9584

Big Presidents Heads
Fotostop op de route.
http://www.roadsideamerica.com/tip/25717

Knipsel5.PNGCuster State Park
Vandaag rijden we in dit park de Iron Mountain Road, een Scenic Drive van 17 mijl welke onderweg al een uitzicht geeft op Mount Rushmore.
– Iron Mountain Road: (State Route 16A) is 39 mijl (63 km) lang, ongeveer de helft daarvan ligt binnen grenzen van Custer State Park. De weg begin 3 mijl ten westen van het park, bij de plaats Custer, en doorsnijdt het park vervolgens van west naar oost over een afstand van ruim 13 mijl. Op het moment dat je de oostelijke parkgrens bereikt kan je het park verlaten via State Route 36; je kan ook verder gaan via de Iron Mountain Road die hier naar het noorden buigt. Hier pikken wij de route op. Na 6 hele smalle en bochtige mijlen door een bosrijk gebied bereik je de noordoostelijke parkgrens. Het mooiste deel van de weg ligt buiten het park, je rijdt hier door drie hele smalle granieten tunnels waar maar net 1 auto doorheen kan. De smalste tunnel is net 4 meter breed. Als je door de tunnels heenkijkt, zie je in de verte de sculptuur van Mount Rushmore liggen. Behalve de tunnels kom je hier ook nog twee unieke bruggen tegen, de zogenaamde pigtail bridges. Dat zijn geheel uit hout gemaakte bruggen die in een bocht over de weg heendraaien, zodat over korte afstand een stuk hoogteverschil wordt overwonnen. De bruggen zijn speciaal voor dit landschap ontworpen. Ongeveer 10 mijl ten noorden van Custer State Park bereik je Mount Rushmore, de weg eindigt nog eens 4 mijl verder bij State Route 16. Houd er rekening mee dat de gemiddelde snelheid laag is, en dat de weg niet geschikt is voor grote voertuigen. Bij zware sneeuwval wordt het noordelijke deel van de Iron Mountain Road soms tijdelijk afgesloten.
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/custerstatepark/custerstatepark.html
http://gfp.sd.gov/state-parks/directory/custer/
http://www.ironmountainroad.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Route_16A

Mount Rushmore
De welbekende in de rotsen uitgehouwen koppen van 4 presidenten zijn hier te bezichtigen. Wellicht gaan we ook nog terug voor de avondceremonie om 20.00u. Parkeren kost 11 dollar voor de hele dag.
http://www.nps.gov/moru/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/mountrushmore/mountrushmore.html

Peter Norbeck Scenic Byway
De route naar Mount Rushmore en vooral bekend vanwege de uitzichten onderweg op Mount Rushmore.
https://www.travelsouthdakota.com/trip-ideas/scenic-drives/peter-norbeck-national-scenic-byway

Big Thunder Gold Mine (indien tijd over)
Tour door een verlaten goudmijn. Adults: $9.95 / May, Sept – Oct 31st / 9am – 6pm / Last tour @ 5pm
http://www.bigthundermine.com/
http://www.roadsideamerica.com/tip/16439

Bear Country USA (indien tijd over)
Een drive-thru park waar je naast beren ook nog andere wilde dieren kunt bewonderen. Leuk om te doen als er ruimte in de planning zit. Adult $16
http://www.bearcountryusa.com/

Fort Hayes
Een heel leuk historisch aandoend straatje waar de route doorloopt. Veel staat in het teken van de film ’Dances with wolves’ die hier in de omgeving is opgenomen.

South Dakota Air-and-space museum (indien tijd over)
Je kan hier betalende tours boeken, maar je kan ook gratis buiten tussen de vliegtuigen en binnen in het museum rondwandelen. 50 minute guided bus tour of Ellsworth Air Force Base . Adults $8.00
http://www.sdairandspacemuseum.com/

Hotel: Cambria Hotel & Suites

Dag 5 (zaterdag): Rapid City – Sheridanroute-dag-5Geplande afstand: 535 km (333 mijl), 6 uur, 18 minuten. Netto rijtijd zal niet zo heel veel afwijken omdat het aantal stops dat veel tijd kost beperkt is. Een half uurtje in Deadwood bij het Casino en een uur in Devils Tower National Monument. De rest zijn erin-eruit stops.

Deadwood
Rit door historisch deadwood.
http://www.deadwood.com/Flash/

Celebrity Casino’s and museum
In het plaatsje Deadwood ligt dit casino met gratis museum. Onder andere Herbie (de welbekende Beetle volkswagen) en de gele Camero uit de Transformers zijn hier te bezichtigen.
http://www.celebritycasinos.com/Museum/

Spearfish Canyon Scenic Byway
Een 22 mijl scenic drive die onder andere langs de Homestake Mine en Spearfish Falls voert.
http://www.blackhillsbadlands.com/drives/spearfish-canyon-scenic-byway

Boondocks Diner
Een leuke fotostop in de fifties stijl. Hier hebben ze een aantal gebouwen, auto’s, pretpark e.d. in de fifties stijl nagebouwd en neergezet.
https://www.deadwood.com/where_to_eat/browse/restaurants/boondocks_diner_and_amusement

Homestake Mine
Een oude verlaten open goudmijn. Via het visitor center kun je de mijn zien. Ligt op de route.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Homestake_Mine_(South_Dakota)

Roughlock Falls
Onderweg op de Spearfish Scenic Byway.

Breidal Veil Falls
Onderweg op de Spearfish Scenic Byway.
http://enjoyingsouthdakota.com/spearfish-canyon/spearfish-canyon-waterfalls/

Devils Tower National Monument
Er zijn verschillende wandelingen in het park mogelijk, allemaal via verharde paden. De meest populaire wandeling is de ruim 2 kilometer lange Tower Trail, waarbij je helemaal rondom de rots heenloopt. Je komt ook langs het “Boulder Field”, een grote hoeveelheid puin dat van de toren afkomstig is. Het begin van de trail is een beetje steil, maar verder is het pad grotendeels vlak.
http://www.nps.gov/deto/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/devilstower/devilstower.html

The Prairie Dog Village
Net binnen het park ligt Prairie Dog Village, leuke stop.
http://www.nps.gov/deto/learn/nature/prairiedogs.htm
http://www.roadsideamerica.com/tip/49990

East 14 Highway
15 minuten en 10 km extra t.o.v. de kortste route van Gilette naar Sheridan. Maar schijnbaar wel een hele mooie route.

Hotel: Super 8

Dag 6 (zondag): Sheridan – Codyroute-dag-6Geplande afstand: 327 km (228 mijl), 4 uur, 37 minuten. Het tempo van de afgelopen dagen kan weer enigszins omlaag. De stop bij Medicine Wheel zal ongeveer 1 uur kosten en Bighorn National Canyon ook ongeveer 1 uur alles bij elkaar.

Bighorn National Forrest
Onze route door dit park voert ons over de Scenic Highway 14A.
http://www.fs.usda.gov/main/bighorn/home

Highway 14A Scenic Byway
Onder andere langs Medicine Wheel,
http://scenicbyways.info/byway/2164.html
https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Route_14_in_Wyoming

Medicine Wheel
http://wyoshpo.state.wy.us/NationalRegister/Site.aspx?ID=60
https://en.wikipedia.org/wiki/Medicine_wheel

Knipsel6.PNGBighorn National Canyon
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/bighorncanyon/bighorncanyon.html
– Devils Canyon Overlook
http://www.visitmt.com/listings/general/landmark/devils-canyon-overlook.html
– Barry’s Landing Overlook
http://www.visitmt.com/listings/general/national-park-campground/barry-s-landing.html
– Hillsboro Ghost Town
Vlak bij Barry’s landing is ook een Ghosttown te vinden. Ongeveer 1 1/2 km extra enkele reis over een dirtroad.
http://www.ghosttowns.com/states/mt/hillsboro.html

Buffalo Bill Historic Center
Entree $ 19 p.p., open tot 6 uur. Optie als we vroeg in Cody zijn. Anders in ieder geval even buiten met Bill op de foto.
http://centerofthewest.org/
http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g60442-d270556-Reviews-Buffalo_Bill_Center_of_the_West-Cody_Wyoming.html#photos

Cody Night Rodeo
Iedere avond in juni, juli en augustus zijn er rodeo’s in Cody. Het is nog niet bekend of er ook rodeo’s in september worden gehouden. Vlak voor vertrek nog een keer checken.
http://www.codystampederodeo.com/

Cody Gun-fight
Gratis Gun-fight iedere avond (ma-za) t/m 26 september om 6 uur. Leuk om te doen maar geen absolute must see. Check of zondag deze ook wordt gehouden.
http://www.irmahotel.com/cody-gunfighters-western-entertainment.php
http://www.roadsideamerica.com/tip/1498

Old Trail Town
Een openluchtmuseum in Cody met historische gebouwen.
http://www.oldtrailtown.org/
http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g60442-d108111-Reviews-Old_Trail_Town-Cody_Wyoming.html

The Smith Mansion
Als er nog ruimte is dan ligt dit ongeveer 35 km buiten Cody. Fotostop.

Hotel: Best Western Sunset Motor Inn

Dag 7 (maandag): Cody – West Yellowstoneroute-dag-7— Update 4 september: Zo vlak voor vertrek ontdekken we dat in Yellowstone de weg tussen Roaring Mountain en Willow Park gesloten zal zijn vanaf 11 september. Een kleine aanpassing in de route is dus noodzakelijk. De te rijden afstand via Beartooth Highway is nu 388 km (421 mijl), 6 uur en 23 minuten. Eenmaal in Yellowstone zullen we ter plaatse bekijken hoeveel tijd we nog hebben om extra stops te maken op de alternatieve route. —

Geplande afstanden: Vanuit Cody naar Yellowstone kunnen we kiezen uit drie routes: via Beartooth Pass (408 km, 7 uur), via Chief Jospeh Scenic Higway (280 km, 4 uur) of Buffalo Bill Cody Scenic Byway (210 km, 3 uur). Allemaal mooie routes. De keuze is toch gevallen op de Beartooth Pass. Welliswaar de langste route maar ook de mooiste. Dus vandaag weer op tijd ons bed uit, ontbijten en rijden.

Beartooth Scenic Byway (Beartooth Pass)
http://beartoothhighway.com/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/beartoothhighway/beartoothhighway.html
http://www.verenigdestaten.info/beartooth-highway/
– Smith Mine: In de buurt van de plaats Bearcreek staan niet ver van de weg de restanten van de gebouwen van een steenkolenmijn, de Smith Mine. Op 27 februari 1943 heeft hier diep onder de grond een explosie plaatsgevonden, waarbij maar drie van de 77 mijnwerkers levend van onder de grond vandaan zijn gekomen. De andere 74 vonden de dood door de explosie of overleden aan hun verwondingen. Dit was de ergste kolenmijnramp in de staat Montana en wordt de Smith Mine Disaster genoemd. De mijn is nooit meer heropend en ter herinnering heeft men de gebouwen laten staan. Langs de weg staat een herinneringsbord over deze gebeurtenis.
– Rock Creek Vista Point Rest Area & Interpretive Trail – Elev 9190′. This wayside is twenty-one miles from Red Lodge. Vista Point provides breathtaking views of Rock Creek Canyon and Hell roaring Plateau. The short trail to the overlook is wheelchair accessible.
– West Summit, Beartooth Pass Overlook – Elev 10,947′. This is the highest point along the Highway with spectacular views in every direction.
– Top of the World Store – Elev 9,400′. This stop offers food, fuel, gifts and lodging and is 38 miles from Red Lodge and 25 miles from Cooke City.
– Clay Butte Fire Lookout Tower – Elev 9,811′. At one time this tower was used as a fire lookout. Now, it serves mainly as a visitor center. A well-signed pullout begins a three-mile drive up a gravel road to clay Butte Tower. Visitors are welcome to take in the panoramic views that include Montana’s highest point, Granite Peak and Beartooth Butte, and enjoy the interpretive displays of the 1988 wildfires that burned in and around Yellowstone National Park.
– Clark’s Fork Overlook – Elev 8,000′. This pullout offers closer views of the Clark’s Fork River Valley. In late summer, patches of brilliant yellow aspen trees contrast with the background of dark mountains in the distance.
– Lake Creek Falls – Elev 7329′. This rumbling falls plummets under the Beartooth All-American Road. A short hike takes you to a pedestrian bridge where you can get a closer look at the powerful waterfall.
– Crazy Creek Cascade – Elev 7,329′. A short hike upstream presents a mass of water tumbling over rocks giving a cascade appearance rather that a falls.

Yellowstone National Park
Op weg naar onze overnachtingsplek in West Yellowstone rijden we al een heel stuk door Yellowstone:
– Tower Falls: viewpoint
– Calcite Springs: Je kan hier een korte wandeling maken over een houten boardwalk met trappen. Yellowstone River ligt hier diep beneden je; de rotswand aan de overzijde bestaat uit basalten kolommen die de overblijfselen zijn van een oude lavastroom.
– The Petrified Tree: Oorspronkelijk stonden hier drie bomen die bedolven zijn geweest door vulkanisch as, en daardoor versteenden. Toeristen hebben de twee andere bomen onherstelbaar beschadigd, door delen ervan af te breken en als souvenir mee te nemen. De enig overgebleven boom wordt nu beschermd door hekken.
– Blacktail Plateau Drive (Optie): Loopt over een afstand van 8 mijl ongeveer parallel loopt aan de hoofdweg. Het is een onverharde eenrichtingweg, van west naar oost, die door een gebied komt waar veel dieren voorkomen, zoals antilopes en elanden. Soms kan je hier ook bizons zien. Het komt regelmatig voor dat automobilisten moeten stoppen om de dieren niet lastig te vallen. De vegetatie is hier erg mooi, vooral in de herfst. Het duurt 20 tot 30minuten om deze omweg te nemen.
http://www.youryellowstonevacation.com/index.php?p=region®ion_id=1&category_id=37&member_id=221
– Lower Terrace Interpretive Trail: Lengte: ruim 2 kilometer (heen en terug), Hoogteverschil: 90 meter. Rondom de Lower Terraces zijn houten voetpaden aangelegd, waardoor je alles van dichtbij kunt bekijken. Het kan door de nabijheid van de bronnen erg warm zijn tijdens deze wandeling. Bovendien is er vrijwel geen schaduw. De meest noordelijke gelegen bezienswaardigheid is de 11 meter hoge Liberty Cap, zo genoemd vanwege de gelijkenis met het hoofddeksel van de patriotten tijdens de Revolutionary War. Vervolgens loop je langs terrassen met de namen Palette Spring, Cleopatra Terrace en Minerva Terrace.
– De Upper Terrace Loop Drive: begint ongeveer 2 mijl ten zuiden van het Visitor Center. Via deze smalle eenrichtingweg (niet geschikt voor grote voertuigen) kan je rondom de Upper Terrace Area rijden, je hebt ook uitzicht op de Lower Terraces Area. De Upper Terrace Loop Drive is 1,5 mijl lang; tijdens de wintermaanden is de weg gesloten. De mooiste terrassen hier zijn Orange Spring Mound en de helder witte Angel Terrace.
Er zijn nog diverse andere wandelingen mogelijk in dit gebied, zoals de Clematis Gulch Trail, de Beaver Ponds Trail en de Bunsen Peak Trail.
http://www.nps.gov/yell/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/Wyoming/yellowstone/yellowstone.html
http://www.verenigdestaten.info/trails-in-yellowstone/
http://www.verenigdestaten.info/pools-pots-en-geisers-in-yellowstone/

Chief Joseph Scenic Byway (Alternatieve route indien Bearttooth Pass gesloten)
https://www.wyomingtourism.org/things-to-do/detail/Chief-Joseph-Scenic-Byway/7333
https://en.wikipedia.org/wiki/Wyoming_Highway_296

Buffalo Bill Cody Scenic Byway (Alternatieve route indien Bearttooth Pass gesloten)
https://www.wyomingtourism.org/things-to-do/detail/Buffalo-Bill-Cody-Scenic-Byway/7193

Buffalo Bill Dam (Alternatieve route indien Bearttooth Pass gesloten)
http://www.bbdvc.com/Home_Page.html

Hotel: Yellowstone Park Hotel

Dag 8 (dinsdag): West Yellowstoneroute-dag-8Geplande afstand: 253 km (157 mijl), 4 uur, 28 minuten. Niet zo heel veel kilometers, vooral veel zien en doen 🙂

Yellowstone National Park
– Back Basin Loop Trail:
 Lengte: 3,2 kilometer (loop), Hoogteverschil: weinig, Beginpunt: bij het Norris Geyser Basin Museum. Tijdens deze wandeling zie je o.a. de grootste geiser ter wereld: Steamboat Geyser. De geiser heeft lange periodes van inactiviteit, je hebt dan ook geluk als je getuige kunt zijn van een van de enorme uitbarstingen waarbij het water tot 115 meter hoog kan komen. Tijdens de wandeling zie je nog een groot aantal andere geisers en bronnen.
– Washburn Hot Springs Overlook: viewpoint
– Steamboat Point (een fotogenieke plek met veel thermische activiteit)
– Een korte zijweg leidt naar Lake Butte Overlook: een hoog gelegen plek vanwaar je het meer goed kan zien.
– Lake Yellowstone Hotel and Cabins
– West Thumb Geyser Basin Trail: Lengte: 1 kilometer (loop), Hoogteverschil: weinig. Vanaf de parkeerplaats loop je over een houten boardwalk langs het basin en langs de kust van Yellowstone Lake. West Thumb Geyser Basin is een van de kleinste geiser basins in het park, maar de ligging ervan, direct naast Yellowstone Lake, is ontzettend mooi. Enkele van de mooiste bezienswaardigheden hier zijn de symmetrische gevormde Fishing Cone, de diepe en kleurrijke Abyss Pool, en de Thumb Paint Pots, die constant modderkegels bouwen. De andere geisers in dit basin heten: Twin Geysers, Black Pool, Lakeshore Geyser, Blue Funnel Spring en Surging Spring.
– Black Sand Basin Trail (optie): Lengte: 800 meter, Beginpunt: 0,6 mijl ten noorden van Old Faithful. Dit is een basin met een kleine collectie juweelachtige geisers en kleurrijke heetwaterbronnen. Daarvan is de diepe Emerald Pool de bekendste. Ook Opalescent Pool is erg mooi. Hier zijn enkele bomen gedood door overstromend heet water; het dode hout wordt nu langzaam geïmpregneerd en mogelijk zullen hier in de loop der tijd versteende bomen ontstaan. Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn: Spouter Geyser, Cliff Geyser, Rainbow Pool en Sunset Lake.
– Biscuit Basin Trail (optie): Lengte: 800 meter, Beginpunt: 3 mijl ten noorden van Old Faithful. Via een houten wandelpad kan je de kleine geisers en poelen in dit basin bekijken. De voornaamste bezienswaardigheden zijn: de kleine maar wel erg actieve Rusty Geyser; de kristalhelder Sapphire Pool; Jewel Geyser, die regelmatig in een serie van 1 tot 5 erupties uitbarst; de zeer onregelmatige Shell Geyser; Avoca Spring, waar tijdens een eruptie het water diverse kanten tegelijk op spuit; en twee vlak bij elkaar gelegen bronnen die samen de Mustard Springs worden genoemd.
– Midway Geyser Basin Trail (optie als pad naar Grand Prismatic Spring klaar is, vlak voor vertrek nog checken): Lengte: 800 meter (loop), Beginpunt: 6 mijl ten noorden van Old Faithful. Dit is een geïsoleerde thermische groep, die officieel deel uitmaakt van de verder naar het noorden gelegen Lower Geyser Basin. Via een houten wandelpad kan je een aantal erg grote heetwaterbronnen bekijken. Grand Prismatic Spring heeft een diameter van 110 meter, en is daarmee op twee na de grootste heetwaterbron ter wereld (de grootste ligt in Nieuw-Zeeland). De kleur van het water varieert van diep blauw in het midden, naar licht blauw, groen, geel en oranje. Excelcior Geyser was ooit de grootste geiser ter wereld, maar meer dan 100 jaar geleden hebben een aantal zeer krachtige erupties een gaslekkage veroorzaakt, waardoor veel van de thermische energie verloren ging. Door het kokende water binnenin de bron gaat Excelcior Geyser gehuld in een dikke laag stoom. Een andere mooie bron in dit gebied is Turquoise Pool, met een opvallende melkachtige witte bodem. Kleine mineralendeeltjes in het water zorgen voor een apart kleurenspel.
http://www.nps.gov/yell/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/Wyoming/yellowstone/yellowstone.html
http://www.verenigdestaten.info/trails-in-yellowstone/
http://www.verenigdestaten.info/pools-pots-en-geisers-in-yellowstone/

Hotel: Yellowstone Park Hotel

Dag 9 (woensdag): West Yellowstone – Jackson Holeroute-dag-9Geplande afstand: 235 km (146 mijl), 3 uur, 50 minuten. Niet zo heel veel rijtijd en kilometers.

Yellowstone National Park
Als we het park verlaten in ieder geval nog een stop bij Old Faithfull.
http://www.nps.gov/yell/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/Wyoming/yellowstone/yellowstone.html

Grand Teton National Park
– Jackson Lake Overlook
– Cascade Mountains TurnoutKnipsel
– Hidden Falls Trail en Inspiration Point Trail: 
Een boottrip over Lenny Lake (retour 15$ p.p.) om aan de overkant van het meer te komen. http://www.jennylakeboating.com/ Mocht de boot niet meer varen (volgens de site nu tot 11 september), dan de auto zo dicht mogelijk bij het meer parkeren (zie punt op de kaart) en vanaf daar te voet, 4 km heen en terug. Hidden Falls Trail: Beginpunt: aan de westzijde van Jenny Lake; het begin van de trail is bereikbaar met de boot (zie hierboven) of te voet via het wandelpad rondom het meer. Lengte: 1,6 kilometer (heen en terug, per boot naar het beginpunt). Hoogteverschil: 45 meter. Dit is een erg populaire trail, om drukte te vermijden kan je deze wandeling daarom het beste in de vroege ochtend of laat in de middag maken. Je klimt via een vrij steil pad omhoog, waarbij je via een bruggetje de Cascade Creek oversteekt. Terwijl je tussen de bomen doorloopt hoor je al van verre hoe het water van Hidden Falls naar beneden valt; op het punt dat je de waterval ook daadwerkelijk kan zien ben je er al vlak bij. De totale hoogte van de waterval is ongeveer 80 meter, het water valt niet in één keer, maar in een aantal etappes naar beneden. Inspiration Point Trail: Deze trail is gelijk aan de hierboven beschreven Hidden Falls Trail, maar gaat nog 650 meter verder tot aan Inspiration Point. Lengte: 2,9 kilometer (heen en terug, per boot vanaf het beginpunt), Hoogteverschil: 130 meter. Vanaf het hoog gelegen Inspiration Point heb je een schitterend uitzicht over Jenny Lake. De wandeling van Hidden Falls naar dit uitkijkpunt is echter wel behoorlijk pittig, omdat je over een korte afstand flink omhoog moet.
– The Chapel of the Transfiguration: Foto maken door het raam van de kerk met uitzicht op de Tetons. Daarna lopen we achter om de kerk om daar een foto van het raam te maken, met daarin de weerspiegeling van de Tetons, dat is eigenlijk het mooiste. Niet te laat op de dag want dan schijnt de zon niet meer op de bergen.
– Menors Ferry Historic Area: De eerste bewoner van dit gebied was de pionier Bill Menor, die hier in 1894 arriveerde. Hij bouwde een ferry, waarmee de Snake River kon worden overgestoken als het water hoog genoeg stond. Tevens had hij een winkel, waar je van alles kon kopen. Nadat er een stalen brug werd gebouwd over de Snake River, maakte niemand meer gebruik van de ferry en moest hij de tent sluiten. In de Menors Ferry Historic Area kun je de cabin waar Bill Menor vroeger woonde bezichtigen. Ook zie je hier een replica van de door hem gebouwde ferry en de winkel waar je van alles kan kopen. De winkel is helemaal weer ingericht zoals vroeger en je kunt er ook van alles kopen. Leuk om te bezoeken.
– Swabachers landing View Point: een uitkijkpunt over de Tetons. Mocht de toegangsweg afgesloten zijn dan is het een round trip van ongeveer 2 km te voet.
– Blacktail Ponds Overlook
– Mormon Row: 
De welbekende fotogenieke boerenschuren van de Mormonen. De beste foto’s zijn echter ‘s morgens te maken. We bekijken de volgende dag wel of we nog even terug rijden. Dat is eventueel 25 km enkele reis, 23 minuten.
http://www.nps.gov/grte/learn/historyculture/mormon.htm
http://www.nps.gov/grte/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/Wyoming/grandteton/grandteton.html
http://www.rondreis.nl/rondreis-verenigde-staten/grand-teton-national-park/

Jackson Hole Shootout
Iedere avond behalve zondag. Checken of de kalender nog wordt bijgewerkt. Volgens de kalender maar t/m 5 september.
http://www.jacksonholenet.com/events/shoot_out.php

Hotel: Virginian Lodge

Dag 10 (donderdag): Jackson Hole – Vernalroute-dag-10Geplande afstand: 534 km (304 mijl), 6 uur, 27 minuten met nog een bezoek aan Mormon Row voor de ochtendzon foto’s, 489 km, 5 uur, 37 minuten zonder Mormom Row. Verder vandaag vooral verplaatsen en kilometers maken.

Daniel Station
Een oude benzinepomp vlak langs de route, leuke fotostop.
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel,_Wyoming

Rock Springs
Schijnt een leuk historisch down town te hebben. Mooie break onderweg tijdens de lange rit.

Flaming George Overlook

Flaming George Dam

Red Canyon Visitor Center en overlook

Het hotel heeft een zwembad dus na een lange rit een welverdiende duik in het water…

Hotel: Best Western Antlers

Dag 11 (vrijdag): Vernal – Moabroute-dag-11Geplande afstand: 473 km (315 mijl), 6 uur, 39 minuten. Ook vandaag veel kilometers maken, maar ook veel te zien en te doen onderweg. Dus weer op tijd uit bed, ontbijten en rijden. Einde van de dag beslissen of we de zonsondergang bij Delicate Arch willen fotograferen, zon gaat onder om 7.23 PM.

Dinosaur National Monument
Bezoekerscentra zijn om 9 uur open. De rest van het park is 24 uur per dag toegangkelijk. Aan de Utah zijde een eerste stop bij de Quarry Exibit Hall, daar zijn de fossielen te zien. Daarna over de Cub Creek Road.
– Swelter Shelter Petroglyphs: 0.4 km, moderate (short but steep) numerous petroglyphs, including several lizard figures.
– Turtle Rock: Rots die er uitziet als een schilpad net naast de weg.
– Petroglyphs: Net naast de weg.
– Josie Morris Cabin: Daar lopen 2 korte trails: Box Canyon (800 m) en Hog Canyon (2,5 km).
http://www.nps.gov/dino/index.htm
http://www.dinoland.com/

Colorado National Monument
Scenic route door het park: Rim Rock Drive van ongeveer 25 mile. Park inrijden van west naar oost. Voordeel eerst komen we langs het visitor center, daar 3 korte trails:
– Canyon Rim Trail (0.5 mi): Start at the Visitor Center and follow the rim of Wedding Canyon to the Book Cliffs View.
– Window Rock Trail (0.25 mi): Nice canyon views on the way to a fenced overlook.
– Alcove Nature Trail (0.5 mi): Self-guided nature trail with a pleasant surprise at the end. Start across the Visitor Center.
– Coke Ovens Trail (0.75 mi): Start at the Upper Monument Canyon TH. Leads to a fenced overlook of the Coke Ovens.
http://www.nps.gov/colm/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/colorado-national-monument/colorado-national-monument.html
https://www.myscenicdrives.com/drives/colorado/colorado-national-monument

Cisco Ghosttown
Onderweg naar Moab komen we langs deze Ghost Town vlak langs Highway 6. Leuke stop voor wat foto’s en op route naar Scenic Byway 128.
http://www.legendsofamerica.com/ut-cisco.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Cisco,_Utah
ttp://www.roadsideamerica.com/tip/30899

Fisher Towers
Een behoorlijk stevige wandeling, 6,7 km in 3 a 4 uur. Doen we alleen als er veel tijd over is. De eerste van de drie zandstenen monolieten is vanaf de parkeerplaats te zien en waarschijnlijk maar een korte hike erheen.
http://www.blm.gov/ut/st/en/fo/moab/recreation/hiking_trails/fisher_towers_trail.html
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/fishertowers/fishertowers.html

The Moab to Monument Valley Film Commission has a museum at the lodge located at Mile Marker 14. Admission is free.

Arches National Park
7.23 PM gaat de zon onder. Ongeveer een half uur eerder aanwezig proberen te zijn. Ook ongeveer een half uur rijden vanaf het hotel. Het lopen er naar toe duurt ongeveer een uur.
– Delicate Arch Trail: Delicate Arch, bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed, is de bekendste boog in het park. De wandeling naar deze boog is erg zwaar omdat er onderweg geen schaduw is, en omdat je moet rekenen op flink wat hoogteverschil. Neem minstens 1 liter water per persoon mee! In het begin ga je via een houten hangbrug het riviertje Salt Wash over, de trail is hier goed aangegeven. Daarna kom je in meer rotsachtig gebied, en wordt de trail aangeduid met kleine stapeltjes losse stenen. Je moet flink omhoog, en loopt aan het einde over een bijna 200 meter lange smalle richel. Pas aan het einde daarvan krijg je Delicate Arch te zien, samen met een van de mooiste uitzichten van het hele park. Op de terugweg kan je vlak voor de hangbrug rechtsaf gaan, je komt dan via een zandpad bij een aantal rotstekeningen van Ute-Indianen.
Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug), Hoogteverschil: 146 meter, Duur: 2 tot 3 uur
Een alternatief kan zijn het upper Delicate Arch Viewpoint. Dan kom je tot op een afstand van ongeveer 500 m van de arch. De wandeling naar dit viewpoint is ongeveer 750 m.
http://www.nps.gov/arch/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/arches/arches.html
http://www.verenigdestaten.info/arches-nationaal-park-utah/

Hotel: Holiday Inn Express & Suites Hotel
Tip voor restaurant: Zax, 13.99 all-you-can-eat soup, salad, pizza buffet.

Dag 12 (zaterdag): Moabroute-dag-12Geplande afstand: 256 km (161 mijl), 4 uur, 29 minuten of 211 km, 3 uur en 36 minuten als we niet meer naar Delicate Arch hoeven te gaan. De tijd om naar de Arch te lopen niet meegerekend. Verder vandaag een vol programma, veel stops en hikes.

Knipsel.PNGArches National Park 
– Delicate Arch:
 als we de vorige avond niet meer zijn geweest dan kunnen we dit vroeg in de ochtend nog een keer doen. Eventueel zelfs al bij zonsopkomst. First light is om 6.37 AM, Sunset is om 7.02 AM. Als we inderdaad eerst naar Delicate Arch gaan dan zal onderstaan volgorde anders zijn omdat deze is uitgeschreven startend vanaf de ingang van het park.
– Park Avenue Overview
– La Sal Mountains Viewpoint
– Petrified Dunes Viewpoint
– Balanced Rock Trail: 
Op een voetstuk van zacht zandsteen balanceert een enorm rotsblok met een gewicht van 3 miljoen kilogram! dat uit een hardere zandsteensoort bestaat. De totale hoogte bedraagt 39 meter. Deze aparte rotsformatie is goed vanaf de weg te zien, maar je kan er ook omheen lopen. De wandeling is ongeveer 500 meter lang.
– Windows Trail: 
Afstand (totaal): 1600 meter, Duur: 45 minuten. Deze trail gaat langs drie grote bogen, die North Window, South Window en Turret Arch heten. De meeste bogen zijn breder dan dat ze hoog zijn, maar bij Turret Arch is dat andersom. Deze boog is 19,5 meter hoog en 12 meter breed. North Window is 15,5 meter hoog en 28 meter breed. En South Window is 20 meter hoog en 32 meter breed. Het gaat hier om een loop trail, je gaat eerst, licht stijgend, via een gravelpad omhoog, en vervolgens ga je via de achterzijde van de twee Windows weer naar de parkeerplaats terug.
– Double Arch Trail:
 Afstand (totaal): 800 meter, Hoogteverschil: weinig, Duur: 20 minuten. Double Arch bestaat uit twee aan elkaar vastzittende bogen. De grootste is 44 meter breed en 34 meter hoog, de kleinste is 26 meter breed en 19 meter hoog. Dit is op een na de grootste rotsopening van het park.
– Panorama Point
– Fiery Furnace Viewpoint

– Sand Dune Arch Trail: Afstand (totaal): 500 meter, Duur: 20 minuten. Dit is een kleine boog die omsloten wordt door hogere rotsen, en die daardoor gedurende een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Er ligt hier veel los zand, en vooral kinderen vinden dit vaak een erg leuke trail.
– Skyline Arch Trail: Afstand (totaal): 600 meter, Hoogteverschil: weinig, Duur: 15 minuten. In 1940 viel een groot rotsblok uit het gat van Skyline Arch naar beneden, waardoor de grootte van dat gat bijna verdubbelde. Skyline Arch is bijna 14 meter hoog en ruim 21 meter breed.
http://www.nps.gov/arch/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/arches/arches.html
http://www.verenigdestaten.info/arches-nationaal-park-utah/

Canyonlands National Park
Eerst helemaal het park in tot aan het einde. Afhankelijk van de tijd kunnen we dan stops laten vallen.
– Grand View Point Trail: 
Lengte: 3 kilometer (heen en terug), Duur: 1 uur. Dit is een eenvoudige wandeling tot het uiterste einde van de Island in the Sky mesa. Op de voorgrond ligt Monument Basin, dat vol staat met hoge stenen pilaren. Daarachter daalt het landschap trapsgewijs af naar Green River en de Colorado River, die in de verte samenvloeien. Veel bezoekers ervaren het panoramische uitzicht op dit grillige landschap als het hoogtepunt van hun bezoek aan Canyonlands. Dit is dan ook een van de meest populaire trails.
– Orange Cliffs Overlook
– Buck Canyon Overlook
– Candlestick Tower Overlook
– Green River Overlook:
Vandaar uit heb je uitzicht op Stillwater Canyon, waar de Green River doorheen stroomt. Op de achtergrond is ook het Maze District te zien. Dit uitkijkpunt is vooral erg mooi tijdens zonsopkomst en tijdens zonsondergang.
– Mesa Arch Loop Trail: Totale lengte: 800 meter, Hoogteverschil: 25 meter, Duur: 30 minuten. Het is erg mooi om deze trail te lopen tijdens de zonsopgang. De boog van de Mesa Arch biedt een zeer fotogenieke omlijsting voor de daarachter gelegen kloven van Canyonlands, en de La Sal Mountains op de achtergrond.
– Shafer Canyon Overlook

Hotel: Holiday Inn Express & Suites Hotel
Tip voor restaurant: Zax, 13.99 all-you-can-eat soup, salad, pizza buffet.

Dag 13 (zondag): Moab – Torreyroute-dag-13Geplande afstand: 357 km (222 mijl), 4 uur, 56 minuten. Voor vandaag houden we een iets rustiger programma aan.

Dead Horse Point State Park
– Dead Horse Point Overlook
http://stateparks.utah.gov/parks/dead-horse/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/deadhorsepoint/deadhorsepoint.html
http://www.verenigdestaten.info/dead-horse-point-state-park/

Knipsel1.PNGCapitol Reef National Park
– Fruita Schoolhouse:
Het oude schoolgebouwtje. Hier kan je nog de oude meubels en gebruiksvoorwerpen zien. Rond het jaar 1900 gaf de 14-jarige Nettie Behunin, de dochter van een van de eerste pioniers, les aan de kinderen van de acht families die hier woonden.
– Petroglyphs: een korte wandeling naar een rots, waarop tekeningen van Fremont-Indianen zijn te zien. Het is niet toegestaan de tekeningen van dichtbij te bekijken. Om goede foto’s te kunnen maken, heb je een telelens nodig.
– Capital Gorge Trail: aan het einde van Capital Gorge Road, Totale afstand: 3,2 kilometer, Hoogteverschil: 24 meter. Dit is een eenvoudige, vlakke trail waarbij je de droge rivierbodem in een ravijn volgt. Het ravijn doorsnijdt de heuvelrug van Capitol Reef in het oosten. Na 1200 meter kom je uit bij enkele van de natuurlijke waterkuilen waaraan de Waterpocket Fold zijn naam te danken heeft. Dit gedeelte wordt The Tanks genoemd. Ook kom je voorbij het “Pioneer Register”. Mormonen hebben hier hun namen in de wand gekrast, de oudste namen dateren uit 1870.
– Slickrock Divide Viewpoint
– Danish Hill Viewpoint
– Fruita Barn
– Panorama Point
– Goosenecks Overlook
– Sunset Point Trail: 0.4 mi (0.6 km), panorama, good for sunset (7.26 PM)
http://www.nps.gov/care/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/capitolreef/capitolreef.html

Alternatief indien nodig, ongeveer halverwege de route Goblin Valley State Park en Little Wild Horse Canyon:
Goblin Valley State Park
Slechts 19 km vanaf Highway 24 onze doorgaande route naar Torrey.
– The Carmel Canyon Loop: Distance: 1.5 miles round trip, Difficulty: Moderate. While most visitors venture down the Carmel Canyon Loop only to access the Goblin’s Lair Trail, it is a beautiful hike in its own right. Especially scenic in the evening hours, this trail grants sweeping vistas of the Carmel goblin formation, the Molly’s Castle outcrop, the Three Sisters, and on clear days, even the La Sal Mountains far to the east. For those who lack the time to explore Little Wild Horse Canyon, Carmel Canyon does contain a short section of colorful narrows. Completing the entire loop requires some minor scrambling. Caution is advised.
http://stateparks.utah.gov/parks/goblin-valley/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/goblinvalley/goblinvalleystatepark.html
http://www.verenigdestaten.info/goblin-valley-state-park/

Little Wild Horse Canyon
Een zogenaamde slot-canyon, te bereiken via een verharde weg ongeveer 27 km om vanaf Highway 24, en 8 km verder dan Goblin Valley State Park. In de slot-canyon zelf bepalen hoe ver we erin lopen, zelfde namelijk route terug.
– De hike: Bij de parkeerplaats staan toiletten. Het wandelpad dat je moet volgen is de droogstaande wash die achter de toiletgebouwen ligt. Na 10 tot 15 minuten lopen wordt de doorgang versperd door een heel stel rotsblokken, klim daar aan de linkerkant uit de wash en loop via een smalle richel om de versperring heen. Als je aan de achterzijde van de versperring weer omlaag bent geklommen, splitst de wash zich. Rechtdoor ga je naar Bell Canyon, rechtsaf loop je naar de ingang van Little Wild Horse Canyon. Let op dat je dit punt niet voorbij loopt! De ingang ligt op ongeveer 2 minuten lopen vanaf de splitsing.
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/littlewildhorsecanyon/littlewildhorsecanyon.html

Hotel: Red Sands Hotel

Dag 14 (maandag): Torreyroute-dag-14Geplande afstand: 190 km (118 mijl), 5 uur, 58 minuten. Niet zozeer veel kilometers maar veel onverharde wegen.

Capitol Reef National Park
Vandaag de Cathedral Valley Drive als de condities van de weg het tenminste toestaan, een dirt road van 67 mijl door het Noordelijke deel van het park. Vooraf even checken bij het visitor center wat de weersverwachtingen zijn en hoe de rivier erbij ligt. Deze route is recent nog gereden door anderen met een low clearance Ford Edge. Dus zou geen probleem moeten zijn. Start van de route bij de Fremont River Crossing waar je begint met het doorwaden van de rivier.
– Fremont River Crossing: het water inrijden, een stukje vlak langs de oever naar rechts, en daarna dwars door de rivier heen naar de overkant.
– Lower South Dessert Overlook: Via een korte zijweg rijden we naar de Lower South Desert Overlook. De Lower South Desert is een grote vallei die parallel loopt aan de Waterpocket Fold. De bodem van die vallei ligt 150 meter beneden het uitkijkpunt.
– Upper South Valley Overlook: de trail loopt grotendeels over een vlak gebied dus dat zal niet al te zwaar zijn. Quote: “Het viel ook best wel mee, zelfs de laatste klim op de heuvelrug was goed te doen. En het uitzicht over de monolieten Temple of the Sun en Temple of the Moon was fantastisch”.
– Upper Cathedral Valley: De conditie van die zijweg zal niet al te denderend zijn. Quote: “ik was blij dat dit weggetje maar een paar honderd meter lang was. Na een korte wandeling en wat klimwerk bereikten we de punt van een uitstekende rots….  en ik kan gerust zeggen dat dit de mooiste plek is waar ik ooit ben geweest!! Het uitzicht over Upper Cathedral Valley is magnifiek”. Dus toch wel de moeite waard om vol te houden lijkt het…
– Gypsum Sinkhole: een 60 meter diepe put die is ontstaan doordat het gips dat zich hier in de grond bevond is opgelost en weggespoeld.
– Temple of the Sun
– Temple of the Moon
Beschrijving van de route: http://www.ontdek-amerika.nl/reisverhalen/reisverhaal2006/reisverhaal2006-13-18.htm
http://www.nps.gov/care/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/capitolreef/capitolreef.html

Als we nog veel tijd (en zin) hebben dan kunnen we kijken of we bijvoorbeeld nog een hike in het park lopen.

Hotel: Red Sands Hotel

Dag 15 (dinsdag): Torrey – Kanabroute-dag-15Geplande afstand: 371 km (231 mijl), 5 uur, 7 minuten. Een route met veel viewpoints tot we bij Bryce komen.

Highway 12 Scenic Byway
Vandaag rijden we het grootste deel van de dag over de Highway 12 Scenic Byway, wat dus inhoudt dat we weer verwend gaan worden met geweldige uitzichten en viewpoints onderweg. De Highway 12 Scenic Byway start in Torrey en eindigt in Panguitch.
– Torrey Old Log Schoolhouse: de eerste fotostop ligt nog in Torrey zelf.
Larb Hollow Overlook
– Steep Creek Overlook
– Homestead Overlook: Homestead Overlook provides dramatic panoramic views from a 9,400-foot-high vantage point.
– Point Lookout
– The Hogback: Het gedeelte van de weg direct ten westen van Boulder wordt The Hogback genoemd; je rijdt hier over een smalle heuvelrug op bijna 2.000 meter hoogte. De heuvelrug is niet veel breder dan de tweebaansweg, aan beide zijden liggen diepe afgronden en er zijn geen vangrails. Bij normaal rijgedrag is het overigens niet gevaarlijk om hier te rijden. De uitzichten over de uitgestrekte slickrock plateaus aan beide zijden van de weg zijn fenomenaal.
– Calf Creek Viewpoint
– Kiva Coffeehouse: Vooral bekend vanwege zijn uitzicht. Koffiestop. http://www.kivakoffeehouse.com/
http://utah.com/scenic-drive/highway-12-byway
http://www.scenicbyway12.com/

Bryce Canyon National Park
– Mossy Cave Trail:
http://www.nps.gov/brca/planyourvisit/mossycavetr.htm Lengte: 1,3 kilometer (heen en terug), Hoogteverschil: 45 meter, Duur: 1 uur. Loopt langs het riviertje Tropic Ditch, en splitst zich in twee korte paden waarvan de één naar een kleine waterval gaat (Water Canyon Falls), en de ander naar de grot Mossy Cave. Dit is een eenvoudige trail.
– Rainbow Point en Yovimpa Point: (18 mijl het park in) Een zeer weids uitzicht over zuidelijk Utah tot aan het Kaibab Plateau in Arizona (90 mijl). Bij helder weer zelfs uitzicht tot in New Mexico. Dit zijn de twee hoogst gelegen uitkijkplaatsen van het park. Daar doen we ook de Bristlecone Loop Trail: Begin- en eindpunt: Rainbow Point (loop), Lengte: 1,6 kilometer, Hoogteverschil: 31 meter
Duur: 1 uur. Een eenvoudige wandeling door een sparrenbos, die uitkomt op plaatsen met adembenemende vergezichten. De ‘bristlecone pines’ zijn bomen van zo’n 1800 jaar oud.
– Fairyland Point: Net voorbij de parkgrens (en zelfs nog vóór het Park Entrance Station) begint de één mijl lange Fairyland Road, die leidt naar het Fairyland Point. Een sprookjesachtig mooi amphitheater, Fairyland Canyon genaamd, met uitzicht op de Pink Cliffs. De rotsformatie Boat Mesa heeft de vorm van een boot. In de verte ligt de 2.257 meter hoge rotsformatie Sinking Ship.
http://www.nps.gov/brca/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/bryce/brycecanyon.html
http://www.allesamerika.com/bryce-canyon.html

Red Canyon: Ligt net buiten Bryce. Moeilijk om informatie over te vinden op internet. Een bezoek aan het visitor center om te kijken of er nog een redelijk korte trail te doen is. Anders rijden we door naar het hotel.

Alternatieven tussen Torrey en Bryce:
Escalante Pretrified Forest State Park
http://stateparks.utah.gov/parks/escalante-petrified-forest/
http://www.americansouthwest.net/utah/escalante/state_park.html

Grand Straircase Escalante National Monument
http://gsenm.org/
http://utah.com/grand-staircase-escalante

Opties tussen Bryce en Kanab als we nog ruim in de tijd zitten (80 km en 1 1/2 uur extra rijden):
Utah’s Patchwork Byway, Scenic Byway 143
http://www.utahspatchworkparkway.com/
http://www.fhwa.dot.gov/byways/byways/2023

Cedar Breaks National Monument
http://www.nps.gov/cebr/index.htm

Little Hollywood Museum
Een klein museum vlak bij het hotel waar een aantal huisjes staan die zijn gebruikt in oude western films met John Wayne en anderen, gratis entree.
http://www.littlehollywoodmuseum.org/

Hotel: Days Inn & Suites

Dag 16 (woensdag): Kanabroute-dag-16Geplande afstand: 189 km (117 mijl), 3 uur, 12 minuten. Als we de Narrows willen lopen vroeg ons bed uit en op weg. Vroeg in de ochtend is het nog rustig bij de shuttle bussen in Zion en in de Narrows zelf. Visitor center is al om 8 uur open.

Zion National Park
Op ongeveer 1 uur rijden vanaf Kanab. In het park loopt de  Zion Canyon Scenic Drive en is alleen toegangkelijke per shuttlebus. Je kan je auto parkeren bij het Visitor Center (kort voorbij de zuidelijke ingang), dat is de beste optie, of in het plaatsje Springdale dan moet je toch overstappen in het park. Eerst langs het visitor center, informeren naar de weersomstandigheden met name in de Narrows. Daarna met de shuttlebus helemaal het park in tot het einde, busstop 8.
– Riverside Walk: 
Totale afstand: 3,5 kilometer, Hoogteverschil : 17 meter, Duur : 1,5 uur. De wanden van het ravijn komen steeds dichter bij elkaar. Je volgt de Virgin River via een verhard pad stroomopwaarts, tot je uitkomt bij de bekende Zion Narrows. Hier is slechts enkele meters ruimte tussen de ruim 600 meter hoge bergwanden. Er is hier een klein strandje naast het water, veel mensen gebruiken deze plek als rustpunt, of om even pootje te baden of te zwemmen.
– The Narrows: Aansluitend aan de hierboven genoemde Riverside Walk, kan je door het smalle ravijn The Narrows verder lopen. De lengte van de wandeling kan niet vooraf worden aangegeven, je loopt gewoon zo ver je wilt de kloof in, en je gaat daarna via dezelfde weg weer terug. Deze prachtige hike is heel erg populair, vooral tijdens het eerste deel is het bijzonder druk. Maar hoe verder je loopt, hoe stiller het wordt. Je mag enkele mijlen diep de kloof ingaan zonder permit, als je nog verder wilt gaan moet je vooraf wel een permit regelen. De hoogte van het water varieert, op veel plekken komt het water maximaal tot aan je knieën, het kan ook voorkomen dat je tot aan je middel door het water moet lopen. De ondergrond bestaat uit glibberige stenen waarover je makkelijk uit kunt glijden. Als je maar een klein stukje The Narrows ingaat, kan je eventueel eenvoudige waterschoenen, sandalen of oude sportschoenen gebruiken. Als je verder wilt lopen, dan is het aan te raden om speciale waterdichte schoenen met enkelondersteuning te huren, je kan dit in Springdale doen. Je kan daar ook wandelstokken huren, voor extra steun. De beste tijd voor deze hike is de zomer; het water staat dan minder hoog en is ook minder koud. Vooral tijdens de lente wordt de trail regelmatig afgesloten omdat het water dan te hoog staat.
– Weeping Rock Trail: Totale afstand: 600 meter, Hoogteverschil: 30 meter, Duur: 30 minuten. Uit een overhangende rotspartij sijpelt water naar beneden, en aan de onderkant van de rots groeien mos en allerlei mooie planten. Weeping Rock is vooral erg mooi in het voorjaar. Busstop 6.
– Lower Emerald Pool Trail: 1,9 kilometer, Hoogteverschil Lower Emerald Pool Trail: 24 meter. De wandeling naar de Lower Emerald Pool is heel eenvoudig. Het pad is verhard, en loopt door een schaduwrijke omgeving met veel planten en bomen. Na iets minder dan 1 kilometer bereik je een kleine waterval; het water valt hier van de bovenzijde van een overhangende rots naar beneden. Het komt terecht in de kleine waterplas Lower Emerald Pool, iets beneden het pad. Je kan achter de waterval doorlopen; het pad is hier door het stuifwater een beetje glad. Als je alleen de Lower Emerald Pool wil zien, ga je vanaf hier via hetzelfde pad terug. Busstop 4.
– Archeology Trail: Totale afstand: 600 meter, Hoogteverschil: 24 meter, Duur: 30 minuten. Via een zanderige trail loop je naar de top van een heuvel. Je ziet daar de resten van een historische voedselopslagplaats van de Ancestral Pueblon People. Vanaf de trail heb je een mooi zicht over Zion Canyon. Visitor Center.
– Canyon Overlook Trail: Totale afstand: 1,6 kilometer, Hoogteverschil: 50 meter, Duur: 1 uur. In Zion Canyon National Park bevinden zich veel hoog gelegen uitkijkpunten. Van die uitkijkpunten is de Canyon Overlook het makkelijkst te bereiken. Via rotsachtige paden, die gedeeltelijk zijn afgezet met hekken, klim je naast een rotswand omhoog tot onder een groot overhangend gedeelte van die rots. Beneden je zie je een smal zijravijn, de Pine Creek Narrows. Het tweede gedeelte van de trail gaat over meer open rotsachtig terrein. Je bereikt dan de bovenste rand van een vertikale rots, dit uitkijkpunt ligt ruim 200 meter boven de bodem van de vallei. Deze trail ligt weer richting de uitgang van het park, ongeveer 15 minuten rijden vanaf het visitor center.
http://www.nps.gov/zion/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/utah/zion/zion.html
http://www.allesamerika.com/zion-national-park.html
http://www.verenigdestaten.info/angels-landing-zion-national-park/
http://www.verenigdestaten.info/the-narrows/
http://www.amerikaonly.nl/blog/reistip-the-narrows-in-zion-national-park

Coral Pink Sand Dunes State Park
Tip gekregen om het park niet overdag te bezoeken, maar tijdens zonsopgang of zonsondergang, het zand kleurt dan prachtig okerrood, mooi om te zien en te fotograferen. Sand Dunes zijn vanaf de parkeerplaats direct te bereiken. 31 km en 40 minuten rijden vanaf het Hotel in Kanab. Zonsondergang is om 7:22 PM. Dus eerder daar zijn voor de mooiste foto’s.

Hotel: Days Inn & Suites

 

 

Dag 17 (donderdag): Kanab – Kayentaroute-dag-17Geplande afstand: 416 km (204 mijl), 3 uur, 28 minuten. Voor het ontbijt eerst naar de loterij voor The Wave. Is slechts 5 minuten rijden van het hotel.

The Wave
We gaan misschien toch nog proberen permits te krijgen voor de Wave. Via een loterij worden er per dag 10 permits uitgegeven op het kantoor in Kanab. Loterij begint om half 9.
Permit:http://www.blm.gov/az/st/en/arolrsmain/paria/coyote_buttes/permits.html
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/wave/thewave.html
http://www.verenigdestaten.info/north-coyote-buttes-the-wave/

Buckskin Gulch© copyright hanz meulenbroeks
Buckskin Gulch is een mooi alternatief mochten we geen permits voor The Wave weten te bemachtigen. Bij het kantoor in Kanab informeren naar de condities en voorspellingen. Om deze trail te mogen lopen, heb je een permit nodig. Op de parkeerplaats staat een kastje met formulieren en enveloppen: op zo’n formulier kan je je naam invullen, het aantal personen, en het kenteken van je auto. Scheur de daarvoor bedoelde strook af, en leg die goed zichtbaar op het dashboard. De rest van het formulier gaat – samen met $ 6,- per persoon – in de envelop, die je vervolgens in de bij het kastje behorende brievenbus doet (info 2016). Zorg dat je het gepaste bedrag contant bij je hebt, wisselen is hier nergens mogelijk. De plek waar je Buckskin Gulch binnengaat ligt op een afstand van 1,75 mijl (= 2,8 kilometer) van de parkeerplaats vandaan. De ingang is eenvoudig te vinden, je hebt daarvoor geen GPS of andere hulpmiddelen nodig. Het begin (1,3 mijl – 2,1 kilometer)
Steek vanaf de parkeerplaats de House Rock Valley Road over en ga het pad op dat recht tegenover de parkeerplaats ligt. Rechts zie je een trail register staan waar je je naam en je bestemming kan invullen. Direct daarachter ligt een droogstaande rivierbedding, de Coyote Wash. Ga daar linksaf, en ga het V-vormige hek aan de rechterzijde van de wash door. Blijf de brede, bochtige wash volgen: dit deel van de wandeling is nog niet zo interessant. De ondergrond bestaat hier deels uit los zand en deels uit kleine stenen. Aan beide zijden van de wash zie je lage, rode rotsen van Navajo Sandstone, en kleine bomen en struiken.
– Wire Pass Slot Canyon: (0,45 mijl – 0,7 kilometer) De rotsen aan weerszijden van de Coyote Wash worden hoger en komen dichter bij elkaar: je loopt zo vanzelf de kloof Wire Pass binnen. In deze kloof komen drie korte maar wel zeer mooie slot canyon gedeeltes voor; het laatste deel is op sommige plekken minder dan 1 meter breed. De wanden van Wire Pass zijn minder hoog dan die in Buckskin Gulch, en daardoor heeft de zon hier meer kans om binnen te komen. Op gegeven moment stuit je op een tussen de wanden vastgeklemd rotsblok van ongeveer 1.70 meter hoog; het is vrij eenvoudig om hier overheen te klimmen. Even verder kom je een soortgelijke blokkade tegen, ook die levert geen problemen op. Vaak zie je – boven je hoofd – takken die tussen de wanden zitten vastgeklemd: bewijzen van de flash floods die soms door de canyon heengaan. Die flash floods kunnen de omstandigheden in de canyon steeds veranderen, over het algemeen komen er in Wire Pass echter geen onoverkomelijke hindernissen voor. Aan het einde van Wire Pass bereik je een open plek, T-vormig, die aan alle zijden door hoge rotsen wordt omsloten. In de wand rechts bevindt zich een diepe alcove waar je een aantal duidelijke petroglyphs kan vinden.
– Buckskin Gulch: (afstand: zo ver als je zelf wilt) Vanaf de open plek aan het einde van Wire Pass slot canyon kan je Buckskin Gulch zowel naar links als naar rechts toe binnenlopen. In het linkergedeelte is de ondergrond heel zanderig, en de wanden komen aan de bovenzijde niet dicht bij elkaar: daardoor komt er vrij veel zonlicht dit deel van de canyon binnen. De rechtertak is heel anders, het is er smaller, aanmerkelijk donkerder, en de ondergrond bestaat hier zowel uit zand, rotsachtige bodem en veel kleine keien. De rechtertak bleek nog veel mooier te zijn, de gigantisch hoge, donkere rotswanden waren bijzonder indrukwekkend. De wanden zijn veel grilliger gevormd dan in de linkertak, en je ziet hier ook – net als in Wire Pass slot canyon – dat er takken e.d. hoog tussen de rotswanden ingeklemd zitten. Loop zover als je wilt Buckskin Gulch in, ga daarna via dezelfde route weer terug naar de auto. Permit: http://www.blm.gov/az/st/en/arolrsmain/paria.html
http://www.americansouthwest.net/slot_canyons/buckskin_gulch/canyon.html
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/buckskingulch/buckskingulch.html

Nautilus
De Nautilus is een uitsparing in de rotsen die lijkt op een oorschelp. Ongeveer 2 km na Paria station ligt een Wash. Daar de auto parkeren en door de Wash ongeveer 500 m naar het oosten lopen.

Toadstool Hoodoos
Ongeveer halverwege tussen de milemarkers 19 en 20 bevindt zich een kleine pullout aan de noordzijde van de weg. Als je vanuit Kanab komt, is dat aan de linkerzijde. Je kan de pullout herkennen aan een koeienhek, en aan de electriciteitsdraden die hier langs de weg lopen. Op de parkeerplaats staat een informatiebord met daarnaast een trailregister waar je je kunt inschrijven. Daarna ga je via een poortje het hek door. Je volgt een droogstaande wash in noordelijke richting, soms loop je beneden door de wash en soms loop je aan de bovenzijde ervan, de juiste looproute wordt door middel van cairns aangegeven. Na 15 tot 20 minuten bereik je het einde van de wash. Je klimt hier via lage badlands naar boven, kort daarna zie je de hoodoos vanzelf voor je liggen. Vooral Toadstool Hoodoo valt direct op; dit is een prachtige roodbruine rotspilaar die aan de onderzijde vrij breed is, en die naar boven toe veel smaller wordt. En, zoals veel hoodoos, heeft ook Toadstool bovenop een donkere rotskap. Je kan Toadstool Hoodoo vooral tijdens de vroege ochtend en de late namiddag heel goed fotograferen, maar ook tijdens de rest van de dag zijn de fotomogelijkheden goed. Ook de directe omgeving is erg fotogeniek; naast Toadstool staat een korte, ronde hoodoo en zestig meter verder, bij de rotswand, staat een mooie groep zandpilaren met rotskappen.
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/rimrocks/rimrocks.html

The New Wave
Vlak voor Glen Canyon Dam ligt deze on-officiële “wave”. Ongeveer 1 mijl vanaf de doorgaande weg.

Horseshoe Bend
Horseshoe Bend Overlook ligt een paar mijl ten zuiden van de plaats Page, in Arizona. Rijd vanuit Page via Interstate 89 in zuidelijke richting. Volg deze weg tot ongeveer 1 mijl voorbij de kruising met Interstate 98. Aan de rechterkant begint dan een korte, goed aangegeven zijweg. De parkeerplaats ligt een paar honderd meter verder. Vanaf de parkeerplaats loop je via een breed, zanderig pad omlaag naar het 1200 meter verder gelegen uitkijkpunt. Houd er rekening mee dat er nergens schaduw is, en dat de terugweg – omhoog door los zand – wat inspanning vergt. Kort voordat je het uitkijkpunt bereikt maakt het zand plaats voor een rotsachtige ondergrond.
http://horseshoebend.com/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/horseshoebend/horseshoebend.html
http://www.reizen-door-amerika.nl/horseshoe-bend

Hotel: Wetherill Inn

Dag 18 (vrijdag): Kayenta – Bluffroute-dag-18Geplande afstand: 228 km (141 mijl), 4 uur, 42 minuten. Niet bijzonder veel te rijden qua afstand. Maar wel veel onverharde wegen, met veel mooie uitzichten vandaag.

Monument Valley
– Valley Drive:
 Hoewel de uitzichten vanaf het Visitor Centre al ontzettend mooi zijn, is het zeker de moeite waard om ook de auto te pakken en de Valley Drive af te rijden. Deze onverharde weg kronkelt door het desolate landschap en over een lengte van 17 mijl krijg je een goede indruk van dit bijzondere gebied. Onderweg wordt je regelmatig getrakteerd op fenomenaal mooie uitzichten, dus houd je camera in de aanslag. Duur ongeveer 2 uur. High Clearance wordt aangeraden.

 

Knipsel8.PNGAan het begin van de route kom je bij een stopplaats vanwaar je een spectaculair mooi zicht hebt op drie van de meest bekende buttes: West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Deze drie rotsen zijn ongeveer 300 meter hoog. Voorbij de 235 meter hoge Elephant Butte zie je drie dicht bij elkaar staande spires, die samen The Three Sisters worden genoemd. Je komt bij een splitsing waar je alleen rechtsaf mag, vanaf dit punt geldt eenrichtingsverkeer. De weg loopt nu tussen diverse andere schitterende rotsen door, zoals de Thunderbird Mesa, de immens grote Rain God Mesa en Totem Pole. Ook kom je bij uitkijkpunten vanwaar je de verder weg gelegen rotsen kunt zien. Een van de meest indrukwekkende uitkijkpunten is Artist Point, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de vallei. De weg komt uit bij de eerder genoemde splitsing, vanwaar je weer terugrijdt naar het Visitor Center.
– Wildcat Trail (optie): Het is niet toegestaan om op eigen houtje door Monument Valley te dwalen, maar er is één wandelpad dat je zonder gids mag bewandelen. De Wildcat Trail is een rondje van 3,2 mijl en leidt je in twee uur langs de West Mitten rotsformatie. Het is een vrij makkelijke route, maar goede schoenen en genoeg water zijn wel van belang. Je kan deze tocht het best ’s ochtends vroeg of in de namiddag maken. In de ochtend heb je de plek voor jezelf, maar aan het eind van de middag is de omgeving in het licht van de ondergaande zon nog veel mooier. De Wildcat Trail begint bij de picknickplaats ten noorden van het bezoekerscentrum.
http://www.navajonationparks.org/htm/monumentvalley.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/monumentvalley/monumentvalley.html
http://www.verenigdestaten.info/monument-valley/

Forrest Gump Point (Mile Marker 13)
Voor het beroemde spectaculaire uitzicht over Monument Valley. Hopen dat er niet teveel verkeer is voor het mooiste plaatje.
http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g57061-d6872431-Reviews-Forrest_Gump_Point-Mexican_Hat_Utah.html

Mexican Hat
Vlak langs de route, ongeveer 400m vanaf de verharde weg. Mooie fotostop.

Knipsel7.PNGValley of the gods 
Rit van 17 mijl door de vallei, starten doen we aan interstate 163, ongeveer 100 m vanaf de verharder weg is een doorwaad door een riviertje. Bij veel water is de oversteek niet mogelijk. Beter dat we dit meteen ontdekken en niet pas na 17 mijl gereden te hebben en dan alsnog om te moeten draaien. Plaats: ten noorden van Monument Valley (google maps).
– Afstand & duur: 17mi, 1.5u (one way), Wegtoestand: goed, kleine wash in het begin, High Clearance: niet nodig, 4×4: niet nodig, Gereden met: Minivan (dodge caravan), Midsize SUV (Chevrolet Trailblaizer), Compact (Hyundai Accent).

Moki Dugway & Muley Point Road
Op het einde van de route door de Valley of Gods kunnen we meteen deze route meepikken.
http://bluffutah.org/mokey-dugway-muley-point/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/mokidugwaymuleypoint/mokidugway.html
Plaats: kaart Ten noorden van Mexican Hat.
– Afstand & duur: 4,8 miles, Wegtoestand: Uitstekend. Bij droog weer ook met een personenauto te rijden.Een zeer goed berijdbare weg door een vlakke open range (voorzichtig voor de koeien!) die leidt naar een spectaculair uitzichtpunt. Parkeer de auto en geniet! High Clearance: nee, 4×4: niet nodig, Gereden met: Dodge durango/Nissan XTerra

Goose Necks State Park
Op weg terug naar de snelweg komen we nog langs dit uitzichtspunt.
http://stateparks.utah.gov/parks/goosenecks/
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/goosenecks-state-park/goosenecks-state-park.html

Cow Canyon Trading Post
Een mooie fotostop. Voor vandaag, anders morgenvroeg als we Bluff weer uitrijden.

Hotel: Kokopelli Inn

Dag 19 (zaterdag): Bluff – Cortezroute-dag-19Geplande afstand: 297 km (184 mijl), 4 uur, 48 minuten

Cow Canyon Trading Post
Een mooie fotostop in Bluff als we deze de dag ervoor nog niet bekeken hebben.

Trail of the ancients
Scenic drive via Hovenweep National Monument naar Cortez/Mesa Verde National Park
https://www.myscenicdrives.com/drives/colorado/trail-of-the-ancients#map

Hatch Trading Post
Ligt langs de route. Een oude vervallen handelspost. Leuke stop voor de foto’s.

Hovenweep National Monument
Hovenweep National Monument protects six prehistoric, Puebloan-era villages spread over a twenty-mile expanse of mesa tops and canyons along the Utah-Colorado border. Multi-storied towers perched on canyon rims and balanced on boulders lead visitors to marvel at the skill and motivation of their builders. Learn more about sites at Cajon, Cutthroat Castle, Holly, Horseshoe & Hackberry, and Square Tower by clicking on their names in the map below.
https://www.nps.gov/hove/index.htm

Mesa Verde National Park
Eerst naar het visitor center. Kijken of we de Balcony House Tour, onder begeleiding van een Ranger, nog kunnen doen vandaag. Anders doen we die morgenvroeg, om 9 uur is de eerste mogelijkheid.
– Balcony House: De tour duurt 1 uur, en tijdens de tocht moet je vijf ladders beklimmen waarvan de hoogste 10 meter is. Ook moet je op handen en voeten door een 4 meter lange, 46 centimeter brede tunnel kruipen. De tour begint vanaf de parkeerplaats, en wordt aangeboden van midden mei tot midden oktober, elk half uur van 09.00 uur tot 17.30 uur (tijdens de lente en de herfst tot 17.00 uur).
Balcony House, met 45 kamers en 2 kivas, was een van de best verdedigbare plekken in Mesa Verde. Dit omdat er maar één toegangsweg was, die eenvoudig kon worden bewaakt. Aan de noordzijde van het dorp is een muur van 1 meter hoogte gebouwd, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat kleine kinderen niet over de rand konden vallen. Aan de zuidzijde zijn geen bewijzen van een dergelijke muur gevonden. Omdat Balcony House naar het oosten is gericht, hebben de bewoners maar weinig profijt van de winterzon gehad. Het dorp ligt gedurende een groot deel van de dag in de schaduw. Het moet hier tijdens de wintermaanden dan ook erg koud zijn geweest. Er zijn veel bewijzen gevonden dat hier veel vuren werden gestookt. Er zijn nog resten brandhout gevonden, waarvan de jongste dateert van 1278. Dit zou het jaar kunnen zijn waarin Balcony House werd verlaten.

Andere opties in dit park, mede afhankelijk van de kaartjes voor Balcony House zijn:
– Spruce Tree House: Tijdens de zomer kan je zelf, tussen 09.00 uur en 18.30 uur, via een bochtig pad ongeveer 30 meter naar beneden lopen, om deze ruïne te gaan bezichtigen. Het pad is (enkel) 600 meter lang. Tijdens de lente en de zomer sluit de trail om 17.00 uur.
– De Mesa Top Loop Road: Het laatste gedeelte van de weg vormt een 6 mijl lange lus, waarop eenrichtingverkeer geldt. Vanaf de weg kan je diverse pithouses en Cliff Dwellings zien. Voor sommige uitkijkpunten geldt, dat je eerst een korte wandeling moet maken.
– De Cliff Palace Loop Road: ook hier vormt het laatste gedeelte van de weg een 6 mijl lange lus, waarop eenrichtingverkeer geldt. Je kan vijf Cliff Dwellings zien, en twee daarvan kan je onder begeleiding van een Ranger bezoeken. Hier start ook de Balcony House Tour.
– De Wetherill Mesa Road is een steile en bochtige weg, met een lengte van 12 mijl. Voertuigen die langer zijn dan 7,60 meter worden niet toegelaten, ook fietsen is niet toegestaan. De weg is alleen geopend van de laatste zondag in mei tot de eerste zondag in september. De weg is dan dagelijks open van 08.00 uur tot 16.30 uur. Er zijn verschillende uitkijkpunten, vanwaar je op heldere dagen enorm ver weg kunt kijken. De Wetherill Mesa Area is vernoemd naar Richard Wetherill, die samen met zijn broers aan het einde van de 19e eeuw veel archeologisch onderzoek in Mesa Verde heeft verricht. Aan het einde van de Wetherill Mesa Road ligt een parkeerplaats. Er is hier een Ranger Station, een snackbar, en er zijn toiletten. Je kan te voet naar Step House, of met een minitram naar enkele andere bezienswaardigheden.
http://www.nps.gov/meve/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/colorado/mesa%20verde/mesaverde.html
http://www.verenigdestaten.info/nationaal-park-mesa-verde-colorado/

Hotel: Econo Lodge

Dag 20 (zondag): Cortez – Gunnisonroute-dag-20Geplande afstand: 400 km (249 mijl), 5 uur, 56 minuten.

Mesa Verde National Park
Afhankelijk van ons programma gisteren mogelijk nog wat stops in dit park.
http://www.nps.gov/meve/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/colorado/mesa%20verde/mesaverde.html

Million Dollar Highway (Highway 550)
Scenic drive van Durango naar Silverton die voor een groot deel ook parallel loopt aan de oude stoomtrein die hier loopt.
http://www.theroamingboomers.com/colorados-scenic-million-dollar-highway-silverton-to-ouray/
https://www.myscenicdrives.com/drives/colorado/san-juan-skyway

Stoomtrein Durango-Silverton
Een aantal punten langs de route komt de stoomtrein redelijk dicht langs onze route. Afhankelijk van het tijdstip kijken we of we onderweg de trein nog ergens kunnen zien. http://www.durangotrain.com/

Train Departs
Durango
8:00 am
8:45 am

Train Arrives
Silverton
11:30 am
12:15 pm

Train Departs
Silverton
1:45 pm
2:30 pm

Train Arrivés
Durango
5:15 pm
6:00 pm

Little Molas Lake
We maken enkele korte stops langs uitzichtpunten en na de eerste pas slaan we af een goede dirt road in voor een rit van 5min naar Little Molas Lake. Een klein meertje met campground en korte trail bij. Geen goede reflecties, te veel wind, maar toch een mooi tafereel.

Silverton
Even door downtown Silverton voor de plaatjes en een korte stop.

Longfellow Mine
Net naast de route die we rijden. Auto parkeren kan op ± 100m afstand van de mijn. Mooie fotostop.

Yankee Girl Mine
Ook een oude verlaten mijn.
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/yankeegirlmine/yankeegirlmine.html

Ironton Ghost Town
Verlaten dorp, fotostop.
http://www.ouraycolorado.com/things-to-do/heritage-and-culture/ghost-towns
https://en.wikipedia.org/wiki/Ironton,_Colorado

Bear Creek Falls
Fotostop
http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g33581-d212342-Reviews-Bear_Creek_National_Recreation_Trail-Ouray_Colorado.html

Ouray
Ook hier even door downtown Ouray voor de plaatjes.

Black Canyon of the Gunnison
Afhankelijk van hoe snel we vandaag over de Million Dollar Highway weten te rijden stoppen we nog in dit park. Vanaf het park is het nog 100 km of ruim 1 uur rijden naar het hotel. De route in het park is echter niet zo heel lang, de South Rim Road is 8 mijl lang, en onderweg zijn er 12 verschillende viewpoints. Deze weg het park in moeten we ook weer terug. Dus de tijd in de gaten houden.
http://www.nps.gov/blca/index.htm
http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/colorado/blackcanyonofthegunnison/blackcanyonofthegunnison.html
http://www.verenigdestaten.info/nationaal-park-black-canyon-of-the-gunnison/

Hotel: Quality Inn

Dag 21 (maandag): Gunnison – Denverroute-dag-21Geplande afstand: 395 km (250 mijl), 5 uur, 11 minuten

South Park City, Fairplay
In het openlucht museum South Park City is een oud gold rush plaatsje nagebouwd. Museum tour $10 pp.
http://www.fairy-lamp.com/SPCMuseum/South_Park_City_Main.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/South_Park_City

Loveland Pass
Deze pass loopt parallel aan de Highway 70 en gaat tot 3655 meter hoogte.
http://www.dangerousroads.org/north-america/usa/62-loveland-pass-usa.html

Buffalo Bill’s Grave
The Buffalo Bill Museum and Grave, a facility owned and operated by the City and County of Denver, exists to preserve the memory of William F. “Buffalo Bill” Cody. To this end it maintains the Cody gravesite and related structures on Lookout Mountain Park; collects, cares for and interprets artifacts associated with “Buffalo Bill” Cody’s life and times between 1846 and 1917; and records Cody’s ongoing influence on American culture. Our History: William F. Cody died in 1917 and was buried in Lookout Mountain Park. According to Mrs. Cody and other close friends, he had asked to be buried on the mountain overlooking the Great Plains where he had spent so much of his life. In 1921 Johnny Baker opened the Buffalo Bill Memorial Museum near the grave. The artifacts in the Museum were items he had collected over the years and had gathered from the many friends who had performed with him in the Wild West. Mrs. Cody also provided objects, although she died and was buried next to her husband shortly before the Museum opened.
http://www.buffalobill.org/

Coors Brewery
Tour Information: Since 1873 the Coors brewery has thrived on a legacy of quality, innovation and customer service. The tour showcases the company’s history and passion for brewing. Your tour takes place in the world’s largest single-site brewery. The brewery experience includes a 30-minute self-paced tour highlighting our malting, brewing and packaging processes. Cool off in the “fresh beer room,” where visitors can sip a cold sample and rest on ice-cube benches in a refrigerated room. At the end of the tour, view old photos, neons, historical beer cans, bottles and memorabilia, and have the opportunity to sample* our refreshing products. Be sure to shop in the Coors & Co. gift shop. Guests under 18 years old must be accompanied by an adult. Tours are free of charge. Photos are permitted along the route.
Sampling Information:
Samples of our great beers are available in limited quantity to those 21 years and older with a valid, government-issued ID. Non-alcohol beverages also are available.
Hours of Operation: Thursday-Monday: 10am-4pm Sunday: Noon-4pm Closed Tuesdays and Wednesdays

Hotel: Best Western Plus Denver International Airport

Dag 22 en 23 (dinsdag en woensdag): Denver – Amsterdamroute-dag-22
Geplande afstand: 75 km (47 mijl), 1 uur 24 minuten.

Denver
Uiteraard liggen niet alle delen van Denver even hoog, dus als je precies op 1 mijl boven zee wilt zijn, breng dan een bezoek aan het State Capitol vlak bij downtown Denver. Als je de trappen oploopt zul je een trede zien die precies op 1 mijl boven zeeniveau is. Leuk voor een foto. Stap dan ook even naar binnen in het Capitol, het is weliswaar geen Washington DC, maar de lokale staatsbelangen die hier worden besproken zijn voor de ingezetenen meestal “Hot Issues”. Je zult zien dat de discussies behoorlijk emotioneel gevoerd kunnen worden.
Bezienswaardigheden: Vanuit het Capitol is het een korte wandeling naar verschillende bezienswaardigheden. De Denver Mint is een van de plaatsen in Amerika waar de munten worden geslagen, en er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Het Molly Brown house is mogelijk minder bekend, maar in dit huis woonde de “unsinkable” Molly Brown. Zij was de vrouw van een succesvolle goudzoeker en een van de weinige overlevenden van de Titanic ramp. Een rondleiding door het huis geeft een goeie indruk van hoe de rijken van Denver in die tijd leefden. Museums: Art Museum, Museum of Nature & Science, Firefighter’s Museum, History Museum, Forney Transportation Museum, Children’s Museum en nog veel meer. Ook heeft Denver pretparken: Six Flags Elitches, Lakeside Amusement Park en, als je in de zomer bezoekt, Waterworld.
De 16th Street Mall is een lange winkelstraat waar je kunt wandelen en allerlei winkeltjes kunt bekijken. Als je moe wordt kun je de gratis shuttlebus pakken die de mall op en neer rijdt. De ongeveer een mijl lange mall eindigt in het oude gedeelte van Denver: LoDo (Lower Downtown). In LoDo vind je restaurants, cafes, een van Denvers grootste boekwinkels (Tattered Cover) en vele andere kleine gezellige winkeltjes. Op het einde van de 16th Mall Street ligt ook Union Station.
http://www.verenigdestaten.info/steden-denver-colorado-stedentrip/

Denver Mint
Hier worden de Dollarmunten geslagen. Gratis rondleidingen van 45 minuten. 30 dagen van te voren (28-8) te reserveren.
http://www.usmint.gov/mint_tours/?action=startreservation

Denver Firefighters Museum
Entree 6$ p.p. Vlak bij de Denver Mint.
http://www.denverfirefightersmuseum.org/index.php

Om 17.30 vliegen we terug naar huis. Dus op tijd naar de luchthaven om de auto in te leveren.

Reacties

Southern Rockies 2016, Roadbook — 2 reacties

  1. Een geweldige route, wij hebben alles wat jullie gaan zien en doen ook gedaan in vorige reizen. Jullie hebben wel een vol schema hoor! Dat wordt flink aanpoten! Delicate Arch is niet te missen bij zonsondergang, onvergetelijke ervaring. Ook de Zion Canyon Overlook trail is één van onze favorieten!
    De wave is ons ook nog niet gelukt. Uitgeloot voor oktober maar ook wij gaan in Kanab proberen alsnog een permit te bemachtigen. En anders proberen we het gewoon nog een keer. We zijn vaak in Utah omdat we er vrienden hebben wonen.
    Colorado is ook een prachtige staat. Nederland is leuk, wij rijden echter altijd van Denver via het stadje Golden naar Nederland. Vinden wij een mooiere route als via Boulder ook al is dat ook mooi hoor! Eigenlijk is alles er mooi. In Estes park lopen de herten ‘s avonds vaak in de tuin van je hotel! Heel veel plezier gewenst op jullie mooie reis!